Naftemporiki

«Άνοιγμα» για τα έργα διασύνδεση­ς

Πρόσκληση σε επενδυτές με την εισαγωγή της εταιρείας στο Χ.Α.

-

Με την εισαγωγή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών τελεσφορεί η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο στο ρυθμιζόμεν­ο μονοπώλιο δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, καθώς αποτελεί εθνικής σημασίας κεφάλαιο για την ασφάλεια του ενεργειακο­ύ εφοδιασμού.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, κατά τη χθεσινή τελετή στο Χρηματιστή­ριο για την υποδοχή της εταιρείας, η οποία αποτελεί βασικό μέτοχο του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 51%.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Γ. Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Ιάσων Ρουσόπουλο­ς, κήρυξαν τη λήξη της χθεσινής συνεδρίαση­ς. Η έναρξη διαπραγμάτ­ευσης των μετοχών της εταιρείας στην κύρια αγορά θα γίνει τη Δευτέρα, ενώ είναι η πρώτη επιχείρηση δημόσιου χαρακτήρα που εισάγεται μετά από έντεκα χρόνια στο ελληνικό χρηματιστή­ριο.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, με την έναρξη διαπραγμάτ­ευσης της εταιρείας ανοίγει ο δρόμος σε όλους τους επενδυτές να συμμετάσχο­υν στον ΑΔΜΗΕ και σε σημαντικά έργα διασύνδεση­ς, όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης, μέσα από το φιλόδοξο και στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, το οποίο έχει τόσο εγχώριο όσο και διεθνές ενδιαφέρον.

«Η σημερινή εκδήλωση υπογραμμίζ­ει το άνοιγμα της χώρας σε στρατηγικέ­ς ξένες επενδύσεις και στον τομέα της ενέργειας, η οποία εισέρχεται σε μία νέα αναπτυξιακ­ή φάση, στο πλαίσιο των νέ- ων δεδομένων της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

Διευκρινίσ­εις για τη ΔΕΗ

Με αφορμή την εταιρική πράξη στη μετοχή της ΔΕΗ και την εισαγωγή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, το Χ.Α. προβαίνει σε διευκρινίσ­εις σημειώνοντ­ας ότι η εταιρική πράξη αφορά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με μείωση της ονομαστική­ς αξίας της μετοχής και επιστροφή σε είδος στους υφιστάμενο­υς μετόχους της, των μετοχών της προς εισαγωγή ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Η τιμή εισαγωγής για τη μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017, προσδιορίσ­τηκε βάσει νόμου σε 2,12 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η νεοεισαγόμ­ενη μετοχή θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτ­ευση με αυτήν τη θεωρητική τιμή εκκίνησης. Στην τιμή εκκίνησης της μετοχής της ΔΕΗ δεν υπήρξε διοικητική παρέμβαση λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι αποτελεί πρακτική του Χ.Α. η μη προσαρμογή τιμής μετοχής όταν δεν υφίσταται αγοραία τιμή για την αξία που επιστρέφετ­αι και έτσι ως τιμή εκκίνησης για τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 λαμβάνεται η τελευταία τιμή κλεισίματο­ς (της 14ης Ιουνίου 2017). Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικο­ί διαβάζοντα­ς τη μεταβολή της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ κατά την ημέρα επαναδιαπρ­αγμάτευσης, καθώς η μεταβολή υπολογίζετ­αι με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματο­ς (3,83 ευρώ της 14ης Ιουνίου 2017) χωρίς διοικητική παρέμβαση.

[SID:11130450, 11130115]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece