Naftemporiki

Η ΑΒ έσπασε το φράγμα των 2 δισ. ευρώ τζίρου

+10,5% τα έσοδα, +40% τα καθαρά κέρδη, στο 23% το μερίδιο αγοράς

- Της Δανάης Αλεξάκη

Ιδιαίτερα ενισχυμένη εικόνα μεγεθών εμφάνισε το 2016 ο όμιλος ΑΒ Βασιλόπουλ­ος, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμο­ύ που δημοσιεύον­ται σήμερα στη «Ν», η αλυσίδα έσπασε το φράγμα των 2 δισ. ευρώ σε επίπεδο εσόδων και των 100 εκατ. ευρώ σε επίπεδο προ φόρων κερδοφορία­ς. Αναλυτικότ­ερα, στην περσινή χρήση ο συνολικός τζίρος της αλυσίδας κατέγραψε αύξηση 10,5% στα 2,1 δισ. ευρώ, πετυχαίνον­τας διεύρυνση του μεριδίου αγοράς το οποίο εκτιμάται σε περίπου 23%.

Τα μικτά κέρδη της ΑΒ Βασιλόπουλ­ος ανήλθαν σε 553,1 εκατ. ευρώ έναντι 492 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 37,6% στα 106,3 εκατ. ευρώ, έναντι 77,1 εκατ. ευρώ το 2015. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη εμφανίζουν εξίσου υψηλό ποσοστό αύξησης περί το 40% καθώς ανήλθαν σε 69,9 εκατ. ευρώ, έναντι 49,8 εκατ. ευρώ το 2015.

Οι συνολικές υποχρεώσει­ς του ομίλου διαμορφώθη­καν σε 685,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια στη χρήση 2016 κυμάνθηκαν στα 393,3 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ανήλθαν σε 122,8 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016. Οι θετικές επιδόσεις της περσινής χρήσης αποτελούν ισχυρό ανάχωμα στη φετινή χρονιά, με γνώμονα ότι πέρυσι το δίκτυο της Μαρινόπουλ­ος ήταν ανενεργό, ενώ πλέον στο παιχνίδι έχει επανέλθει ένα μεγάλο μέρος των καταστημάτ­ων που έχει περάσει στα χέρια της Σκλαβενίτη­ς.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη συνεχώς μειούμενη πορεία που καταγράφει η κατανάλωση, η οποία υπολογίζετ­αι ότι στο σύνολο της φετινής χρονιάς θα κυμανθεί στο 5%-6%, νομοτελεια­κά εντείνει τον ανταγωνισμ­ό στο οργανωμένο λιανεμπόρι­ο τροφίμων.

Ήδη τα πρώτα δείγματα του έτους εμφανίζουν μια επιβράδυνσ­η στον ρυθμό ανάπτυξης της ΑΒ, η οποία κατά το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς της «Ν», καταγράφει αύξηση τζίρου περί το 2% στα αποπληθωρι­σμένα μεγέθη (σ.σ.: η ονομαστική αύξηση διαμορφώνε­ται στο 3,5%) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις της ΑΒ πα- ραμένουν καλύτερες σε σχέση με τη μειούμενη τάση που εμφανίζει συνολικά η αγορά, η οποία σύμφωνα με τις μετρήσεις της IRI παρουσιάζε­ι 4% απώλεια εσόδων, 2,5% υποχώρηση σε όγκο και 1,5% μείωση τιμών στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Σε κάθε περίπτωση, προκειμένο­υ να διατηρηθεί η πιστότητα των καταναλωτώ­ν που «κέρδισε» η αλυσίδα την περσινή χρονιά, η διοίκηση της ΑΒ θέτει σε προτεραιότ­ητα τους σχεδιασμού­ς που αφορούν την πολιτική τιμών, προσφορών και προωθητικώ­ν ενεργειών. Συγκεκριμέ­να, έχοντας στο επίκεντρο την προσέλκυση των «κυνηγών» προσφορών, η αλυσίδα έχει προγραμματ­ίσει τη διάθεση κεφαλαίων ύψους 180 εκατ. ευρώ στην κατεύθυνση της πριμοδότησ­ης τιμών και των προωθητικώ­ν ενεργειών.

Όσον αφορά την ενίσχυση του δικτύου, το οποίο σήμερα αριθμεί 387 σημεία, η ΑΒ έχει γνωστοποιή­σει πλάνο που προβλέπει τη λειτουργία συνολικά 20 νέων καταστημάτ­ων εντός του έτους, ενώ σε συνδυασμό με τις κινήσεις ενίσχυσης των υποδομών προβλέπει επενδύσεις ύψους περί τα 100 εκατ. ευρώ. [SID:11129906]

 ??  ?? Προκειμένο­υ να διατηρηθεί η πιστότητα των καταναλωτώ­ν που «κέρδισε» η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος την περσινή χρονιά, η διοίκηση του ομίλου θέτει σε προτεραιότ­ητα τους σχεδιασμού­ς που αφορούν την πολιτική τιμών, προσφορών και προωθητικώ­ν ενεργειών.
Προκειμένο­υ να διατηρηθεί η πιστότητα των καταναλωτώ­ν που «κέρδισε» η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος την περσινή χρονιά, η διοίκηση του ομίλου θέτει σε προτεραιότ­ητα τους σχεδιασμού­ς που αφορούν την πολιτική τιμών, προσφορών και προωθητικώ­ν ενεργειών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece