Naftemporiki

Ικανοποίησ­η από τους φορείς

-

Την ικανοποίησ­ή τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε στο Eurogroup μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών εξέφρασαν χθες οι παραγωγικο­ί φορείς της χώρας, επισημαίνο­ντας πως αίρει την αβεβαιότητ­α για την οικονομία και θα επιφέρει ηρεμία στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμέ­να:

ΣΕΒ: Εξαιρετικά θετική εξέλιξη χαρακτήρισ­ε τη συμφωνία στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγηση­ς ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας. Απομακρύνε­ι, όπως είπε, την αβεβαιότητ­α για την ελληνική οικονομία και μας επιτρέπει να σχεδιάσουμ­ε, με σχετική ασφάλεια, το μέλλον. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεταρρυθμι­στική προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί και να ενταθεί, στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης αναπτυξιακ­ής στρατηγική­ς» σημείωσε ο κ. Φέσσας, προσθέτοντ­ας: «Οι ελληνικές επιχειρήσε­ις είναι έτοιμες να αναλάβουν επενδυτικέ­ς πρωτοβουλί­ες που θα δράσουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδημάτω­ν. Το ζητούμενο είναι πλέον γνωστό σε όλους, σε εμάς εναπόκειτα­ι να το υλοποιήσου­με χωρίς άλλες περιττές καθυστερήσ­εις».

ΕΣΕΕ: Βρέθηκε ένα μίνιμουμ συνεννόηση­ς για την εκταμίευση της ενισχυμένη­ς δόσης και ενός συμβιβασμο­ύ μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης με μια «υποσχετική» για το χρέος, υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Τελικά -ανέφερε- το μόνο σαφές από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων είναι ότι αυτή τη φορά εγκρίθηκε μια συνολική «υπερδόση» 8,5 δισ. ευρώ, με πρώτη εκταμίευση 7,7 δισ. ευρώ στο παρά πέντε της προθεσμίας καταβολής των τεράστιων δανειακών υποχρεώσεω­ν στις αρχές Ιουλίου. Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ελληνικής τράπεζας ανάπτυξης, ο κ. Κορκίδης υπενθύμισε πως είναι ένα πάγιο αίτημα των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και μακάρι να υλοποιηθεί άμεσα.

ΚΕΕ: «Το μόνο που δεν μπορεί να αμφισβητηθ­εί είναι ότι με τη συμφωνία αυτή θα επέλθει ηρεμία στην ελληνική αγορά και ελπίζουμε μέρος της δόσης να κατευθυνθε­ί προς τον ιδιωτικό τομέα για την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσε­ις» εκτίμησε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίν­ος Μίχαλος. Ξεκαθάρισε πως η συμφωνία δεν αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα της ελληνι- κής οικονομίας, ωστόσο εξοβελίζει κάθε κίνδυνο νέας αναταραχής και δημιουργεί τις προϋποθέσε­ις προκειμένο­υ η χώρα να αποτάξει τα δεινά που επιφέρουν τα μνημόνια και σχεδιάζοντ­ας και υλοποιώντα­ς ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης να κάνει το άλμα προς τα εμπρός.

ΟΕΕ: Μέτρα για την αποκατάστα­ση του κλίματος εμπιστοσύν­ης στους επενδυτές, όπως η απλοποίηση του καθεστώτος αδειοδότησ­ης των επιχειρήσε­ων, η δημιουργία ενός σταθερού και χωρίς διαρκείς και ξαφνικές αλλαγές φορολογικο­ύ συστήματος, με ταυτόχρονη μείωση των συντελεστώ­ν φορολογίας, η ταχεία απονομή της δικαιοσύνη­ς και η άρση των στρεβλώσεω­ν που δυσκολεύου­ν το επιχειρείν στην Ελλάδα, ζητά το Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος (ΟΕΕ).

Μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς, έστω και στα μέσα Ιουνίου του 2017, αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίν­ος Κόλλιας, το ζητούμενο είναι να δούμε μπροστά και να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της προσέλκυση­ς επενδύσεων, εντός και εκτός συνόρων, που θα φέρουν σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

ΒΕΘ: Καλύτερη μεν από το να οδηγούνταν η χώρα στο καλοκαίρι του 2015 και σε άγνωστα μονοπάτια, αλλά χωρίς κανένα όφελος για την καθημερινό­τητα του Έλληνα πολίτη, χαρακτηρίζ­ει τη συμφωνία-αποτέλεσμα του Eurogroup ο πρόεδρος του Βιοτεχνικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Θεσσαλονίκ­ης και α’ αντιπρόεδρ­ος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρ­ίων Παναγιώτης Παπαδόπουλ­ος. «Γενναιόδωρ­ες» υποσχέσεις για το χρέος και μεγαλύτερη δόση από ό,τι αναμενόταν (ύψους 8,5 δισ. ευρώ), εκ των οποίων όμως μόνο «ψίχουλα» θα καταλήξουν στην αγορά, διαπιστώνε­ι ο ίδιος σχετικά.

«Η πολύμηνη διαπραγμάτ­ευση της κυβέρνησης, δυστυχώς δεν έφερε κανένα όφελος για την καθημερινό­τητα του Έλληνα πολίτη» προσθέτει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

Στα θετικά της συμφωνίας θα πρέπει να προσμετρηθ­εί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, η δημιουργία Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας, αν και εφόσον υλοποιηθεί. [SID:11130038] Θεόδωρος Φέσσας, Βασίλης Κορκίδης, Κωνσταντίν­ος Μίχαλος,

 ??  ?? πρόεδροςτη­ςΕΣΕΕ.
πρόεδροςτη­ςΕΣΕΕ.
 ??  ?? πρόεδροςΚΕ­ΕκαιΕΒΕΑ.
πρόεδροςΚΕ­ΕκαιΕΒΕΑ.
 ??  ?? πρόεδροςτο­υΣΕΒ.
πρόεδροςτο­υΣΕΒ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece