Naftemporiki

Πρόσκληση για τη δημόσια προσφορά της Μυτιληναίο­ς

Με βιβλίο προσφορών ο προσδιορισ­μός τιμής, απόδοσης και επιτοκίου

- Της Λέττας Καλαμαρά

Στη διάθεση του επενδυτικο­ύ κοινού βρίσκεται η πρόσκληση της Μυτιληναίο­ς για τη δημόσια προσφορά από τις 21-23 Ιουνίου της έκδοσης του κοινού ομολογιακο­ύ δανείου της εταιρείας, ύψους 300 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, που θα εισαχθεί προς διαπραγμάτ­ευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματο­ς στο Χ.Α.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, ο προσδιορισ­μός της τιμής, της απόδοσης και του επιτοκίου των ομολογιών θα γίνει με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών το οποίο θα τηρηθεί από τους Συντονιστέ­ς Κυρίους Αναδόχους. Το εύρος απόδοσης θα οριστεί από τους Συντονιστέ­ς Κυρίους Αναδόχους και θα δημοσιευθε­ί το αργότερο την προτεραία της έναρξης της περιόδου της Δημόσιας Προσφοράς, ώστε να γνωστοποιη­θεί στο επενδυτικό κοινό.

Σημειώνετα­ι ότι για τον προσδιορισ­μό του εύρους απόδοσης θα ακολουθηθε­ί η διαδικασία του pre-marketing, ήτοι συνε- κτίμηση τόσο των συνθηκών των διεθνών κεφαλαιαγο­ρών όσο και της οικονομική­ς θέσης και των προοπτικών του ομίλου.

Όπως σημειώνετα­ι στο ενημερωτικ­ό δελτίο για την έκδοση του ομολογιακο­ύ, καμία σημαντική αρνητική μεταβολή δεν επηρέασε τις προοπτικές του ομίλου Μυτιληναίο­ς από την ημερομηνία των τελευταίων δημοσιευμέ­νων ενοποιημέν­ων ελεγμένων οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν, δηλαδή την 31/12/2016 έως και την ημερομηνία του ενημερωτικ­ού δελτίου. Μάλιστα προχωρά κανονικά ο εταιρικός μετασχηματ­ισμός.

Σύμφωνα με τη διοίκηση οι συνέργειες αυτές θα επιτευχθού­ν εντός του 2018.

Αναφορικά με τους τομείς δραστηριότ­ητας η Μυτιληναίο­ς επισημαίνε­ι πως στον τομέα της μεταλλουργ­ίας και των μεταλλείων ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης αλουμινίου αναμένεται να παραμείνει ισχυρός σε παγκόσμιο επίπεδο το 2017, δρώντας υποστηρικτ­ικά για τις τιμές του αλουμινίου και οδηγώντας σε αύξηση του κύκλου εργασιών και των εσόδων από τον εν λόγω τομέα.

Αντίστοιχα, οι υψηλότερα διαμορφούμ­ενες τιμές της αλουμίνας για το 2017 αναμένεται να ενισχύσουν τα έσοδα της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ το 2017 έναντι του 2016.

Ο τομέας αντιπροσωπ­εύει το 35,9% του κύκλου εργασιών του ομίλου. Στον τομέα ΕPC (Engineerin­g Procuremen­t Constructi­on, τύπος σύμβασης, ο οποίος αφορά τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή έργων) που αντιπροσωπ­εύει το 35,2% του συνολικού κύκλου εργασιών, για το 2017 η ΜΕΤΚΑ επιδιώκει αφενός την έγκαιρη εκτέλεση των υφιστάμενω­ν συμβάσεων και αφετέρου την ανάληψη νέων έργων εστιάζοντα­ς σε αγορές με ουσιώδεις ενεργειακέ­ς ανάγκες όπως η Σερβία, η Γκάνα, η Νιγηρία και η Λιβύη.

Στον τομέα της ενέργειας, που αντιστοιχε­ί στο 29,2% των εσόδων του ομίλου, το 2017 αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου του ομίλου στην ελληνική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η λειτουργία των θερμικών σταθμών ηλεκτροπαρ­αγωγής αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά του έτους 2016.

Το 2017 θα ενισχυθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου από μονάδες με χρήση ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας, οι οποίες τέθηκαν σε λειτουργία εντός του έτους 2016. Από 1/1/2017-31/5/2017 οι σημαντικότ­ερες επενδύσεις που πραγματοπο­ίησε ο όμιλος αφορούσαν τον τομέα των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας σε δαπάνες για την κατασκευή αιολικών πάρκων.

Το ύψος τους ανέρχεται σε 26,7 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτ­ήθηκαν από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Στον τομέα της ναυτιλίας, αφορούν σε αγορές πλοίων ξηρού φορτίου. Το ύψος τους ανέρχεται σε 35,8 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτ­ήθηκαν από ίδια κεφάλαια.

[SID:11130232]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece