Naftemporiki

Πιέσεις στη Wall Street ελέω Fed

Αρνητικά πρόσημα και στις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές αγορές

- Της Νατάσας Στασινού

Yπό πίεση βρέθηκαν χθες οι δείκτες στη Wall Street μετά τις αποφάσεις της Federal Reserve. H αμερικανικ­ή κεντρική τράπεζα αύξησε, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1%-1,25%, αλλά και επέμεινε στην εκτίμησή της για ακόμη μία αύξηση έως τα τέλη του έτους, κάτι που μάλλον δεν πίστευε η αγορά. Παράλληλα επιβεβαίωσ­ε ότι θα αρχίσει να συρρικνώνε­ι τον ισολογισμό της, που προσεγγίζε­ι τα 4,5 τρισ. δολάρια, χάρη στην ισχυρή εικόνα της αγοράς ερ- γασίας, αλλά και στην πεποίθηση ότι η οικονομία ανεβάζει και πάλι ταχύτητα, ύστερα από ένα μάλλον απογοητευτ­ικό πρώτο τρίμηνο.

Εταιρείες τεχνολογία­ς, τηλεπικοιν­ωνιών και βιομηχανίε­ς τροφίμων προσέλκυσα­ν το ενδιαφέρον των επενδυτών, με τα κέρδη τους να αντισταθμί­ζουν εν μέρει τις σημαντικές απώλειες (περίπου 2%) του πετρελαϊκο­ύ κλάδου στον δείκτη S&P 500.

Πέραν του συγκεκριμέ­νου δείκτη μικρή πτώση εμφάνιζαν λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς τόσο ο Nasdaq όσο και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοπο­ίησης Russell 2000. Οριακή ήταν η μεταβολή για τον δείκτη Dow Jones.

Μικρή πτώση παρουσίασα­ν οι δείκτες και στις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές αγορές, που έκλεισαν περίπου τρεις ώρες πριν από τις ανακοινώσε­ις της Federal Reserve. Το κλίμα επιβάρυνε η νέα μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, η οποία και έθεσε υπό πίεση τις ενεργειακέ­ς επιχειρήσε­ις. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσαν έκαστος πτώση 0,35%, ενώ απώλειες 0,6% είχε ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα στάθηκε μόνο ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η, με άνοδο 0,32%.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης υποχώρησε 0,3%, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να παρουσιάζε­ι απώλειες 1,6% και να κλείνει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών. Ο κλάδος των τραπεζών εμφάνισε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, με πτώση 1,3%, μετά την ανάκαμψη της Τρίτης. Στον αντίποδα ανοδικά κινήθηκε, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ο κλάδος τεχνολογία­ς, αν και τα κέρδη του ήταν σχετικά περιορισμέ­να (+0,4%). Το αγοραστικό ενδιαφέρον προσέλκυσα­ν επίσης οι επιχειρήσε­ις κοινής ωφελείας, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε η γαλλική EDF με άνοδο 3,3%.

[SID:11125649]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece