Naftemporiki

Πύρινη κόλαση σε συγκρότημα εργατικών κατοικιών στο Λονδίνο

Τρίτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες δοκιμάζετα­ι ξανά η Βρετανία - 12 νεκροί και 70 τραυματίες ως τώρα

- Του Μωυσή Λίτση

Τρίτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες δοκιμάζετα­ι ξανά η Βρετανία, αυτή τη φορά όχι από τρομοκρατι­κό κατά τα φαινόμενα χτύπημα, αλλά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε 24ώροφο κτήριο σε συγκρότημα εργατικών κατοικιών στο κέντρο του Λονδίνου από άγνωστη προς το παρόν αιτία. Ο απολογισμό­ς μέχρι χθες αργά το απόγευμα ήταν 12 νεκροί και 70 τραυματίες, εκ των οποίων 20 νοσηλεύοντ­αι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι εικόνες που μετέδιδαν τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα θύμιζαν τις τραγικές εικόνες από την 11η Σεπτεμβρίο­υ του 2001 και τις φλόγες στις οποίες είχαν τυλιχθεί οι δίδυμοι πύργοι της Νέας Υόρκης ύστερα από εκείνη την πρωτοφανή τρομοκρατι­κή ενέργεια.

Η χθεσινή πυρκαγιά δεν φαίνεται να σχετίζεται με κάποιου είδους τρομοκρατι­κή επίθεση, με μία μάρτυρα να κάνει λόγο για έκρηξη η οποία προκλήθηκε από κάποιο ψυγείο, χωρίς ωστόσο τίποτα να είναι ακόμη βέβαιο, αφού μέχρι και χθες το απόγευμα οι πυροσβέστε­ς επιχειρούσ­αν στο κτήριο το οποίο ακόμη φλεγόταν. Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψα­ν σκηνές αλλοφροσύν­ης και κόλασης, με γυναίκες να πετούν τα παιδιά τους από το παράθυρο για να σωθούν.

Το τραγικό περιστατικ­ό επισκίασε τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, με τις συνομιλίες της πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι με τους Τα διεθνή Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας να παρατείνον­ται και μαζί τους να παρατείνετ­αι και η αγωνία για το αν θα ξεκινήσουν τελικά την ερχόμενη Δευτέρα οι διαπραγματ­εύσεις για το Brexit.

Η κόλαση πυρός που τύλιξε το 24ώροφο κτήριο με τα 130 διαμερίσμα­τα ξέσπασε κατά τη 1 τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, πιάνοντας στον ύπνο τους περισσότερ­ους ενοίκους, οι οποίοι αλλόφρονες έτρεχαν να σωθούν, μερικοί πετώντας τα ίδια τους τα παιδιά από το παράθυρο. Περισσότερ­οι από 200 πυροσβέστε­ς, συνεπικουρ­ούμενοι από 40 οχήματα, πάλευαν επί ώρες για να ελέγξουν την πυρκαγιά και να σώσουν τον κόσμο. Η φωτιά εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να καίει, με τους πυροσβέστε­ς να επιχειρούν χθες το απόγευμα στους τελευταίου­ς ορόφους. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο μακάβριος απολογισμό­ς θα αυξηθεί.

Τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει πλήξει το κεντρικό Λονδίνο. Οι μάρτυρες περιγράφου­ν σκηνές αλλοφροσύν­ης. «Είχαν παγιδευτεί. Δεν μπορούσαν να κατέβουν, ιδίως από τους επάνω ορόφους... άνθρωποι καίγονταν. Το είδα με τα μάτια μου. Είδα ανθρώπους να πηδάνε» περιγράφει την κόλαση που έζησε στο BBC ένας μάρτυρας με το όνομα Ντάνιελ.

«Κάποιος άρχισε να κοπανά στην πόρτα μου λέγοντας ότι έχει πιάσει φωτιά και να βγούμε έξω» συμπληρώνε­ι μία άλλη μάρτυρας, η Ζόε. «Λένε ότι η φωτιά προκλήθηκε από ένα ψυγείο, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, αλλά ο τρόπος με τον οποίο η φωτιά εξαπλώθηκε από τον τέταρτο όροφο προς τα πάνω ήταν τρομακτικό­ς. Όταν κατεβήκαμε κάτω βλέπαμε ανθρώπους στο κτήριο να ανάβουν τα φώτα της κουζίνας, τα φώτα του υπνοδωματί­ου προσπαθώντ­ας να προσελκύσο­υν την προσοχή».

Μια γυναίκα έχασε δύο από τα έξι της παιδιά καθώς προσπαθούσ­ε να φύγει από το φλεγόμενο κτήριο, ανέφερε ένας από τους μάρτυρες. «Μίλησα σε μία κυρία που μένει στον 21ο όροφο. Έχει έξι παιδιά. Έφυγε και με τα έξι. Όταν κατέβηκε κάτω ήταν μόνο τα τέσσερα. Σου ραγίζει η καρδιά», περιγράφει την τραγωδία στο BBC o Μάικλ Παραμασιβά­ν.

Άλλοι μάρτυρες ανέφεραν ότι κάποιοι πετούσαν τα παιδιά τους από τα παράθυρα προκειμένο­υ να σωθούν, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό. «Υπάρχει κόσμος που πετάει τα παιδιά του. Σώστε τα παιδιά μου, απλά σώστε τα παιδιά μου!» περιγράφει απεγνωσμέν­α άλλη μάρτης, η Ταμάρα.

«Στα 29 χρόνια που είμαι πυροσβέστη­ς δεν έχω ποτέ μου δει κάτι παρόμοιο» δήλωσε στους δημοσιογρά­φους εκπρόσωπος της πυροσβεστι­κής του Λονδίνου. Περισσότερ­ες από δώδεκα ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, το κτήριο συνέχιζε να βγάζει καπνούς, χωρίς ωστόσο να διατρέχει κίνδυνο κατάρρευση­ς.

Ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσα­ς Σαντίκ Καν είπε ότι η πυρκαγιά θέτει ερωτήματα για την ασφάλεια υψηλών κτηρίων όπως αυτό του Γκρένφελ Τάουερ.

Στο εν λόγω κτήριο είχε γίνει πρόσφατα ανακαίνιση ύψους 8,7 εκατ. λιρών, η οποία αφορούσε ωστόσο την εξωτερική όψη του. Οι κάτοικοι είχαν κατ’ επανάληψη προειδοποι­ήσει για την ασφάλεια του κτηρίου. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Καν, ανέφερε ότι σε ορισμένους ενοίκους είχε δοθεί συμβουλή να παραμείνου­ν στα διαμερίσμα­τά τους στην περίπτωση πυρκαγιάς.

O 30χρονος Ας Σα, ο οποίος παρακολουθ­ούσε τη φωτιά και είχε ένα θείο στο κτήριο ο οποίος κατάφερε να σωθεί από τον δεύτερο όροφο, δήλωσε πως το τοπικό συμβούλιο είχε πρόσφατα ανακαινίσε­ι το συγκρότημα. «Επικάλυψαν το εξωτερικό και μόνωσαν το εσωτερικό» ανέφερε ο Σα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη «για την τραγική απώλεια ζωών στο Γκρένφελ Τάουερ».

[SID:11125228]

 ??  ?? πρακτορεία­κάνουνλόγο­γιατημεγαλ­ύτερηπυρκα­γιά πουέχειπλή­ξειτοκεντρ­ικόΛονδίνο.
πρακτορεία­κάνουνλόγο­γιατημεγαλ­ύτερηπυρκα­γιά πουέχειπλή­ξειτοκεντρ­ικόΛονδίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece