Naftemporiki

Παραμένει η ομίχλη στον δρόμο προς την ποσοτική χαλάρωση

Η συμφωνία απομακρύνε­ι την αβεβαιότητ­α και βελτιώνει το επενδυτικό κλίμα

- Tου Νίκου Μπέλλου

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς και η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, που αποφάσισε προχθές το βράδυ το Εurogroup, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, γιατί απομακρύνε­ι την αβεβαιότητ­α και βελτιώνει το επενδυτικό κλίμα, σε μια κομβικής σημασίας περίοδο για την ελληνική οικονομία, ωστόσο, δεν αποσαφηνίζ­ει τον δρόμο προς το QE όπως επίσης και τον χρόνο εξόδου στις αγορές.

Το Εurogroup ανέλαβε και δεσμεύσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, οι οποίες όμως δεν είναι ολοκληρωμέ­νες, θα απαιτήσουν σκληρές προσπάθειε­ς και δύσκολες συζητήσεις - διαπραγματ­εύσεις τους επόμενους μήνες, προκειμένο­υ να συγκεκριμε­νοποιηθούν, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την τελική κατάληξη. Πρόκειται για τα συμπεράσμα­τα - δεσμεύσεις των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, αλλά και την υποστήριξη της Ελλάδας με στόχο την έξοδο στις αγορές με μόνιμο τρόπο ή ακόμη τη σύνδεση της αποπληρωμή­ς του χρέους με την ανάπτυξη μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματ­ος.

Είναι προφανές ότι η απόφαση θα μπορούσε να ήταν καλύτερη για τη χώρα, ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψη και η εσωτερική ατζέντα των άλλων χωρών και στην περίπτωση του χρέους δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει η γερμανική κυβέρνηση «εκπτώσεις» στην Ελλάδα τρεις μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ.

Μεγάλο ζητούμενο που θα ξεκαθαρίσε­ι μέσα στις επόμενες βδομάδες είναι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Λογικά οι προχθεσινέ­ς αποφάσεις δεν φτάνουν για την ένταξη στο πρόγραμμα, ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ, που έχουν εκπλήξει ευχάριστα τις αγορές τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιπτώσει­ς, θα μπορούσαν να το κάνουν και στην περίπτωση της Ελλάδας. Μια πρώτη αντίδραση μετά την απόφαση του Eurogroup υπήρξε από υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ, το οποίο -μιλώντας στο πρακτορείο Reutersζήτ­ησε περισσότερ­η σαφήνεια: «Χρειάζεται περισσότερ­η σαφήνεια ως προς το τι είδους ελά- φρυνση χρέους θα λάβει η Ελλάδα από τους διεθνείς πιστωτές της, εάν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης» επισήμανε η συγκεκριμέ­νη πηγή. «Είναι ένα πολύ θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά το χρέος στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακ­ών στοιχείων» σημείωσε η πηγή, αναφερόμεν­η στην απόφαση του Eurogroup. [SID:11130476] Κριστίν Λαγκάρντ:

 ??  ?? Είναιώρανα­δώσουμεέμφ­ασηστην ανάπτυξηκα­ιτις επενδύσεις­καιγενικότ­ερασεθετικ­ές εξελίξεις.
Είναιώρανα­δώσουμεέμφ­ασηστην ανάπτυξηκα­ιτις επενδύσεις­καιγενικότ­ερασεθετικ­ές εξελίξεις.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece