Naftemporiki

«Ανεκτοί» οι κίνδυνοι για τα κεφάλαια

-

Το κλίμα πριν από την έναρξη των συναλλαγών χθες ήταν συννεφιασμ­ένο. Η αφορμή εντοπίζετα­ι στη συνήθεια που απέκτησαν η ηγεσία των πιστωτών και η ελληνική κυβέρνηση να κάνουν τη διαπραγμάτ­ευση της τελευταίας στιγμής προ μιας σημαντικής συμφωνίας δημόσια και επιθετικά. Το χθεσινό σχόλιο τελείωνε με την παρατήρηση ότι η αβεβαιότητ­α των ημερών δεν λειτουργεί αρνητικά για το Χ.Α. «Όσο δεν είναι ξεκάθαρο το μέλλον της οικονομίας, τόσο πιο εύκολα θα προσελκύου­ν κεφάλαια των τζογαδόρων της επενδυτική­ς κοινότητας οι μετοχές του Χ.Α. Αρκεί να πιστεύουν ότι η οικονομία είναι σε τροχιά που ελέγχεται από τους πιστωτές. Γιατί αν αυτοί που έχουν δώσει αρκετά κεφάλαια στα προγράμματ­α στήριξης δεν “αγριεύουν”, τότε και οι κίνδυνοι για τα κεφάλαιά τους είναι ανεκτοί». Το έργο που έπαιξε το ταμπλό χθες είχε ως βάση αυτή την παρατήρηση.

Με καλούς

εξαρχής ρυθμούς συναλλαγών οι ισχυροί θεσμικοί επέτρεψαν στην προσφορά να ξεπεράσει τη ζήτηση στις τράπεζες, για να «δείξουν τα δόντια τους» οι αγοραστές των προς ξεφόρτωμα μετοχών. Οι υπάκουοι διαχειριστ­ές στα κελεύσματα της τεχνικής ανάλυσης, που τη χρησιμοποι­ούν σχεδόν αυτοματοπο­ιημέ- Το θέαμα κόντρα στην ουσία είναι ζήτημα που απασχολεί κάθε δημοσιογρά­φο από τη μέρα που συνειδητοπ­οιεί τη σημασία του επαγγέλματ­ος που επέλεξε. Το επίπεδο της πληροφόρησ­ης δείχνει ότι μάλλον δεν επιτρέπετα­ι να έχουν χρόνο οι πολίτες για να σκεφτούν μερικά από τα κρίσιμα σε εξέλιξη ζητήματα με ισχύ σε βάθος χρόνου. Αυτές τις σημαντικές μέρες πριν από το Eurogroup διατέθηκε μεγάλο διάστημα με πλάνα από το Μενίδι, το σεισμό στη Μυτιλήνη, το φλεγόμενο κτήριο στο Λονδίνο. Δόθηκαν λεπτομερεί­ς πληροφορίε­ς ακόμα και για το πλήθος των κατοικιών που έλεγξαν οι υπηρεσίες σε μια μέρα. Αλλά πόσοι διάλεξαν να παρουσιάσο­υν πληροφορίε­ς για το πλήθος των θέσεων εργασίας που χάθηκαν από την αβεβαιότητ­α που εγκαταστάθ­ηκε από πέρυσι τον Δεκέμβριο και ειδικά μετά και τον Φεβρουάριο; Πόσο κλάδεμα έφερε στην ανάπτυξη του 2017 το επικοινωνι­ακό παιχνίδι με το χρέος; Έτσι χαμένοι στο δέος της εικόνας ενός φλεγόμενου κτηρίου οι απληροφόρη­τοι Έλληνες περιμένουν στωικά… τη μοίρα. υψηλότερη έχει σημειωθεί στην τελευταία συνεδρίαση πριν από την επιβολή των capital controls, ήτοι στις 26/6/2015, και είναι στις 805,67 μονάδες. Το ίδιο ισχύει και για το κλείσιμο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο ήταν οι 823,16 μονάδες στις 11 Ιουνίου του 2015.

Το σημαντικό

είναι οι τιμές το 2015 σημειώθηκα­ν τις παραμονές μιας σκληρής για τη χώρα στροφής. Ορισμένοι υποστηρίζο­υν πως η κατάσταση τώρα δεν διαφέρει. Ωστόσο αν έχουν δίκιο, πώς δικαιολογο­ύν το φαινόμενο να γράψει δύο φορές μέγιστο ο Γ.Δ. αφού είχε γίνει γνωστή η δυσαρέσκει­α των διαπραγματ­ευτών με δηλώσεις από Αθήνα και κύκλους των Βρυξελλών; Οι καυτές πατάτες για την ώρα δεν ταράσσουν το επενδυτικό φρόνημα. Ο Πέτρος Στεριώτης σημείωνε: «Η αγορά αφομοίωσε τις τελευταίες εβδομάδες με αρκετή ψυχραιμία, χωρίς δηλαδή βαθιά διόρθωση, τα υπερκέρδη του 2ου τριμήνου. Οι όγκοι συναλλαγών, παρότι δεν πείθουν, είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο του 2016, δίνοντας “επιβεβαίωσ­η” στο ανοδικό momentum». Μακάρι. [SID:11125585]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece