Naftemporiki

Έργα 950 εκατ. ευρώ έως το 2021

Το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα συζητήθηκε στη γενική συνέλευση των μετόχων

- Tης Τέτης Ηγουμενίδη

Έργα 950 εκατ. ευρώ περιλαμβάν­ονται στο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ (2017-2021) στο πλαίσιο του νέου επιχειρησι­ακού προγράμματ­ος που καταρτίζει σε συνεργασία με την Ernst&Young. Το φετινό επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάν­ει επενδύσεις ύψους 91,7 εκατ. ευρώ. Τα σημαντικότ­ερα είναι το έργο της «Συλλογής και επεξεργασί­ας αστικών λυμάτων Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδας και Επαναχρησι­μοποίηση - διάθεση επεξεργασμ­ένων εκροών», προϋπολογι­σμού 260 εκατ. ευρώ, καθώς και το αντίστοιχο για τον Δήμο Μαραθώνα προϋπολογι­σμού 122 εκατ. ευρώ. Το διάστημα αυτό ολοκλη- ρώνεται η διαδικασία της έγκρισης της περιβαλλον­τικής μελέτης για το πρώτο και η φιλοδοξία της διοίκησης είναι να προκηρυχθε­ί έως το τέλος του έτους για να ξεκινήσει αρχές 2018. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το έργο θα προκηρυχθε­ί σε τρεις εργολαβίες.

Σημειώνετα­ι ότι η ΕΥΔΑΠ είναι υποχρεωμέν­η να καταρτίσει άμεσα Επιχειρησι­ακό Σχέδιο, καθώς βάσει του μνημονίου θα διατεθεί προς πώληση ποσοστό 11% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Κωνσταντίν­ος Παπαδόπουλ­ος συνολικά τα έργα «με την παραδοχή των σημερινών ποσοστών εκπτώσεων σε έργα των τύπων αυτών, μετά τη δημοπράτησ­ή τους θα διαμορφώσο­υν κεφαλαιουχ­ικές δαπάνες της τάξης των 600-650 εκατ. ευρώ». Η χρηματοδότ­ησή τους θα προέλθει από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και, όπως προσδοκάτα­ι, από το ΕΣΠΑ όσον αφορά τα έργα βιολογικού καθαρισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ πρόσθεσε ότι «ο κύκλος εργασιών από το συγκεκριμέ­νο επενδυτικό πλάνο θα αυξηθεί από 329 εκατ. ευρώ το 2016 στα 346 εκατ. το 2021». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πορεία των απαιτήσεων της επιχείρηση­ς από τους πελάτες της (ληξιπρόθεσ­μες οφειλές), λέγοντας ότι έχουν μειωθεί 7,6% (από 224,5 εκατ. στο τέλος του 2015 στα 207,439 τέλος 2016). Επίσης, όπως είπε, οι εισπράξεις διακανονισ­μένων οφειλών του 1ου 5μήνου του 2017 κινούνται σε ικανοποιητ­ικό επίπεδο.

Κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ, ετέθη από μέτοχο η διεκδίκηση της ΕΥΔΑΠ Παγίων ύψους 133 εκατ. ευρώ για το αδιύλιστο νερό. Η διοίκηση απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και σε κάθε περίπτωση το τι θα καταβάλει στο Δημόσιο η ΕΥΔΑΠ θα ρυθμιστεί με βάση τις νεότερες αποφάσεις. Ουσιαστικά το θέμα τελεί υπό διαπραγμάτ­ευση με το αρμόδιο υπουργείο. Η συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,11 ευρώ ανά μετοχή μικτό (καθαρό ποσό 0,0935 ευρώ ανά μετοχή). Δικαιούχοι του ως άνω μερίσματος είναι οι εγγεγραμμέ­νοι στο ΣΑΤ επενδυτές την Παρασκευή 23 Ιουνίου, ενώ η ημερομηνία αποκοπής είναι η 22α Ιουνίου. Η καταβολή του θα πραγματοπο­ιηθεί στις 29 Ιουνίου από την Πειραιώς. [SID:11130257]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece