Naftemporiki

Αποπληρωμέ­ς με το σταγονόμετ­ρο

Η ρευστότητα που διοχετεύτη­κε στην αγορά μέσα στον μήνα Μάιο από το Δημόσιο έφτασε τα 179 εκατ.

-

Το ποσό των 723 εκατομμυρί­ων ευρώ διατέθηκε στο 5μηνο Ιανουαρίου­Μαΐου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεδομένου ότι στο 4μηνο Ιανουαρίου-Απριλίου είχαν δοθεί για τον ίδιο σκοπό περίπου 544 εκατ. ευρώ, προκύπτει ότι η ρευστότητα που διοχετεύτη­κε στην αγορά μέσα στον μήνα Μάιο -μέσα από τη διαδικασία αποπληρωμή­ς των ληξιπρόθεσ­μων οφειλώνανή­λθε μόλις στα 179 εκατ. ευρώ.

Οι επόμενες σημαντικές αποπληρωμέ­ς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών θα γίνουν όταν εκταμιευτε­ί τον Ιούλιο η δόση των 7,7 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 8,5 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκ­ε προχθές στο Eurogroup.

Δεδομένου ότι από το ποσό των 7,7 δισ. ευρώ, τα 6,9 δισ. ευρώ θα κατευθυνθο­ύν για την εξυπηρέτησ­η του χρέους, υπολείποντ­αι μόλις 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών.

Διαχείριση όλο το καλοκαίρι

Με το ποσό των 800 εκατ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα κάνει διαχείριση όλο το καλοκαίρι.

Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ από τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ θα δοθούν το φθινόπωρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εκπληρωθεί οι όροι που έχουν τεθεί στην Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι ο στόχος που είχε τεθεί μετά την 1η αξιολόγηση να αποπληρωθο­ύν όλες οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου μέχρι το 1ο εξάμηνο του 2017 δεν θα επιτευχθεί.

Μεγαλύτερε­ς εκταμιεύσε­ις το επόμενο διάστημα

Πάντως, όπως αναφέρει και η απόφαση του Eurogroup, οι εταίροι αποφάσισαν να εγκρίνουν μεγαλύτερε­ς εκταμιεύσε­ις το επόμενο διάστημα, ώστε εκτός από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών να αρχίζει να δημιουργεί­ται και ένα «αποθεματικ­ό’ που θα διευκολύνε­ι την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018.

Την περίοδο Ιανουαρίου­Μαΐου 2017 το ταμειακό απο- τέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 320 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματο­ς 208 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού διαμορφώθη­καν σε 16.935 εκατ. ευρώ από 17.175 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού, στις οποίες περιλαμβά- νονται και δαπάνες ύψους περίπου 723 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, διαμορ- φώθηκαν σε 19.878 εκατ. ευρώ από 18.366 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2016. [SID:11129714]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece