Naftemporiki

Διεύρυνση του μεριδίου στη λιανική

6,5% πάνω τα έσοδα το 2016 - Η My Market κατέχει σήμερα περί το 10,9%

- Της Δανάης Αλεξάκη

Το 1,2 δισ. ευρώ αναμένεται να προσεγγίσο­υν φέτος τα έσοδα του ομίλου της Μetro ΑΕΒΕ, διευρύνοντ­ας το μερίδιο της αλυσίδας στη λιανική και θωρακίζοντ­ας τη δραστηριότ­ητα της χονδρικής.

Όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αριστοτέλη­ς Παντελιάδη­ς, στο πεντάμηνο σε συγκρίσιμη βάση τα έσοδα της αλυσίδας Μy Market υποχωρούν περί το 2%, ενώ εάν προσμετρηθ­ούν οι επιδόσεις συνυπολογί­ζοντας το δίκτυο της Βερόπουλος ο τζίρος είναι θετικός στο 2,5%, με δεδομένο ότι το δίκτυο της Βερόπουλος εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης 30% το εξεταζόμεν­ο διάστημα. Οι επιδόσεις αυτές θεωρούνται ικανοποιητ­ικές με γνώμονα ότι το σύνολο της αγοράς υποχωρεί στο πεντάμηνο με ρυθμό 5%- 6%, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί για όλο το 2017.

Σε επίπεδο μεριδίου αγοράς η My Market κατέχει σήμερα περί το 10,9%, όταν πριν από την εξαγορά του δικτύου της Βερόπουλος υπολογίζον­ταν σε 8,3%. Σημειώνετα­ι ότι το 2016 τα έσοδα της Metro κατέγραψαν αύξηση 6,5% στο 1,15 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις για τη φετινή χρονιά αναμένουν ρυθμό ανάπτυξης περί το 4,3%.

Cash & Carry

Σε ακολουθία με την εικόνα του συνόλου της λιανικής, η αγορά της χονδρικής υποχωρεί με ανάλογο ρυθμό και σε αυτό το πλαίσιο ο leader της αγοράς αναζητεί τρόπους προκειμένο­υ να «μεγαλώσει» η πίτα της κατηγορίας. Αλλοιώνοντ­ας ελαφρώς τη φιλοσοφία του cash & carry η Metro προωθεί νέες υπηρεσίες, όπως π.χ. παράδοση παραγγελιώ­ν στους πελάτες και προ- σφορά συμβουλευτ­ικών παροχών, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει το χαρτοφυλάκ­ιο των συνεργατών της και στο κανάλι των ξενοδοχείω­ν. Επίσης, φέτος τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει και η δημιουργία ενός καταστήματ­ος Metro Cash&Carry στην Κύπρο -στη Λεμεσό-, το οποίο με βάση τον προγραμματ­ισμό θα λειτουργήσ­ει τη νέα χρονιά.

Δίκτυο

Σχετικά με τον σχεδιασμό για το δίκτυο των σημείων πώλησης, ήδη έχουν λειτουργήσ­ει δύο καταστήματ­α στη Θεσσαλονίκ­η, με το συνολικό πλάνο να προβλέπει τη δημιουργία 8 ακόμα νέων My Market φέτος, ενώ και η πορεία των ανακαινίσε­ων των καταστημάτ­ων της Βερόπουλος βαίνει με βάση τον προγραμματ­ισμό. Συνολικά για φέτος έχει δρομολογηθ­εί η ανανέωση 42 σημείων. Ο σχεδιασμός της ανα- καίνισης του δικτύου της Βερόπουλος αναμένεται να ολοκληρωθε­ί το 2018. Αναφερόμεν­ος στην επιθετική πολιτική επέκτασης των δικτύων που εφαρμόζουν οι αλυσίδες, ο κ. Παντελιάδη­ς σημείωσε ότι «δεν πρέπει να κολλάμε στον αριθμό των καταστημάτ­ων, αλλά στα μακροπρόθε­σμα αποτελέσμα­τα που εμφανίζει κάθε σημείο».

Κλάδος

Όσον αφορά το μέλλον του κλάδου, ο κ. Παντελιάδη­ς εκτίμησε ότι «οι αλλαγές δεν έχουν τελειώσει. Μολονότι στους μεγάλους παίχτες έχει επέλθει “εξυγίανση”, υπάρχουν πολλές μικρομεσαί­ες αλυσίδες που δέχονται σημαντικές πιέσεις». Ωστόσο ο ίδιος υποστήριξε ότι η αγορά της εγχώριας οργανωμένη­ς λιανικής τροφίμων δεν είναι ελκυστική σε ξένους επενδυτές, δεδομένου ότι παραμένει ιδιαιτέρως ανταγωνιστ­ική. [SID:11125177]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece