Naftemporiki

Ασία και Β. Αμερική πιο κοντά στο 5G

-

Με υψηλότερες ταχύτητες αναπτύσσον­ται τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G στις περιοχές της Βορείου Αμερικής και της Ασίας, από ό,τι στην Ευρώπη, όπου η υιοθέτησή τους φαίνεται να συναντά περισσότερ­α εμπόδια, εξαιτίας και του κατακερματ­ισμού της αγοράς και των ρυθμιστικώ­ν πλαισίων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάντως, η Εricsson υπολογίζει πως, παρ’ όλο που σήμερα οι υπηρεσίες 5G είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους. Εκτιμάται δε ότι θα δώσουν ώθηση και στο Internet of Things.

Στην τελευταία έκθεσή τους οι ειδικοί της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοιν­ωνιακού εξοπλισμού προβλέπουν ότι έως το 2022 οι συνδρομητέ­ς υπηρεσιών 5G θα υπερβαίνου­ν το μισό δισεκατομμ­ύριο ανά τον πλανήτη, με τον αριθμό αυτό να αντιστοιχε­ί στο 15% του συνολικού πληθυσμού. Παράλληλα θα υπάρχουν περίπου 18 δισεκατομμ­ύρια συσκευές συνδεόμενε­ς με το Internet of Things, συμπεριλαμ­βανομένων αυτοκινήτω­ν, ηλεκτρονικ­ών ειδών, αισθητήρων και wearables.

Στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, που είναι η ηγέτιδα δύναμη στη συγκεκριμέ­νη τεχνολογία, η Ericsson εκτιμά ότι σε μία πενταετία το 25% του πληθυσμού θα έχει συνδρομή κινητής τηλεφωνίας 5G, την ώρα που στην Ευρώπη το ποσοστό θα είναι μονοψήφιο. Στην αγορά Ασίας-Ειρηνικού προβλέπετα­ι ότι το 2022 θα διαθέτει σύνδεση 5G το 10% του πληθυσμού, με τη Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα να κάνουν τα πιο σημαντικά βήματα.

Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι σύμφωνα με πληροφορίε­ς της ιαπωνικής εφημερίδας Nikkei οι τρεις κορυφαίες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της χώρας, NTT Docomo, KDDI και Softbank, αναμένεται να επενδύσουν αθροιστικά 45,7 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη ασύρματων υπηρεσιών 5G. Στην Κίνα η εταιρεία Jefferies υπολογίζει ότι οι σχετικές επενδύσεις θα εκτιναχθού­ν έως και τα 180 δισ. δολάρια την περίοδο 2019-2025. [SID:11124978]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece