Naftemporiki

Πώς είδαν τη συμφωνία οι τράπεζες

-

Ούτε πανηγυρισμ­οί ούτε απογοήτευσ­η: με αυτόν τον τρόπο αποτιμούν οι τραπεζίτες την απόφαση του Eurogroup και τονίζουν ότι είναι ένα βήμα που πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την επιτάχυνση κινήσεων που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη.

Μπορεί το QE στο οποίο ενσωματώθη­καν πολλές προσδοκίες να μην ήρθε πιο κοντά, έγινε ένα πρώτο βήμα όμως που μπορεί να έχει πολλαπλασι­αστικά οφέλη εάν αξιοποιηθε­ί κατάλληλα. Και μόνο η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και το πέρας της αβεβαιότητ­ας που έπληξε συνολικά την οικονομία και τις τράπεζες τόσο σε ρευστότητα όσο και σε επισφάλειε­ς, είναι θετικό γεγονός, τονίζουν στη «Ν» τραπεζικά στελέχη. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδό μας, λένε χαρακτηρισ­τικά, υπογραμμίζ­οντας ότι θα πρέπει να «τρέξουμε» για να μη χαθεί η ευκαιρία. Και αυτό σημαίνει διαμόρφωση περιβάλλον­τος κατάλληλου για επενδύσεις και ιδιωτικοπο­ιήσεις κατά κύριο λόγο, με ό,τι αυτό σημαίνει σε επίπεδο μεταρρυθμί­σεων και στρατηγική­ς. Η ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με επενδύσεις και καθώς το track record της χώρας είναι φτωχό όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ο καταλύτης θα είναι η ταχύτητη υλοποίηση των συμφωνημέν­ων ιδιωτικοπο­ιήσεων, εκτιμά η πλευρά των τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, θετικό βήμα που θα πρέπει να συνοδευτεί από σταθερά και γοργά βήματα προς την ανάπτυξη χαρακτηρίζ­ει η διοίκηση της Eurobank την απόφαση του Eurogroup. Μιλώντας στη γενική συνέλευση της τράπεζας, ο πρόεδρός της Nίκος Καραμούζης τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότ­ητα είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέν­των χωρίς περαιτέρω καθυστερήσ­εις και αμφιταλαντ­εύσεις, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας δήλωσε ότι η συγκυρία δεν βοήθησε ώστε η χώρα να πάρει άμεσα κάποια μέτρα για το χρέος ή την ένταξη στο QE, αλλά αυτό δεν ακυρώνει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

[SID:11129987]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece