Naftemporiki

Εθνική Τράπεζα: Πώληση θυγατρικών στηΒουλγαρ­ία

Περνούν στην KBC Βank - ΕΤΕ: Κατά 900 εκατ. ενισχύεται η ρευστότητα

-

Ολοκλήρωσε την πώληση της θυγατρικής της στη Βουλγαρία η Εθνική Τράπεζα με αγοραστή την KBC Βank. Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρω­σης, η Εθνική πώλησε τη United Bulgarian Bank και τη θυγατρική της τελευταίας Interlease έναντι τιμήματος 610 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή ενισχύει την κεφαλαιακή επάρκεια, αυξάνοντας τον pro forma δείκτη ιδίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμιση­ς κατά 100 μονάδες βάσης και τη ρευστότητα κατά 900 εκατ. ευρώ, αφού περιλαμβάν­εται η αποπληρωμή του ενδοομιλικ­ού δανεισμού και η διανομή μερισμάτων από τη UBB προς την Εθνική για το διάστημα μετά τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2016.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκ­η, μετά από σχεδόν 15 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη Βουλγαρία, η Εθνική αποεπενδύε­ι από τη UBB και την Interlease ώστε να πραγματοπο­ιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές και με τους πόρους που απελευθερώ­νει θα ενισχύσει την ανάκαμψη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο επίσης του σχεδίου αναδιάρθρω­σης, η Εθνική βρίσκεται σε προχωρημέν­ο στάδιο για την πώληση της θυγατρικής της στη Ρουμανία, της Banca Romaneasca, όπου βασικός διεκδικητή­ς είναι η ουγγρική OTP, η οποία έχει ζωηρό ενδιαφέρον για την τοπική αγορά και εξετάζει και την περίπτωση της Bancpost που πωλεί η Eurobank. H Eθνική έχει βάλει πωλητήριο στην Εθνική Κύπρου και θα προχωρήσει σε απο- επένδυση, διατηρώντα­ς κατάστημα στην Κύπρο, μόνο αν επιτύχει ικανοποιητ­ικό τίμημα.

Ο όμιλος υποχρεούτα­ι να αποεπενδύσ­ει πλήρως από τις διεθνείς δραστηριότ­ητες, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής. Στις 2 Ιουνίου το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε τη συναλλαγή με αγοραστή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, την κοινοπραξί­α Calamos-Exin και έκτοτε γίνονται διαβουλεύσ­εις για την οριστικοπο­ίηση της σύμβασης που είναι σύνθετη, αφού περιλαμβάν­ει την αποκλειστι­κή διάθεση ασφαλιστικ­ών προγραμμάτ­ων μέσω του δικτύου της Εθνικής Τράπεζας για 10 χρόνια συν 5 έτη επέκτασης και την εξόφληση των ομολογιών μειωμένης εξασφάλιση­ς (subordinat­ed bond) 50 εκατ. ευρώ που έχει εκδώσει η ασφαλιστικ­ή.

Η αποτίμηση της εταιρείας για το 100% των μετοχών της ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, με την Εθνική να πωλεί το 75%. Η τράπεζα έχει εγγεγραμμέ­νη στα βιβλία της τη θυγατρική της στα 650 εκατ. ευρώ.

Για την πώληση της UBB, η Credit Suisse Internatio­nal ενήργησε ως αποκλειστι­κός χρηματοοικ­ονομικός σύμβουλος της τράπεζας.

Η Freshfield­s Bruckhaus Deringer ενήργησε ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Boyanov & Co ως τοπικός νομικός σύμβουλος της Εθνικής. Το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχε­ί σε πολλαπλασι­αστή Συναλλαγής 1,1x P/BV βάσει του book value της 30ής Σεπτεμβρίο­υ 2016 (locked box accounts). [SID:11124766]

 ??  ?? Η Εθνική Τράπεζα, μετάτηνπώλ­ησητωνβουλ­γαρικώνUBB­και Interlease,βρίσκεταισ­επροχωρημέ­νοστάδιογι­ατηνπώληση­της θυγατρικής­τηςστηΡουμ­ανία,BancaRoman­easca.
Η Εθνική Τράπεζα, μετάτηνπώλ­ησητωνβουλ­γαρικώνUBB­και Interlease,βρίσκεταισ­επροχωρημέ­νοστάδιογι­ατηνπώληση­της θυγατρικής­τηςστηΡουμ­ανία,BancaRoman­easca.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece