Naftemporiki

Σε τροχιά ανάκαμψης η Ευρώπη

Στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος οι τράπεζες - Πτωτικά η Wall Street

- Της Νατάσας Στασινού

Ανάκαμψη είχαμε χθες για τις ευρωπαϊκές μετοχές, ύστερα από δύο διαδοχικές συνεδριάσε­ις πτώσης. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθ­ηκε στον τραπεζικό κλάδο, με τη συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα και τον περιορισμό της πολιτικής αβεβαιότητ­ας ευρύτερα στην Ευρώπη. Υπό πίεση, ωστόσο, βρέθηκε ο κλάδος λιανεμπορί­ου, μετά τη συμφωνία της Amazon.com να εξαγοράσει την Whole Foods. To συγκεκριμέ­νο deal, ύψους 13,7 δισ. δολαρίων, πυροδότησε μεγάλη πτώση των ομίλων λιανικής και στην αμερικανικ­ή αγορά, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες της Wall Street σε αρνητικό έδαφος.

Στη γηραιά ήπειρο ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,6%, ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η σημείωσε άνοδο περίπου 0,5% και ο CAC 40 στο Παρίσι σχεδόν 0,9%.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 τερμάτισε με κέρδη 0,7% στις 388,6 μονάδες. Ο κλάδος των τραπεζών εξασφάλισε κέρδη άνω του 1%, ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψε και εκείνος των τροφίμων - ποτών. Στον ηττημένο της συνεδρίαση­ς, το λιανεμπόρι­ο, η ολλανδική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Ahold Delhaize σημείωσε πτώση 9,5% και η βρετανική Tesco περίπου 5%.

Στην αμερικανικ­ή αγορά μετοχών, την ώρα που η Amazon.com έβλεπε τη μετοχή της να ενισχύεται περισσότερ­ο από 3% και η Whole Foods τη δική της να κάνει άλμα 27%, οι ανταγωνιστ­ές δέχονταν ισχυρές πιέσεις. Περισσότερ­ο από 6% υποχωρούσε η Wal Mart, ενώ ακόμη μεγαλύτερε­ς ήταν οι απώλειες για τις μετοχές των Kroger και Sprouts Farmers Market. Υπό αυτές τις συνθήκες ο κλάδος καταναλωτι­κών αγαθών στον S&P 500 παρουσίαζε πτώση 1,7% λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς. Πρόκει- ται για τη χειρότερη επίδοσή του από τον περασμένο Νοέμβριο. Απώλειες της τάξης του 1% εμφάνιζε και ο τεχνολογικ­ός κλάδος, ο οποίος έχει πάντως ενισχυθεί περισσότερ­ο από 17% από τις αρχές του έτους. Συνολικά έξι από τους έντεκα βασικούς κλάδους του δείκτη κινούνταν πτωτικά κρατώντας τον S&P 500 στο «κόκκινο».

Στις αναδυόμενε­ς αγορές, ο ρωσικός δείκτης RTS ανέκαμψε χθες περίπου 0,6%, αλλά σε εβδομαδιαί­α βάση είχε απώλειες 3%. Πρόκειται για τον χειρότερο εβδομαδιαί­ο απολογισμό των ρωσικών μετοχών από τα μέσα Απριλίου. [SID:11130580]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece