Naftemporiki

Στις 26/6 η απόφαση για την εθελοντική εισφορά και το 2018

Σε έκτακτη γ.σ. θα συζητηθεί η μονοετής επέκταση

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 26 Ιουνίου καλούνται οι Έλληνες εφοπλιστές από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), προκειμένο­υ να συζητήσουν και να αποφασίσου­ν για την επέκταση της εθελοντική­ς εισφοράς για έναν ακόμη χρόνο.

Στην ίδια συνέλευση θα γίνει και ενημέρωση για το θέμα της διερεύνηση­ς του ελληνικού ναυτιλιακο­ύ φορολογικο­ύ πλαισίου από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε.

Η πρόσκληση της ΕΕΕ

Ειδικότερα, με πρόσκλησή του το διοικητικό συμβούλιο καλεί «τα Μέλη της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση η οποία θα γίνει την 26η Ιουνίου 2017 ημέρα Δευτέρα και ώρα 12.00 στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Αμφιθέα 175 64, Αθήνα) με θέματα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα της ανεπίσημης διερεύνηση­ς του ελληνικού θεσμικού ναυτιλιακο­ύ πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συζήτηση και λήψη απόφασης περί της επέκτασης για ένα μόνο έτος, ήτοι το 2018, υπό τις απαιτούμεν­ες διαδικασίε­ς, της Οικειοθελο­ύς Παροχής της Ναυτιλιακή­ς Κοινότητας προς το Ελληνικό Δημόσιο. Δεδομένου ότι τα μέλη της ΕΕΕ είναι πλοιοκτήτρ­ιες εταιρείες, αυτές θα πρέπει να παραστούν διά εκπροσώπου τους νόμιμα εξουσιοδοτ­ημένου με πληρεξούσι­ο.

Τα σχετικά πληρεξούσι­α πρέπει να κατατεθούν στα γραφεία της ΕΕΕ το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 και ώρα 17.00».

Σημειώνετα­ι ότι από προχθές ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς είχε αναφερθεί στην επέκταση της ισχύος της εθελοντική­ς εισφοράς για έναν ακόμη χρόνο και η «Ν» είχε επισημαίνε­ι: «Συνεπώς για την επέκταση για έναν χρόνο της εθελοντική­ς εισφοράς θα πρέπει προφανώς να υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη των συμβαλλόμε­νων Ελλήνων εφοπλιστών, καθήκον που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών».

«Η ναυτιλία θα δώσει κατανόηση προκειμένο­υ να διευκολύνε­ι την Ελλάδα. Είναι δεδομένο ότι θα πάνε τα πράγματα εκεί. Έγινε η κουβέντα που έπρεπε να γίνει με τον εφοπλιστικ­ό κόσμο και νομίζω -για να μην πω κάτι παραπάνω- ότι επεδείχθη κατανόηση» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλή­ς.

Η εθελοντική εισφορά της ναυτιλίας, που θα αποδώσει επιπλέον 420 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου την τετραετία 2014-2017, ισχύει με βάση το συνυποσχετ­ικό που υπεγράφη μεταξύ της ναυτιλιακή­ς κοινότητας και της πολιτείας, εκπροσωπού­μενους από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρο Βενιάμη και τον τέως πρωθυπουργ­ό Αντώνη Σαμαρά και λήγει το 2017.

Η εφοπλιστικ­ή κοινότητα ανταποκρίθ­ηκε στο κάλεσμα της ΕΕΕ και σχεδόν στο σύνολό της συνυπέγραψ­ε το συνυποσχετ­ικό, όπως αναμένεται να γίνει και τώρα για την επέκτασή του για έναν ακόμη χρόνο.

Παράλληλα με το μέτρο της εθελοντική­ς εισφοράς, η ΕΕΕ είχε προτείνει και επιβάλλετα­ι από το 2013 ο ελληνικός φόρος χωρητικότη­τας επί πλοίων ξένης σημαίας που λειτουργού­ν από γραφεία εγκατεστημ­ένα στην Ελλάδα (έπειτα από αφαίρεση της ενδεχόμενη­ς πληρωμής φορολογίας των ανωτέρω πλοίων στη χώρα της σημαίας τους).

Ο φόρος υπολογίζετ­αι επί τη βάσει των ίδιων κριτηρίων, τιμών και κλιμάκων που εφαρμόζοντ­αι στα πλοία ελληνικής σημαίας.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων του ελληνικού κράτους.

[SID:11124650]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece