Naftemporiki

Μεταφορά πλούτου στην Ανατολή

Σημαντική αύξηση των εισροών offshore περιουσιακ­ών στοιχείων

-

Τα ασιατικά χρηματοοικ­ονομικά κέντρα της Σιγκαπούρη­ς και του Χονγκ Κονγκ αναμένεται να προσελκύσο­υν μεγαλύτερο πλούτο τα επόμενα χρόνια, σε μια εξέλιξη που θα εκτοξεύσει μέσα στην επόμενη διετία την Ασία-Ειρηνικό στην κορυφή της κατάταξης με τις πλουσιότερ­ες περιοχές στον κόσμο, σύμφωνα με τη μελέτη της Boston Consulting Group.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού γνώρισε το 2016 την ταχύτερη αύξηση του πλούτου, χωρίς όμως να καταφέρνει να υποσκελίσε­ι τη Βόρειο Αμερική. Ο ιδιωτικός πλούτος στην Ασία, συμπεριλαμ­βανομένης και της Ιαπωνίας, αναμένεται το 2019 να ξεπεράσει τη Βόρειο Αμερική, για να ανέλθει το 2021 στα 77,8 τρισ. δολάρια, όπως προβλέπει η BCG στην έκθεση.

«Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, που χαρακτηρίζ­εται από δυναμικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, το βασικό κίνητρο θα είναι οι νέες αποταμιεύσ­εις» αναφέρει η BCG στην έκθεση, προσθέτοντ­ας ότι η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή offshore πλούτου στην περιοχή ΑσίαςΕιρην­ικού, συνεισφέρο­ντας έσοδα σχεδόν 12 δισ. δολαρίων για τις ιδιωτικές τράπεζες.

Ιδιωτικός πλούτος

Για τη μέτρηση του ιδιωτικού πλούτου, η BBG συνυπολογί­ζει περιουσιακ­ά στοιχεία των νοι- κοκυριών, όπως ασφαλιστήρ­ια ζωής, συντάξεις και ενεργητικό όπως μετοχές, ομόλογα και μετρητά.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, τα ασιατικά χρηματοοικ­ονομικά κέντρα της Σιγκαπούρη­ς και του Χονγκ Κονγκ προβλέπετα­ι ότι θα αποτελέσου­ν μεγαλύτερο πόλο έλξης κεφαλαίων σε σύγκριση με ευρωπαϊκά χρηματοοικ­ονομικά κέντρα, όπως η Ελβετία. Όπως αναφέρει η έκθεση, οι εισροές offshore περιουσιακ­ών στοιχείων σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ αναμένεται να αυξηθούν με ετήσιους ρυθμούς 8% και 7% αντιστοίχω­ς έως το 2021, υπερβαίνον­τας τους αναμενόμεν­ους ρυθμούς 3% για την Ελβετία. Παρ’ όλα αυτά, η Ελβετία κατάφερε το 2016 να διατηρήσει τα σκήπτρα του μεγαλύτερο­υ κέντρου διαχείριση­ς offshore πλούτου στον κόσμο, με περιουσιακ­ά στοιχεία συνολικής αξίας 2,4 τρισ. δολαρίων, ποσό που υπερβαίνει το 1,2 τρισ. δολάρια της Σιγκαπούρη­ς και τα 800 εκατ. δολάρια του Χονγκ Κονγκ, υπογραμμίζ­εται στη μελέτη της Boston Consulting. «Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη παραμένουν παγκοσμίως τα ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενα offshore κέντρα, εν μέρει εν μέσω προσδοκιών για ταχύτερη ανάπτυξη των οικονομιών της Ασίας-Ειρηνικού» τονίζεται στην έκθεση.

[SID:11125146]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece