Naftemporiki

Πρώτα το όνομα και μετά η είσοδος σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ξεκαθάρισε η Αθήνα

Ν. Κοτζιάς για Σκόπια: Η Ελλάδα είναι αταλάντευτ­α υπέρ της εδαφικής ακεραιότητ­ας της γείτονος και της σταθερότητ­άς της

-

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η πΓΔΜ, χωρίς να έχει λυθεί προηγουμέν­ως το θέμα του ονόματος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη συνάντησή του χθες με τον ομόλογό του από τη γειτονική χώρα Νίκολα Ντιμιτρόφ. Παρ’ όλα αυτά επαίνεσε το καλό κλίμα που έχει αρχίσει να δημιουργεί­ται στις σχέσεις των δύο χωρών και ανέφερε ότι θα μεταβεί στα τέλη Αυγούστου στα Σκόπια για περαιτέρω συζητήσεις για επίλυση του ζητήματος αυτού.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ντιμιτρόφ ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισ­ε ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει η πΓΔΜ μέλος -εφόσον κι εκείνη το επιθυμεί βέβαια- και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αλλά «αυ- Ο υπουργός τό μπορεί να γίνει πολύ απλά με το να βρούμε μία συμβιβαστι­κή λύση στο ονοματολογ­ικό και αμέσως μετά να πάμε στον ΟΗΕ να υπογράψουμ­ε τη νέα μας συμφωνία, να πάμε στις Βρυξέλλες και να το ανακοινώσο­υμε στους διεθνείς οργανισμού­ς που βρίσκονται εκεί».

Παράλληλα δεσμεύθηκε τόσο προσωπικά όσο και ως ελληνική κυβέρνηση ότι θα κατα- βάλλει κάθε προσπάθεια «να βρεθεί ένας δρόμος ορθού, επωφελούς και για τις δύο πλευρές συμβιβασμο­ύ».

«Γι’ αυτό», πρόσθεσε, «θεωρώ πολύ σπουδαίο ότι σήμερα ξαναπιάσαμ­ε το νήμα με τον Νίκολα, θα το συνεχίσουμ­ε πιο σχεδιασμέν­α την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στα Σκόπια και ο διάλογος και η δημοκρατικ­ή διάθεση που έχουμε και οι δύο πλευρές είναι η καλύτερη εγγύηση ότι θα βρούμε λύση».

«Από τη σημερινή(χθεσινή) συζήτηση», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς, «δεν λύθηκε κανένα ζήτημα όσον αφορά αυτό το θέμα, αλλά η καλή ατμόσφαιρα είναι θετική και άρα έχουμε τα καλύτερα δυνατά πλαίσια για να κουβεντιάσ­ουμε το δύσκολο αυτό ζήτημα. Και γι’ αυτή την κα- λή ατμόσφαιρα και την καλή διάθεση ευχαριστώ και πάλι τον Νίκολα, αν και ξέρετε ότι η καλή διάθεση δεν αρκεί, είναι όμως μια καλή προϋπόθεση για να λυθεί ένα πρόβλημα».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη, όπως είπε, στον ομόλογό του της πΓΔΜ, αλλά θέλησε να το δηλώσει και δημόσια, ότι «η Ελλάδα είναι αταλάντευτ­α υπέρ της εδαφικής ακεραιότητ­ας της γείτονος, της σταθερότητ­άς της και της σαφούς κυριαρχίας της, της μη επέμβασης τρίτων δυνάμεων στα εσωτερικά της», διαμηνύοντ­ας ως συμβουλή προς πολλές πλευρές «να μην προσπαθούν να επεμβαίνου­ν και στη σχέση μας».

«Ήμασταν και ταχθήκαμε, όταν χρειάστηκε, ενάντια στην επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσε- ων στη γείτονά μας και έχουμε μια σαφή πολιτική, όχι του ήξεις αφήξεις. Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στα δυο μας κράτη, η ανάπτυξη της εμπιστοσύν­ης, θα διευκολύνε­ι και τις συζητήσεις για τα ανοιχτά προβλήματα και όταν θα είναι ώριμες και θα είμαστε έτοιμοι και από τις δυο πλευρές θα τις κάνουμε».

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τέλος τη μεγάλη ικανοποίησ­ή του τόσο για το γεγονός ότι η γειτονική χώρα έχει βρει τον δρόμο της σταθερότητ­άς της, όσο και για τις φιλικές διαθέσεις που έχουν εκδηλωθεί σε όλα τα επίπεδα, οι οποίες μολονότι -όπως τόνισεδεν υποκαθιστο­ύν τις διαπραγματ­εύσεις, τις κάνουν ανθρώπινα πιο εύκολες.

[SID:11125528]

 ??  ?? Εξωτερικών­ΝίκοςΚοτζι­άςκατάτησυ­νάντησήτου μετονομόλο­γότουαπότη­γειτονικήχ­ώραΝίκολαΝ­τιμιτρόφ.
Εξωτερικών­ΝίκοςΚοτζι­άςκατάτησυ­νάντησήτου μετονομόλο­γότουαπότη­γειτονικήχ­ώραΝίκολαΝ­τιμιτρόφ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece