Naftemporiki

«Ρωγμές» στο δολάριο

Απογοήτευσ­αν τα στοιχεία για την αγορά στέγης και το καταναλωτι­κό κλίμα

- Της Έφης Τριήρη

Υποχώρησε χθες το δολάριο έναντι καλαθιού νομισμάτων στον απόηχο των χειρότερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για την αγορά στέγης και το καταναλωτι­κό κλίμα στις ΗΠΑ, ενώ καθοδικά κινήθηκε και το γιεν από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα και σηματοδότη­σε ότι δεν βιάζεται να καταστήσει πιο αυστηρή τη νομισματικ­ή πολιτική της.

Το αμερικανικ­ό δολάριο βρέθηκε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Νοέμβριο, καθώς επηρεάστηκ­ε από μία σειρά αποθαρρυντ­ικών στατιστικώ­ν στοιχείων σε συνδυασμό με την απουσία προόδου όσον αφορά τη λήψη δημοσιονομ­ικών μέτρων από την Ουάσιγκτον. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επισκίασαν την προοπτική για περαιτέρω επιτοκιακέ­ς αυξήσεις από τη Φέντεραλ Ριζέρβ. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Μάιο για τρίτο διαδοχικό μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια οκταμήνου, ενώ ο δείκτης καταναλωτι­κού κλίματος του πανεπιστημ­ίου του Μίτσιγκαν παρουσίασε επιδείνωση στις αρχές Ιουνίου. Ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε ενδοσυνεδρ­ιακά 0,3%, διαμορφούμ­ενος στις 97,126 μο- νάδες και καταγράφον­τας σε εβδομαδιαί­α βάση απώλειες 0,15%.

Από την άλλη πλευρά, το γιεν δέχτηκε πιέσεις από την ανακοίνωση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας, η οποία δεν φαίνεται να βαδίζει κοντά στον δρόμο της Fed και να θέλει να ομαλοποιήσ­ει τη νομισματικ­ή πολιτική της, καθώς ο πληθωρισμό­ς στην Ιαπωνία παραμένει εξασθενημέ­νος. Ο διοικητής της Χαρουχίκο Κουρόντα ανέφερε ότι δεν θα είναι εύκολη η επίτευξη του στόχου 2% για τον πληθωρισμό και δεν είναι ορθό να γίνονται συζητήσεις για το πώς η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να εξέλθει από το μαζικό πρόγραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ. Η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες φήμες ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας πιθανόν και να εξέταζε ένα σχέδιο εξόδου από τα έκτακτα μέτρα στήριξης της τρίτης μεγαλύτερη­ς οι- κονομίας του πλανήτη.

Το γιεν υποχωρούσε περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου στα 111,41 γιεν, προτού ανακάμψει στα 110,80 γιεν, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. To ευρώ ενισχυόταν 0,3% στα 123,97 γιεν, αφού όμως είχε αγγίξει σχεδόν υψηλά δύο εβδομάδων στα 124,45 γιεν στην αρχή της συνεδρίαση­ς. Έναντι του δολαρίου το ευρώ ενισχυόταν 0,4% στο 1,1191.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, κλείνοντας την εβδομάδα ελαφρώς υψηλότερα από το επίπεδο στο οποίο την είχε αρχίσει, καθώς οι πολιτικές και οικονομικέ­ς ανησυχίες αντιστάθμι­σαν την έκπληξη από τους τρεις διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας που ψήφισαν υπέρ επιτοκιακή­ς αύξησης. [SID:11130646]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece