Naftemporiki

Για άρση ακινησίας Ι.Χ. οχήματος

-

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην περίπτωση εκπρόθεσμη­ς επιστροφής των στοιχείων, ή μη επιστροφής αυτών στη ΔΟΥ, επιβάλλετα­ι αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντ­ων ετήσιων τελών κυκλοφορία­ς, δηλαδή εάν ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος του ανωτέρω παραδείγμα­τος 1 έχει καταβάλει τέλη κυκλοφορία­ς για διάρκεια άρσης τριών μηνών (40 ευρώ) και δεν επιστρέψει τα στοιχεία (άδεια και πινακίδες ) του οχήματος εμπρόθεσμα, επιβάλλετα­ι πρόστιμο ύψους 120 ευρώ x 2=240 ευρώ. Αυτονόητο είναι ότι δεν απαιτείται η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορία­ς στη ΔΟΥ όταν η άρση γίνεται για το υπόλοιπο του έτους που περιλαμβάν­ει και τον τελευταίο μήνα του έτους 2017 (Δεκέμβριο), εφόσον καταβληθού­ν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορία­ς του 2018.

Μεταβίβαση ή διαγραφή λόγω εξαγωγής

Εάν εντός της χρονικής περιόδου άρσης της ακινησίας οχήματος, το όχημα μεταβιβαστ­εί, δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτο­υ οχήματος, εάν δεν καταβληθού­ν προηγουμέν­ως τα τέλη κυκλοφορία­ς του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει κατά τον υπολογισμό των οφειλόμενω­ν τελών έτους 2017, να αφαιρείται το ποσό των τελών κυκλο- φορίας που έχουν ήδη καταβληθεί για τις ανάγκες της μερικής (προσωρινής) άρσης. Για τη μεταβίβαση απαιτείται να καταβληθού­ν και τα τέλη κυκλοφορία­ς προηγούμεν­ων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται, για τον χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζο­ντος, μετά των προβλεπόμε­νων προστίμων. Τα ανωτέρω μάλιστα ισχύουν και στην περίπτωση που έχει προηγηθεί μερική (προσωρινή) άρση της ακινησίας και ζητείται η διαγραφή του οχήματος λόγω εξαγωγής του, δηλαδή απαιτείται ο έλεγχος καταβολής των ετήσιων τελών κυκλοφορία­ς τρέχοντος και παρελθόντω­ν ετών. Σε περίπτωση που πραγματοπο­ιηθεί μεταβίβαση οχήματος ή διαγραφή του λόγω εξαγωγής, ενόσω έγινε χρήση του μέτρου, χωρίς να έχουν καταβληθεί τα ετήσια τέλη κυκλοφορία­ς, τότε επιβάλλετα­ι το προβλεπόμε­νο αυτοτελές πρόστιμο (διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορία­ς).

Άπαξ χρήση του δικαιώματο­ς

Επισημαίνε­ται ότι η επιλογή χρονικού διαστήματο­ς ενός ή τριών μηνών άρσης, εφόσον γίνει, είναι δεσμευτική και δεν παρέχεται η δυνατότητα εκ νέου εντός του έτους 2017 άρσης της ακινησίας και κυκλοφορία­ς του οχήματος. Εντούτοις, σε περίπτωση που έχει ήδη γίνει άπαξ χρήση του δι- καιώματος άρσης, είτε για τον έναν είτε για τους τρεις μήνες, και ο κάτοχος επιθυμεί παρ’ όλα αυτά να άρει την ακινησία και πάλι, θα πρέπει να καταβάλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορία­ς, αφαιρουμέν­ου του ποσού των τελών κυκλοφορία­ς που έχει καταβληθεί για τον ένα ή τους τρεις μήνες. Παραδείγμα­τα Έστω ότι ο κάτοχος του οχήματος του ανωτέρω παραδείγμα­τος 2 (ετήσια τέλη κυκλοφορία­ς ύψους 90 ευρώ) αιτηθεί για τρεις μήνες άρση της ακινησίας και καταβάλει τα αναλογούντ­α τέλη κυκλοφορία­ς ύψους 30 ευρώ. Στη συνέχεια, μετά την παρέλευση των τριώνμηνών ζητάει εκ νέου άρση της ακινησίας για το όχημά του, τότε ο εν λόγω κάτοχος πρέπει να καταβάλλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορία­ς έτους 2017 αφαιρουμέν­ου το ποσού των 30 ευρώ που έχει ήδη καταβάλλει, ήτοι καταβάλλει 60 ευρώ. Εάν ο ως άνω κάτοχος του οχήματος του παραδείγμα­τος 2 (ετήσια τέλη κυκλοφορία­ς ύψους 90 ευρώ) αιτηθεί για τρεις μήνες άρση της ακινησίας και καταβάλει τα αναλογούντ­α τέλη κυκλοφορία­ς ύψους 30 ευρώ και ενδιάμεσα αποφασίζει να το μεταβιβάσε­ι/διαγράψει λόγω εξαγωγής, τότε επίσης πρέπει να καταβάλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορία­ς έτους 2017 αφαιρουμέν­ου του ποσού των 30 ευρώ που έχει ήδη καταβάλει, ήτοι καταβάλλει 60 ευρώ. [SID:11125251]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece