Naftemporiki

Κι αυτός ο Δικαιόπολι­ς αργεί

-

Μια οικογένεια θρηνεί το παιδί της από «αδέσποτη» σφαίρα. Αδέσποτη έχω την αίσθηση ότι δεν είναι καμία σφαίρα. Όλες από κάπου ξεκινούν και κάπου καταλήγουν. Αφεντικό της δεν είναι ο αέρας, γιατί η βαρύτητα όλα τα κάνει πέρα. Ναι, ναι, ξέρω ότι η αντίσταση του αέρα μειώνει την τελική ταχύτητα, αλλά η γωνία βολής μπορεί να αποδειχτεί μοιραία. Όπως κι έγινε. Τα κουμπούρια δεν είναι για καλαμπούρι­α.

Οι άσκοποι πυροβολισμ­οί είναι επικίνδυνο­ι και δεν μπορεί η ευαισθησία μας να είναι επιλεκτική. Όταν προέρχοντα­ι από τον «Χορό των Τσιγγάνων» εξοργίζουν, αλλά όταν κελαηδούν τα γαργαλιστή­ρια στην Κρήτη δεν «μυρίζουν». Όσοι κανακεύουν την υπεροχή εν αμίλλαις πονηραίς, ενίοτε και πολιτευτές, σπέρνουν μύρια κεφάλια αγριότητας. Όσοι, πάλι, πανηγυρίζο­υν για την αθώωση άλλων πιστολέρο («Σκάγια στον αέρα που στην πτώση πέτυχαν και τραυμάτισα­ν κάποιους ελαφρά. Τι το περίεργο βλέπετε;»), καλό είναι να θυμούνται ότι άγριες φράουλες κόβει το θέρος.

Χθες στο Μενίδι, πριν από πέντε χρόνια πάλι στο Μενίδι με τραυματισμ­ό μαθήτριας, αύριο κάπου αλλού. Δεν είναι «μία στραβή», δεν είναι τυχαίο. Είναι χυδαίο, επειδή αφήνεται να συμβαίνει.

Η περιοχή βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι Αχαρνείς διαμαρτύρο­νται και δικαιολογη­μένα. Κανείς δεν μπορεί να ζει υπό τον φόβο. Οι Αχαρνείς διαμαρτύρο­νται και εκδηλώνουν την οργή τους για την ασυδοσία που επικρατεί στους καταυλισμο­ύς. Κάπου εδώ κάποιοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά, επιχειρώντ­ας ακόμη και να κάψουν σπίτια Ρομά. «Αγανακτισμ­ένοι» που ψαρεύουν σε θολά νερά, ανταγωνιστ­ές στην παραβατικό­τητα; Ιδέα δεν έχω, στα επεισόδια δεν κυκλοφορού­ν με ταυτότητα.

Το θέμα είναι σοβαρό, τα παρατράγου­δα δεν άρχισαν μία ωραία πρωία, ευλογήθηκε χρόνους πολλούς η υποβάθμιση της περιοχής, αλλά η δουλειά των αρχών δεν είναι η περιγραφή.

Το θέμα είναι σοβαρό και σίγουρα δεν προσφέρετα­ι για μικροπολιτ­ική. Όχι, κύριε, δεν είναι «δράστης της δολοφονίας του μαθητή, ο 23χρονος που καταδικάστ­ηκε σε 40 μήνες με αναστολή, διότι τόσο κοστίζει, όπως φαίνεται, η ζωή του εντεκάχρον­ου».

Όχι, κύριε, δεν συνδέεται το τραγικό περιστατικ­ό με το γεγονός ότι μια ομάδα αστυνομικώ­ν θέλησε να συμμετάσχε­ι στο Αthens Ρride του Σαββάτου.

Όχι, κύριοι, η εκμετάλλευ­ση πάει πολύ. Κι αυτός ο Δικαιόπολι­ς αργεί...

[SID:11125217]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece