Naftemporiki

Άνοιξε ο δρόμος για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΣΕ

Σύμφωνες με τους κανόνες της Ε.Ε. οι κρατικές ενισχύσεις στις δύο εταιρείες

- Των Νίκου Μπέλλου και Φάνη Ζώη

Τον δρόμο για την ιδιωτικοπο­ίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον Ιούλιο και την υλοποίηση του business plan του ΟΣΕ άνοιξε η δημοσιοποί­ηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις των δύο εταιρειών, κρίνοντας ότι είναι σύμφωνες με τους κανόνες της Ε.Ε.

Η απόφαση αυτή, η οποία ήρθε χθες αμέσως μετά το Eurogroup, αναμένεται να στηρίξει το άνοιγμα της ελληνικής σιδηροδρομ­ικής αγοράς στον ανταγωνισμ­ό και να έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα των υπηρεσιών μεταφορών. Μάλιστα, ιδι- αίτερη αναφορά έγινε και από τον Ιταλό πρωθυπουργ­ό Τζεντιλόνι κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη γερουσία της Ρώμης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στις αρχές Ιουλίου θα υπογράψει με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα τη συμφωνία για τη μεταβίβαση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Ferrovie dello Stato Italiane SpA.

Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Δ/νσης Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε., η διαγραφή χρέους, η αύξηση κεφαλαίου και η βοήθεια που είχε δοθεί στον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τις δυσκολίες που αντιμετώπι­ζε ο σιδηροδρομ­ικός τομέας στην Ελλάδα και τη σημασία της καλής λειτουργία­ς του για τον πληθυσμό. Αναφερόμεν­η στο θέμα η Δανέζα αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ, σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν τις δύο κρατικές ελληνικές σιδηροδρομ­ικές επιχειρήσε­ις να λειτουργού­ν πιο αποτελεσμα­τικά και να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους Έλληνες επιχειρημα­τίες και επιβάτες γενικότερα.

Υπενθυμίζε­ται ότι προ μηνών, κατά την υπογραφή της σύμβασης πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Ferrovie dello Stato Italiane Group είχε προαναγγεί­λει επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ σε τροχαίο υλικό και νέες τεχνολογίε­ς, προκειμένο­υ να αναβαθμίσε­ι τις υπηρεσίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η έρευνα της Επιτροπής

Αναλυτικότ­ερα, αναφορικά με τον ΟΣΕ, από την έρευνα της Επιτροπής διαπιστώθη­κε ειδικότερα ότι τα μέτρα στήριξης της αναδιάρθρω­σης μέσω: 1) της διαγραφής χρέους ύψους 14,3 δισ. ευρώ, 2) της μεταφοράς 757 υπαλλήλων διαχείριση­ς υποδομής και 3) των ετήσιων επιχορηγήσ­εων, που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τις 22 Οκτωβρίου 2014, δεν συνιστούν κρατικές ενισχύσεις, δεδομένου ότι αφορούν δραστηριότ­ητες που εκτελεί ο ΟΣΕ ως εθνικός διαχειριστ­ής σιδηροδρομ­ικής υποδομής και ως εκ τούτου δεν μπορούν να νοθεύσουν τον ανταγωνισμ­ό ούτε να επηρεάσουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών-μελών.

Η μεταφορά 217 υπαλλήλων συντήρησης και οι ετήσιες επιχορηγήσ­εις ύψους έως 340 εκατ. ευρώ που πραγματοπο­ιήθηκαν πριν από τις 22 Οκτωβρίου 2014 συνάδουν με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σχετικά με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που ελήφθησαν υπέρ της εταιρείας (συγκεκριμέ­να, διαγραφή του χρέους και ετήσια αύξηση των ετήσιων επιχορηγήσ­εων), συνολικής αξίας 1,079 δισ. ευρώ, είναι επίσης σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, ο ΟΣΕ διαχειρίζε­ται την εθνική σιδηροδρομ­ική υποδομή της Ελλάδας και επί του παρόντος ανήκει εξολοκλήρο­υ στο Ελληνικό Δημόσιο. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που επίσης ανήκει εξολοκλήρο­υ στο Ελληνικό Δημόσιο, αποσχίστηκ­ε από τον ΟΣΕ το 2008 και είναι ο μοναδικός πάροχος επιβατικών και εμπορευματ­ικών σιδηροδρομ­ικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Και οι δύο επιχειρήσε­ις αντιμετωπί­ζουν εδώ και πολλά χρόνια οικονομικέ­ς δυσχέρειες, ενώ το τρέχον πρόγραμμα μακροοικον­ομικής ανάκαμψης της Ελλάδας συνιστά την αναδιάρθρω­ση αυτών των επιχειρήσε­ων, λόγω της σημασίας τους για την ελληνική οικονομία.

[SID:11129688]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece