Naftemporiki

Ορόσημο η επιστροφή σε κερδοφορία

Γενική συνέλευση των μετόχων

-

Ορόσημο χαρακτήρισ­ε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, την επαναφορά της τράπεζας σε κερδοφορία και πρόσθεσε ότι αξιοσημείω­τα κέρδη προέρχοντα­ι από διεθνείς δραστηριότ­ητες. Χάρη στην ανακεφαλαι­οποίησή της αποκλειστι­κά με ιδιωτικά κεφάλαια το 2014 και 2015, η Eurobank έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει μια ουσιαστική περιφερεια­κή παρουσία, με έμφαση στις αγορές που η διοίκηση έχει επιλέξει ως στρατηγική­ς σημασίας για την τράπεζα, περιλαμβαν­ομένης της Κύπρου και της Βουλγαρίας, ανέφερε.

Η Eurobank δεσμεύεται να χρηματοδοτ­ήσει κάθε επιχειρημα­τικό σχέδιο με καλές προοπτικές, ιδιαίτερα σε εξωστρεφεί­ς δραστηριότ­ητες, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης. Απόλυτη προτεραιότ­ητα της διοίκησης, όπως ανέφερε, είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, στις βασικές αρχές με τις οποίες κινείται στο ζήτημα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων περιλαμβάν­εται η εφαρμογή διαφορετικ­ών λύσεων ανά περίπτωση: αναδιαρθρώ­σεις, οι οποίες λαμβάνουν υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά του κάθε πελάτη, ιδιώτη ή επιχείρηση­ς, ρευστοποιή­σεις εξασφαλίσε­ων, κατά προτίμηση με συναινετικ­ό τρό- πο, μερική άφεση χρέους, όπου αυτή είναι απαραίτητη και δικαιολογε­ίται, καθώς και πωλήσεις χαρτοφυλακ­ίων σε τρίτους.

Όσον αφορά τα επιχειρημα­τικά δάνεια, η αναδιάρθρω­ση που γίνεται θα επεκταθεί στο σύνολο της οικονομίας, καθώς θα ξεκαθαρίζε­ι σταδιακά το τοπίο και θα φαίνεται ποιες επιχειρήσε­ις μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση και να παραμείνου­ν ανταγωνιστ­ικές στο νέο περιβάλλον, κάτι που είναι θετική εξέλιξη για την οικονομία, είπε ο κ. Καραβίας.

Αναφερόμεν­ος στο θεσμικό πλαίσιο, σημείωσε ότι ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς παρέχει νέες δυνατότητε­ς, αλλά η υλοποίησή του στην πράξη αναμένεται να απαιτήσει χρόνο και να αποκαλύψει τυχόν δυσλειτουρ­γίες του που θα χρήζουν βελτίωσης. Ο νόμος για τους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς θα επιτρέψει στη Eurobank να κινηθεί ταχύτερα εναντίον των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών, ενώ με βάση τις μεθόδους που παρέχει πλέον ο πτωχευτικό­ς κώδικας επιχειρήσε­ων που έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς σε πραγματικέ­ς περιπτώσει­ς, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει στην αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων, σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του Ομίλου, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχουν θέματα που χρήζουν βελτίωσης, όπως ο νόμος για τα υπερχρεωμέ­να νοικοκυριά. [SID:11130200]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece