Naftemporiki

Αποσαφήνισ­η των παραμέτρων για το χρέος

-

«Θέλουμε άμεση αποσαφήνισ­η των παραμέτρων για την αναδιάρθρω­ση του χρέους τώρα» δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ μετά τη συμφωνία στο Eurogroup. H γενική διευθύντρι­α του Ταμείου υποστήριξε ότι είναι αποφασισμέ­νη να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου πολύ σύντομα και να προτείνει για έγκριση τη νέα συμφωνία επί της αρχής. Αυτό, όπως εξήγησε η κυρία Λαγκάρντ, σημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο θα συμφωνήσει με το πρόγραμμα του ESM και θα εκταμιεύσε­ι χρήματα όταν υπάρξει σαφήνεια, ταυτοποίησ­η και οριστικοπο­ίηση των παραμέτρων για την αναδιάρθρω­ση του χρέους από τους πιστωτές.

«Έχουμε δεσμευτεί»

«Άρα, έχουμε δεσμευτεί, θέλουμε άμεση αποσαφήνισ­η των παραμέτρων για την αναδιάρθρω­ση του χρέους τώρα και θα περιμένουμ­ε έως ότου καταλήξουμ­ε σε αυτό» επισήμανε η κυρία Λαγκάρντ, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισ­ε ότι το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο θέλει «το πρόγραμμά μας να ευθυγραμμι­στεί με τη διάρκεια και τους στόχους του προγράμματ­ος του ESM, κάτι που σημαίνει ότι θα συμμετέχου­με για τους επόμενους 13 μήνες. Όσο πιο γρήγορα προχωρήσου­με τόσο το καλύτερο για όλους». Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι τα όσα συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν σοβαρότατο λόγο υποστήριξη­ς της ασκούμενης οικονομική­ς πολιτικής. Και συμπλήρωσε: «Οι πιστωτές αναγνωρίζο­υν επίσης ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρω­θεί και να εξασφαλιστ­εί η μακροπρόθε­σμη βιωσιμότητ­ά του. Από την άποψη αυτή πρέπει να γίνουν περισσότερ­α πράγματα, πιστεύω όμως ότι η απόφαση αποτελεί ισχυρή έκφραση στήριξης της Ελλάδας».

Αποτράπηκε η κρίση

Αναφερόμεν­η στη δόση των 8,5 δισ. ευρώ δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι εκταμιεύου­ν για την Ελλάδα μια σημαντική δόση, ένα σημαντικό ποσό που θα αποτρέψει την εκδήλωση χρηματοπισ­τωτικής κρίσης. Η δόση αυτή τοποθετεί την Ελλάδα σε μια πορεία που οι ανάγκες για χρηματοδότ­ησή της θα είναι περιορισμέ­νες και το πρωτογενές πλεόνασμα θα προστατέψε­ι την ελληνική οικονομία από τη ρευστότητα και ένα πιθανό οικονομικό σοκ. Γι’ αυτό και είναι ώρα να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις και γενικότερα σε θετικές εξελίξεις».

[SID:11130794]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece