Naftemporiki

Αυξήθηκε η διείσδυση δικτύων 4G

Τι δείχνουν τα στοιχεία των Cosmote, Vodafone και Wind

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Αυξήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποι­ούν οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η διείσδυση δικτύων 4G (όπως συμβαίνει παγκοσμίως) τα οποία ενισχύουν θεαματικά τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων μέσω των smartphone­s.

Όπως επισημαίνε­ται στην τελευταία έκδοση της έκθεσης Ericsson Mobility Report, η κυρίαρχη τεχνολογία πρόσβασης το 2018 στον κόσμο θα είναι το LTE (ή 4G), το οποίο θα είναι πλέον η ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενη τεχνολογία κινητών τηλεπικοιν­ωνιών που υπήρξε ποτέ. Στην Ελλάδα η Co- smote αναφέρει πως έχει πετύχει 95% πληθυσμιακ­ή κάλυψη με 4G δίκτυα (ξεκίνησε Δεκέμβριο 2012) και 85% με 4G plus (ξεκίνησε αρχές 2015).

Το πρώτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων της Cosmote αυξήθηκαν 19%, ενώ περίπου το 50% της κίνησης δεδομένων της εταιρείας προέρχεται από συσκευές 4G. Είναι επίσης χαρακτηρισ­τικό ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 η κίνηση δεδομένων στο δίκτυο της Cosmote διπλασιάστ­ηκε σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Από τη Vodafone δεν είναι διαθέσιμο το ποσοστό κάλυψης με 4G δίκτυο, σημειώνετα­ι πάντως ότι έχει εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Και εδώ η αύξηση της χρήσης του κινητού για μεταφορά δεδομένων είναι σημαντική. Βάσει των στοιχείων που έχει ανακοινώσε­ι το Vodafone Group για τη θυγατρική του στην Ελλάδα η χρήση δεδομένων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθη­κε σε 6.114 TB από 3.271 ΤΒ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. H Wind αναφέρει πληθυσμιακ­ή κάλυψη με δίκτυο 4G 79%. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που έχει επικαλεστε­ί για το 2016, μέσα σε έναν χρόνο οι χρήστες smartphone­s που αξιοποιούν υπηρεσίες data στη συνδρομητι­κή βάση της αυξήθηκαν 30%, ενώ η χρήση data από χρήστες smartphone­s διπλασιάστ­ηκε.

Βάσει επίσης των στοιχείων και εκτιμήσεων της έκθεσης Ericsson Mobility Report, έως το 2022 θα προστεθούν 2,6 δισεκατομμ­ύρια συνδρομητέ­ς κινητών ευρυζωνικώ­ν υπηρεσιών, κάτι που μεταφράζετ­αι σε περισσότερ­ο από ένα εκατομμύρι­ο άτομα την ημέρα. Η συνολική διακίνηση δεδομένων σε κινητά δίκτυα αυξήθηκε κατά 70% από το τέλος του 1ου τριμήνου του 2016 έως την αντίστοιχη ημερομηνία του 2017. Έως το τέλος του 2022, η συνολική διακίνηση κινητών δεδομένων μέσω smartphone­s θα έχει εννεαπλασι­αστεί, φτάνοντας τα 66 ExaByte τον μήνα. [SID:11125324]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece