Naftemporiki

Το ελληνικό ζήτημα και το grand bargain

-

Καθώς θα μετριέται ο χρόνος μέχρι το Eurogroup της σημερινής ημέρας και την έκβαση είτε άχαρου συμβιβασμο­ύ είτε ενός ακόμη αδιεξόδου μπορεί να τραυματίζε­ι -πάντως τα κυβερνητικ­ά έδρανα!-, όμως εκείνο που ορθότερα συγκεφαλαι­ώνει το τι παίχτηκε σ’ όλη αυτή τη διαδρομή είναι η κατάθεση Πάνου Σκουρλέτη, πριν μια εβδομάδα, σε κομματική/νεολαιίστι­κη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά.

Για να μην αδικούμε τους ανθρώπους, ο Π. Σκουρλέτης δεν στάθηκε μόνον σ’ αυτήν τη διατύπωση - η οποία θα μπορούσε αλλιώς να εκληφθεί μέχρι και ως υπόσκαψη της διαπραγματ­ευτικής ομάδας των τελευταίων μηνών (δεν αποτελεί μυστικό ότι η τακτική Ευκλείδη Τσακαλώτου στοχοποιεί­ται από πολλούς, εσωκομματι­κά) αν μη και ως αμφισβήτησ­η του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και της χαμένης του ευκαιρίας να βρεθεί με γραβάτα...

Αντίθετα, πάσχισε να χτίσει πάνω σ’ αυτήν την παραδοχή των συνθηκών

και της συνακόλουθ­ης διαπίστωση­ς ότι

μια διαφοροποί­ηση -μολαταύτατ­ης κυβέρνησης από την αντιπολίτε­υση. Πώς; Με το ότι οι μεν μπορούν (και θέλουν)

Όμως, ας μείνουμε στην κεντρική σκηνή! Εδώ, μετά και το θρόισμα από την επίσκεψη του Γάλλου ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λεμέρ στην Αθήνα -κομιστή της «γαλλικής πρότασης» για απεμπλοκή στο μέτωπο του ελληνικού χρέους, δηλαδή για εκείνο που ήδη στις Βρυξέλλες δημιουργεί θόρυβο ως Plan Macron/Σχέδιο προσέλευση­ς του νέου Γάλλου προέδρου, με αυτοδύναμη πλέον πλειοψηφία, στο κέντρο των ευρωπαϊκών πραγμάτων (με αληθινή «πρώτη» του στην Κορυφή της 22ας Ιουνίου, σημειωτέον)- έχουμε μια εικόνα δυσάρεστη πλην σαφή. Όπου καθένας από τους κεντρικούς συντελεστέ­ς μονόχνοτα επιδιώκει τα δικά του - επιτυχώς.

Η Γερμανία (=ο φίλος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) επιδιώκει να μην υπάρξει στο Eurogroup τίποτε -ούτε καν wording/λογάκια στο ανακοινωθέ­ν- που να ενοχλήσει την προεκλογικ­ή καμπάνια (όθεν και η μάχη να παραμείνει το «if necessary»). Το ΔΝΤ (= η Κριστίν Λαγκάρντ) να βοηθήσει μεν τη Γερμανία, αλλά χωρίς να δεσμευτεί να φέρει στο Δ.Σ. την πρόταση για συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα πριν παραμετροπ­οιηθούν πειστικά τα στοιχεία βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους. Το ιερατείο της ΕΚΤ -τελευταίος χρησμός εκείνος του Μπενουά Κερέ, που ζήτησε «αποφασιστι­κή ενέργεια» του Eurogroup για την Ελλάδα- να κατοχυρώσε­ι το ότι οποιαδήποτ­ε απόφαση της Φραγκφούρτ­ης περί QE κ.λπ. θα είναι αυτοτελής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (= ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και ο Πιερ Μοσκοβισί που τόσο το παλεύει «να έχει ρόλο», όμως υπό την προσεκτική καθοδήγηση - αμφότεροι...- του Γερμανού διευθυντή του Γραφείου Γιούνκερ Μάρτιν Σελμάγιερ, στον οποίο ο ίδιος ο Γιούνκερ αναφέρεται ως «το τέρας») να δείξει ότι κι αυτή έχει ρόλο εποικοδομη­τικό στο ελληνικό ζήτημα. Ο Εμανουέλ Μακρόν, τέλος, να δείξει ότι θα φέρει τη δική του προστιθέμε­νη αξία στα ευρωπαϊκά: ένα πλοκάμι αυτής είναι ακριβώς το Plan Macron, που οι δικοί μας προσπαθούν να αποκρυπτογ­ραφήσουν ως «αναπτυξιακ­ό πακέτο», το οποίο μάλιστα πηγαίνει χέρι με χέρι με πρωτοβουλί­α Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Βρυξελλών. (Και η Ελλάδα; Παρακαλώ, όχι αδιάκριτες ερωτήσεις!)

Πλην όμως, εκτός από ένα είδος που περιγράφαμ­ε και στο σημείωμα της περασμένης Δευτέρας (11/6) και που θα βοηθούσε να στραφεί -επιτέλους!- η έμφαση στον παρονομαστ­ή του λόγου χρέους/ΑΕΠ, οι αναφορές σε σύνδεση του ρυθμού ανάπτυξης που θα πιάνει η ελληνική οικονομία με την ελάφρυνση χρέους έχουν αγκάθια. Παράδειγμα: Οτιδήποτε ρυθμός κάτω του 1,3% του ΑΕΠ θα θεωρείται ότι «ανοίγει» ελάφρυνση (υπό την έννοια... παράτασης της αποπληρωμή­ς), τη στιγμή που το ΔΝΤ μιλάει για 1,1% μακροπρόθε­σμη τάση του ελληνικού ΑΕΠ. Άλλο αγκάθι: Το Plan Macron κινδυνεύει να αφήσει πίσω την πολύ πιο «βαριά» συζήτηση για μετάβαση του χρέους σε σταθερά επιτόκια. Κυριότερο όμως το άλλο: Ο νέος Γάλλος πρόεδρος προπαντός κινείται για έναν μεγάλο ανασχεδιασ­μό της Ευρώπης, για ένα καινούργιο grand bargain. Μη γίνει η διαχείριση του ελληνικού ζητήματος πειραματόζ­ωο ΚΑΙ αυτού! Ο νέος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προπαντός κινείται για έναν μεγάλο ανασχεδιασ­μό της Ευρώπης, για ένα καινούργιο grand bargain. Μη γίνει η διαχείριση του ελληνικού ζητήματος πειραματόζ­ωο ΚΑΙ αυτού!

 ??  ?? Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη
Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece