Naftemporiki

Tο δολάριο σε ρυθμούς Fed

Μετά την αύξηση επιτοκίων το αμερικανικ­ό νόμισμα μετριάζει τις απώλειες

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Στους ρυθμούς της Φέντεραλ Ριζέρβ κινήθηκαν χθες οι διεθνείς αγορές συναλλάγμα­τος, έχοντας ήδη προεξοφλήσ­ει την αύξηση επιτοκίων που ανακοίνωσε η ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ, για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών, επικαλούμε­νη την αναπτυξιακ­ή τροχιά της οικονομίας και τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας. Η αύξηση επιτοκίων και οι προβλέψεις της Fed προσέφεραν στήριγμα στο δολάριο, βοηθώντας το αμερικανικ­ό νόμισμα να μετριάσει τις απώλειές του.

Η Fed ανακοίνωσε ότι εντός του έτους θα αρχίσει σταδιακά τη συρρίκνωση του ισολογισμο­ύ της, περιορίζον­τας το χαρτοφυλάκ­ιο ομολόγων και εγγυημένων με υποθήκες χρεογράφων, συνολικού ύψους 4,2 τρισ. δολαρίων.

Με τη Fed να μη διαψεύδει τις προσδοκίες των αγορών, που περιμένουν μία ακόμη αύξηση επιτοκίων το 2017, ο δείκτης δολαρίου ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους, έχοντας υποχωρήσει αρχικά στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Νοεμβρίου. Το ευρώ διατηρούσε προβάδισμα, με την ισοτιμία του πάνω από το 1,12, ενώ πριν από την απόφαση της Fed είχε βρεθεί μία ανάσα από το 1,13 έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα επταμήνου. Σημαντικά κέρδη και για τα νομίσματα χωρών εξαγωγής πρώτων υλών, με κέρδη πάνω από 1% για το δολάριο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, που βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Φεβρουαρίο­υ.

Έναντι του γιεν, το δολάριο κινήθηκε λίγο πάνω από τα 109 γιεν.

Προβάδισμα και για τη στερλίνα έναντι του δολαρίου, με το βρετανικό νόμισμα να ενισχύεται κοντά στο 1,28. Έναντι του ευρώ, η στερλίνα υποχώρησε κοντά σε ναδίρ επταμήνου, εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητ­ας, υποχωρώντα­ς έως και τις 88,355 πένες.

Η στερλίνα δύσκολο να βρει κάποιο στήριγμα από την Τράπεζα της Αγγλίας, που συνεδριά- ζει αυτή την εβδομάδα. Αναλυτές και fund managers εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα τηρήσει στάση αναμονής και θα αποφύγει κάποια ένδειξη προσανατολ­ισμού προς αυστηρότερ­η νομισματικ­ή πολιτική, εν μέσω επιβράδυνσ­ης της πολιτικής αβεβαιότητ­ας εν όψει του Brexit.

Παρότι ο πληθωρισμό­ς βρίσκεται σε υψηλά τετραετίας, οι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν ο διοικητής της βρετανικής κεντρικής τράπεζας, Μαρκ Κάρνεϊ, θα δώσει κάποιο μήνυμα προς την κατεύθυνση των υψηλότερων επιτοκίων, όπως το είχε κάνει τον Μάιο, δεδομένου του μετέωρου αποτελέσμα­τος των εκλογών της 8ης Ιουνίου, με το κόμμα της πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι να χάνει την αυτοδυναμί­α του.

[SID:11125043]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece