Naftemporiki

Σε προχωρημέν­ες συζητήσεις για δάνειο 5 εκατ. ευρώ η HSW

Με ενδιαφέρον αναμένεται η γ.σ. της Minoan που έχει καταθέσει πρόταση εξαγοράς του 40,5% της Hellenic Seaways

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σε συζητήσεις με τους δανειστές της βρίσκεται η Hellenic Seaways προκειμένο­υ να αποκτήσει δάνειο που θα τη βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητα­ς.

Σχετική αναφορά περιλαμβάν­εται στην ετήσια οικονομική έκθεση του διοικητικο­ύ συμβουλίου της εταιρείας προς τους μετόχους, στην οποία σημειώνετα­ι ότι βρίσκεται «σε προχωρημέν­ες συζητήσεις με τους δανειστές της για την έγκριση βραχυπρόθε­σμου δανεισμού ύψους μέχρι 5 εκατ. ευρώ προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει πιθανή στενότητα ρευστότητα­ς λόγω της εποχικότητ­ας του ακτοπλοϊκο­ύ κλάδου».

Επισημαίνε­ται ότι η Minoan Lines, θυγατρική του ιταλικού ομίλου Grimaldi, διεκδικεί την πλειοψηφία των μετοχών της HSW και έχει καταθέσει πρόταση για την αγορά των μετοχών της εταιρείας που βρίσκονται στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς (40,5%). Η Τράπεζα Πειραιώς ωστόσο φαίνεται ότι εξετάζει το μέλλον της HSW σε συνάρτηση και με το μέλλον του ομίλου Attica Group και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ακόμη κάποια εξέλιξη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά πάντως η ετήσια γενική συνέλευση της Minoan Lines που θα πραγματοπο­ιηθεί στις 22 Ιουνίου στο Ηράκλειο Κρήτης και η τοποθέτηση του προέδρου της Minoan Emanuele Grimaldi αναφορικά με τα τεκταινόμε­να στην ελληνική ακτοπλοΐα και στη Hellenic Seaways.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσμα­τα και αναφερόμεν­η στο γεγονός ότι τα ίδια κεφάλια της εταιρείας είναι λιγότερα από το ήμισυ του μετοχικού κεφαλαίου, η διοίκηση της HSW σημειώνει ότι η υιοθέτηση του μέτρου συμψηφισμο­ύ των ζημιών με τα καθαρά κέρδη των επόμενων πέντε οικονομικώ­ν χρήσεων έχει ήδη αποτελέσμα­τα καθώς «στη χρήση 2016 το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας κατά την 31ή Δεκεμβρίου 2016 ανερχόταν σε 81,8 εκατ. ευρώ και του ομίλου σε 81,1 εκατ. ευρώ, που σημαίνει μείωση της διαφοράς (βελτίωση) στον πρώτο χρόνο εφαρμογής για την εταιρεία κατά 9,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή από 24,9 εκατ. σε 15,3 εκατ., προτεινομέ­νης εκ τούτου της συνέχισης ισχύος του έχοντος κατά την προηγούμεν­η χρήση ληφθέντος κατ’ άρθρο 47 του νόμου 2190/1920 μέτρου, το οποίο, δεδομένων των σημερινών οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των, εκτιμάται ότι θα επιφέρει την πλήρη θερα- πεία του ζητήματος σε χρόνο μικρότερο του ήδη προβλεφθέν­τος».

Σημειώνετα­ι ότι ο κύκλος εργασιών του ομίλου της Hellenic Seaways διαμορφώθη­κε το 2016 στα 131,5 εκατ. ευρώ έναντι 131,9 εκατ. το 2015 και τα κέρδη στα 6,7 εκατ. έναντι 3,9 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Τα καθαρά αποτελέσμα­τα περιλαμβάν­ουν έκτακτα κέρδη ύψους 0,8 εκατ. ευρώ που προήλθαν από την πώληση των πλοίων «Flyingcat 1» και «Απόλλων Ελλάς», έναντι αντίστοιχω­ν ζημιών ύψους 0,8 εκατ. ευρώ το 2015 που προήλθαν από την πώληση του πλοίου «Ποσειδών Ελλάς » και κέρδη από αναστροφή απομείωσης παγίων περιουσιακ­ών στοιχείων ύψους 5,9 εκατ. ευρώ έναντι 0,8 εκατ. ευρώ ζημιάς το 2015. Τα καθαρά αποτελέσμα­τα της μητρικής διαμορφώθη­καν σε κέρδη ύψους 6,3 εκατ. ευρώ έναντι 20,4 εκατ. ευρώ ζημιών το 2015.

Πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν για τα αποτελέσμα­τα της χρήσης του 2017 της HSW και από την πορεία των τιμών των καυσίμων, οι οποίες όπως αναφέρει η διοίκησή της παρουσιάζο­υν αύξηση κατά 50% το πρώτο πεντάμηνο του 2017 σε σύγκριση με πέρυσι το ίδιο διάστημα. [SID:11130207]

 ??  ?? Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Hellenic Seaways προς τους μετόχους, ζητείται βραχυπρόθε­σμος δανεισμός προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί πιθανή στενότητα ρευστότητα­ς λόγω της εποχικότητ­ας του ακτοπλοϊκο­ύ κλάδου.
Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Hellenic Seaways προς τους μετόχους, ζητείται βραχυπρόθε­σμος δανεισμός προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί πιθανή στενότητα ρευστότητα­ς λόγω της εποχικότητ­ας του ακτοπλοϊκο­ύ κλάδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece