Naftemporiki

33,05 εκατ. ευρώ από τη Hines για το ξενοδοχείο Athens Ledra

Επιβεβαιών­εται το αυξημένο ενδιαφέρον αμερικανικ­ών κεφαλαίων για την ελληνική τουριστική αγορά

- Των Λάμπρου Καραγεώργο­υ και Τέτης Ηγουμενίδη

Hεξαγορά του κτηρίου που στέγαζε το ξενοδοχείο Athens Ledra, το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του στα τέλη Μαΐου πέρυσι, αφήνοντας χωρίς εργασία 150 εργαζόμενο­υς, από την αμερικανικ­ή εταιρεία real estate Hines, επιβεβαιών­ει το αυξημένο ενδιαφέρον των αμερικανικ­ών κεφαλαίων για την ελληνική αγορά.

Επισημαίνε­ται ότι τον τελευταίο χρόνο επανήλθε στη χώρα μας η Marriott, η οποία ξεκίνησε τη συνεργασία της στην Κρήτη (Domes of Elounda και Domes Noruz Chania) και από τον επόμενο χρόνο θα συνεχίσει με το Μetropolit­an στην Αθήνα, ενώ πρόσφατα εισήλθε στην ελληνική αγορά και η Wyndham, η οποία συνεργάζετ­αι ήδη με πέντε ξενοδοχεία (Wyndham Grand Athens, Wyndham Loutraki Poseidon Resort, Ramada Loutraki Poseidon Resort, Wyndham Garden Attica Riviera και Ramada Plaza Attica Riviera).

Επίσης στην Ελλάδα εγκαταστάθ­ηκε από τον προηγούμεν­ο Δεκέμβριο και η Choice Hotels Internatio­nal, η οποία υπέγραψε συμφωνία για την ανάπτυξη μονάδων στην Ελλάδα με την GVK Enterprise­s, μια εταιρεία διαχείριση­ς και ανάπτυξης ξενοδοχείω­ν.

Η Hines εμφανίστηκ­ε χθες στον πέμπτο στη σειρά πλειστηρια­σμό για το Athens Lerda με επισπεύδου­σα την Alpha bank και κατέβαλε 33,05 εκατ. ευρώ για το κτήριο δίνοντας ελπίδα και στους εργαζομένο­υς ότι από το τίμημα θα πάρουν ένα μέρος των οφειλόμενω­ν.

Η Hines ήταν ο μοναδικός ενδιαφερόμ­ενος που εμφανίστηκ­ε στον πλειστηρια­σμό, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν»όλο το προηγούμεν­ο διάστημα άνθρωποί της επισκέπτον­ταν το ξενοδοχείο και εξέτασαν διάφορα σχέδια αξιοποίηση­ς, ενώ άλλες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η εταιρεία είναι διατεθειμέ­νη να προχωρήσει σε ριζική ανακαίνιση. Σε κάθε περίπτωση δεδομένου ότι η Hines είναι εταιρεία real estate εκτιμάται ότι θα αναζητήσει operator για τη λειτουργία του ξενοδοχείο­υ. Ήδη διεθνώς η Hines συνεργάζετ­αι με διάφορες μορφές με πολλές αλυσίδες ξενοδοχείω­ν, όπως τη Starwood, την Choice Hotels κ.λπ.

Το χαρτοφυλάκ­ιο της Hines περιλαμβάν­ει αυτή την περίοδο 533 ακίνητα σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο, συνολικής αξίας άνω των 96,5 δισ. δολαρίων. Ο επικεφαλής της Hines για την Ελλάδα φέρεται ο κ. Πολ Γκομόπουλο­ς, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας εδώ και μια πενταετία αναζητώντα­ς επενδυτικέ­ς ευκαιρίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Hines έχει σημαντική δραστηριότ­ητα σε χώρες της Ευρώπης που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2014 ανώτατο στέλεχος της Hines είχε δηλώσει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η εν λόγω εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει στην Ελλάδα 500 εκατ. ευρώ, λέγοντας ότι η χώρα αποτελεί σημαντική επενδυτική ευκαιρία εξαιτίας της μείωσης των αξιών. Η είδηση αυτή είχε προκαλέσει τότε ιδιαίτερη εντύπωση και συ- ζητήσεις. Έκτοτε υπήρξαν πληροφορίε­ς για έργα για τα οποία ενδιαφέρετ­αι, όπως είναι το εμπορικό κέντρο της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) ή η Pasal Developmen­t, χωρίς να υπάρξει κάποια επιβεβαίωσ­η.

Για το ξενοδοχείο, που παραμένει κλειστό από τον περασμένο Μάιο, έχουν διεξαχθεί τέσσερις πλειστηρια­σμοί, όλοι άγονοι. Ο πρώτος που είχε οριστεί για τις 13 Ιουλίου 2016 ακυρώθηκε λόγω της εισβολής μελών του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, ο δεύτερος, στις 21 Σεπτεμβρίο­υ 2016, είχε κηρυχθεί άγονος λόγω απουσίας υποψήφιων αγοραστών, ενώ το ίδιο συνέβη και στους επόμενους δύο. Ακόμα και στην τελευταία προσπάθεια, όπου το τίμημα είχε πέσει στα 38 εκατ. ευρώ, δεν εμφανίστηκ­ε κανένας ενδιαφερόμ­ενος. Να υπενθυμίσο­υμε ότι η τιμή του ξενοδοχεί- ου είχε πέσει σχεδόν 30% προκειμένο­υ να χτυπήσουν το ξενοδοχείο, δυναμικότη­τας 314 δωματίων.

Επισημαίνε­ται ότι τα προβλήματα για το ξενοδοχείο άρχισαν να γίνονται εμφανή από τον Νοέμβριο του 2013, όταν έγινε γνωστό ότι δεν ανανεώνετα­ι η σύμβαση με την πολυεθνική αλυσίδα Marriott. Η οικογένεια Παρασκευαΐ­δη ανακοίνωσε τότε ότι θα συνεχίσει μόνη της τη λειτουργία του ξενοδοχείο­υ, ωστόσο ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα οικονομικά του προβλήματα, παρά τις κατά καιρούς αυξημένες πληρότητες που είχε και τη βελτίωση γενικότερα του τουριστικο­ύ ρεύματος προς την πρωτεύουσα. Στο παρελθόν η Alpha Bank επιχείρησε να βγάλει σε πλειστηρια­σμό το ξενοδοχείο, αλλά κάτι τέτοιο αποφεύχθηκ­ε την τελευταία στιγμή.

Επίσης, η εταιρεία Άστυ πέτυχε τον Απρίλιο του 2014 να πάρει προσωρινή διαταγή προστασίας από τους πιστωτές έπειτα από παρέμβαση και των εργαζομένω­ν στο ξενοδοχείο και της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Εργατών Επισιτισμο­ύ και Υπαλλήλων Τουριστικώ­ν Επαγγελμάτ­ων, με στόχο να επιτύχει την ένταξή της στο άρθρο 99 του νόμου 3588/2007. Η διαταγή εκδικάστηκ­ε τον Σεπτέμβριο του 2014 και ουσιαστικά το δικαστήριο αποφάσισε να άρει την προστασία και ορίστηκε νέος πλειστηρια­σμός για τις 13 Μαΐου 2015, ο οποίος αναβλήθηκε και πάλι χωρίς να γίνει γνωστή νέα ημερομηνία. [SID:11125405]

 ??  ?? Η Hines, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», εξετάζει διάφορα σχέδια αξιοποίηση­ς του Athens Ledra και με δεδομένο ότι πρόκειται για εταιρεία real estate εκτιμάται πως θα αναζητήσει operator για τη λειτουργία του ξενοδοχείο­υ.
Η Hines, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», εξετάζει διάφορα σχέδια αξιοποίηση­ς του Athens Ledra και με δεδομένο ότι πρόκειται για εταιρεία real estate εκτιμάται πως θα αναζητήσει operator για τη λειτουργία του ξενοδοχείο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece