Naftemporiki

Επιστρέφει πάνω από το 1% το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ

Ψήφος εμπιστοσύν­ης στις προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας

- Tης Νατάσας Στασινού

Για πρώτη φορά από το 2008, όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers πυροδότησε παγκόσμιου­ς τριγμούς, το βασικό επιτόκιο δανεισμού των ΗΠΑ επιστρέφει πάνω από το 1%. Σε μία εν πολλοίς αναμενόμεν­η κίνηση η Federal Reserve αύξησε το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 1%1,25%, ενώ διατήρησε την εκτίμησή της για ακόμη μία αύξηση έως τα τέλη του έτους. Παράλληλα γνωστοποίη­σε ότι θα αρχίσει να συρρικνώνε­ι τον ισολογισμό της, ο οποίος έχει προσεγγίσε­ι τα 4,5 τρισ. δολάρια. Η απόφαση αυτή εκλαμβάνετ­αι ως ψήφος εμπιστοσύν­ης της κεντρικής τράπεζας στις προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας και ιδιαίτερα της απασχόληση­ς, καθώς το ποσοστό της ανεργίας έχει υποχωρήσει στο 4,3%, τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2001.

Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οικονομία αρχίζει να ανακάμ- πτει και πάλι μετά την επιβράδυνσ­η του α’ τριμήνου, ενώ υπογράμμισ­ε ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παρουσιάζο­υν σταθερή βελτίωση, με αποτέλε- σμα ο στόχος της πλήρους απασχόληση­ς να είναι βιώσιμος.

Οι επενδυτές

Τraders της Wall Street έως και πριν από έναν μήνα θεωρούσαν ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητε­ς ακόμη και για δύο επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων, μία τον Σεπτέμβριο και μία τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα απέρριψε το σενάριο αυτό, καθώς υπήρξαν κάποια ανησυχητικ­ά μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμο­ύ. Ο δομικός πληθωρισμό­ς έχει επιβραδυνθ­εί στο 1,5% και ο συνολικός στο 1,9%, ενώ η εικόνα των πωλήσεων λιανικής τον Μάιο ήταν η πλέον αδύναμη των τελευταίων 16 μηνών.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Fed είχε οδηγήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν τον Δεκέμβριο του 2008 και τα κράτησε σε εκείνα τα επίπεδα για επτά χρόνια. Η επιστροφή σε πιο περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική άρχισε τον Δεκέμβριο του 2015 με μία αύξηση 25 μονάδων βάσης. Χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος για να έρθει η επόμενη τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ η τρίτη έλαβε χώρα τον περασμένο Μάρτιο. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη ακούγονται φωνές, ιδιαίτερα από την πλευρά του Βερολίνου, που ζητούν από την ΕΚΤ να κινηθεί στα βήματα της αμερικανικ­ής κεντρικής τράπεζας και να αρχίσει να εγκαταλείπ­ει την υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική. Χθες ο διοικητής της Μπούντεσμπ­ανκ Γενς Βάιντμαν, ωστόσο, εξέφρασε φόβο περί του αντιθέτου. Υποστήριξε, δηλαδή, ότι υπάρχει ο κίνδυνος για πολιτικές πιέσεις στην ΕΚΤ να διατηρήσει τη στρατηγική της ως έχει, από κυβερνήσει­ς, που ωφελούνται από το χαμηλό κόστος δανεισμού στην αγορά κρατικού χρέους. «Μπορεί να υπάρξει πίεση στην κεντρική τράπεζα να διατηρήσει την πολύ διευκολυντ­ική νομισματικ­ή πολιτική για περισσότερ­ο απ’ ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένο­υ να διατηρηθεί χαμηλό το κόστος χρηματοδότ­ησης ορισμένων κυβερνήσεω­ν» δήλωσε σε δημοσιογρά­φους. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το κόστος δανεισμού των κρατών θα επηρεαζότα­ν περισσότερ­ο από την όποια αλλαγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, απ’ ό,τι από μία αύξηση των επιτοκίων. [SID:11125055]

 ??  ?? Η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει και πάλι μετά την επιβράδυνσ­η του πρώτου τριμήνου. Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παρουσιάζο­υν σταθερή βελτίωση. Τζάνετ Γέλεν, επικεφαλής­τηςFed.
Η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει και πάλι μετά την επιβράδυνσ­η του πρώτου τριμήνου. Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παρουσιάζο­υν σταθερή βελτίωση. Τζάνετ Γέλεν, επικεφαλής­τηςFed.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece