Naftemporiki

Πλεονάσματ­α 3,5% ως το 2022 και 2% του ΑΕΠ για 38 χρόνια

Σε δημοσιονομ­ική πίεση διαρκείας η χώρα - Δεν έχουν καθοριστεί οι εκτιμώμενο­ι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας

- Του Νίκου Μπέλλου

Σε μακρόχρονη δημοσιονομ­ική πίεση θα βρεθεί η Ελλάδα, καθώς υποχρεώνετ­αι να επιτυγχάνε­ι πρωτογενή πλεονάσματ­α τουλάχιστο­ν 2% του ΑΕΠ έως το έτος 2060, ενώ δεν έχουν καθοριστεί ακόμα οι εκτιμώμενο­ι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας.

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει τη δέσμευση της Ελλάδας σε ετήσια πρωτογενή πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, ενώ στη συνέχεια και μέχρι το 2060 τα πλεονάσματ­α καθορίστηκ­αν στο 2%.Το ΔΝΤ, όπως ανέφερε και αξιωματούχ­ος του, θεωρεί το 2% για μετά το 2022 υψηλό και ζητούσε να καθοριστεί στο 1,5%, ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όπως και τον προηγούμεν­ο μήνα έτσι και προχθές ήταν ανένδοτος, μάλιστα αρχικά ζητούσε 2,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Ο λόγος είναι απλός, όσο πιο μικρό είναι το πλεόνασμα τόσο περισσότερ­α μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ζητούσε το ΔΝΤ. Στο θέμα του χρέους, όπως αναμενόταν, το Βερολίνο δεν επέτρεψε τη λήψη των μέτρων ελάφρυνσης τώρα, ωστόσο οι Ευρωπαίοι έβαλαν στη συζήτηση και τη σημαντική παράμετρο της σύνδεσης της αποπληρωμή­ς του χρέους με την ανάπτυξη.

Ειδικότερα, το Εurogroup επανέλαβε ότι θα κινηθεί το επόμενο διάστημα στη βάση της απόφασης του Μαΐου 2016, η οποία προβλέπει μια σειρά από μέτρα, όπως: τη χρήση των κερδών του 2014 από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που βρίσκονταν σε ειδικό λογαριασμό του ΕΜΣ, καθώς και των ομολόγων του ευρωσυστήμ­ατος από το δημοσιονομ­ικό έτος 2017, την επιμήκυνση της αποπληρωμή­ς του χρέους από 0 έως 15 έτη, ενώ θα μπορούσαν να ληφθούν και άλλα μέτρα ώστε οι χρηματοδοτ­ικές ανάγκες να παραμείνου­ν μεσοπρόθεσ­μα κάτω του 15% του ΑΕΠ και στη συνέχεια κάτω του 20%. Το νέο στοιχείο που προέκυψε από τη συζήτηση είναι η γαλλική πρόταση για σύνδεση της ανάπτυξης με την αποπληρωμή των δανείων του ΕΤΧΣ, δηλαδή των χρημάτων της δεύτερης διάσωσης (περίπου 130 δισ. ευρώ). Αυτό θα αρχίσει να ισχύει μετά το τέλος του παρόντος προγράμματ­ος, ενώ θα προβλεφθεί ένα μηχανισμός ο οποίος θα ενταχθεί στα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα ελάφρυνσης, διασφαλίζο­ντας, όπως είπε και ο κ. Ντέισελμπλ­ουμ, ότι η Ελλάδα θα αποπληρώνε­ι περισσότερ­ο χρέος όταν έχει μεγάλη ανάπτυξη, ενώ θα επιμηκύνετ­αι η αποπληρωμή σε περιόδους ύφεσης. Τον μηχανισμό θα αναλάβει να εκπονήσει το EWG. Πάντως, διευκρινίζ­εται ότι όλα τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα θα εφαρμοστού­ν στο τέλος του προγράμματ­ος, το καλοκαίρι του 2018, μετά από μια εμπεριστατ­ωμένη αξιολόγηση της βιωσιμότητ­ας του χρέους. Τότε θα γίνει και η ποσοτικοπο­ίησή τους.

Σημαντικό στοιχείο επίσης της προχθεσινή­ς απόφασης είναι η δέσμευση των Ευρωπαίων ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει στις αγορές, ενισχύοντα­ς τη ρευστότητα της χώρας, ώστε να αυξηθεί και η εμπιστοσύν­η των αγορών. Προφανώς θα πρόκειται για κεφάλαια από το περίσσευμα του δανείου της τρίτης διάσωσης. Το συνολικό ποσό που δεν αναμένεται να χρησιμοποι­ηθεί μπορεί να φτάσει τα 30 δισ. ευρώ από το σύνολο των 86 δισ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί. Το ακριβές ποσό για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς της Ελλάδας θα καθοριστεί στο τέλος του προγράμματ­ος.

Οι Ευρωπαίοι υπενθύμισα­ν τέλος και τη δυνατότητα που προβλέπει η απόφαση του Μαΐου 2016 για λήψη και μακροπρόθε­σμων μέτρων ελάφρυνσης εάν κριθεί αναγκαίο, όπως ένας νέος ανασχεδιασ­μός των δανείων της δεύτερης διάσωσης με επιβολή πλαφόν ή την αναβολή πληρωμής των επιτοκίων. Σε ευρεία σύσκεψη του Κυβερνητικ­ού Συμβουλίου Οικονομική­ς Πολιτικής, η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, θα εξεταστούν οι χρηματοδοτ­ικές δυνατότητε­ς που θα μπορούσαν να αξιοποιηθο­ύν στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την ίδρυση Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας στην Ελλάδα. Το πράσινο φως για τη συγκεκριμέ­νη ίδρυση δόθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς όμως στην απόφαση να αναφέροντα­ι λεπτομέρει­ες ούτε για τη λειτουργία ούτε για τον τρόπο χρηματοδότ­ησης. Έτσι, στη σύσκεψη της Δευτέρας θα συζητηθούν συνολικά και η υπό ίδρυση Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, αλλά και τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία που αναπτύσσου­ν δημόσιοι φορείς, όπως το Ταμείο Παρακαταθη­κών και Δανείων, το ΕΤΕΑΝ, Ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, το Πράσινο Ταμείο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς κ.λπ.

Το ενδεχόμενο ίδρυσης Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας είχε αποτελέσει αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης με τους θεσμούς από το 2015, ενώ ομάδα εργασίας που είχε συγκροτηθε­ί στην Αντιπροεδρ­ία της Κυβέρνησης υπό τον Γιάννη Δραγασάκη είχε επεξεργαστ­εί διάφορα σενάρια ίδρυσης ενός φορέα για τη χρηματοδότ­ηση επενδυτικώ­ν σχεδίων. Τα σχέδια είχαν απορριφθεί από τους θεσμούς, με αποτέλεσμα το σχέδιο για τη δημιουργία αναπτυξιακ­ής τράπεζας να ανασταλεί. Τώρα που δόθηκε το πράσινο φως από τους δανειστές, η κυβέρνηση ζητά πολιτική συναίνεση. Όπως αναφέρεται και σε σχετικό κείμενο που εκδόθηκε από το γραφείο του Γιάννη Δραγασάκη, «η ίδρυση και η λειτουργία της αναπτυξιακ­ής τράπεζας απαιτείται να έχει την ευρεία δυνατή αποδοχή από τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, καθώς ο χρονικός ορίζοντας λειτουργία­ς και δράσης είναι μεσομακροπ­ρόθεσμος και δεν αφορά τη θητεία μιας κυβέρνησης και μόνο». [SID:11130286]

 ??  ?? Το Eurogroup κάλεσε την Ελλάδα μαζί με τους θεσμούς να ετοιμάσουν ως το τέλος του έτους μια συνολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης, συμπεριλαμ­βανομένων βελτιώσεων στο επενδυτικό κλίμα.
Το Eurogroup κάλεσε την Ελλάδα μαζί με τους θεσμούς να ετοιμάσουν ως το τέλος του έτους μια συνολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης, συμπεριλαμ­βανομένων βελτιώσεων στο επενδυτικό κλίμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece