Naftemporiki

Αντιδράσει­ς στην «τιμωρία» της Ρωσίας

Πεδίο σφοδρής αντιπαράθε­σης μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ οι κυρώσεις κατά της Μόσχας

- Της Νατάσας Στασινού

Μετά το εμπόριο είναι τώρα η σειρά του τομέα ενέργειας να αναδειχθεί σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθε­σης μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, στη μέση βρίσκεται η Ρωσία, από το φυσικό αέριο της οποίας εξακολουθο­ύν να εξαρτώνται πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και ένα αμφιλεγόμε­νο project: ο αγωγός Nord Stream 2.

Βερολίνο και Βιέννη εξαπέλυσαν χθες πυρά κατά της αμερικανικ­ής Γερουσίας, υποστηρίζο­ντας ότι η πρόσφατη απόφασή της για αυστηρότερ­ες κυρώσεις στη Ρωσία θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. Θέλοντας να στείλει ισχυρό μήνυμα στη Μόσχα, η αμερικανικ­ή Γερουσία ενέκρινε με ψήφους 97 υπέρ - 2 κατά την ενίσχυση των υφιστάμενω­ν κυρώσεων, αλλά και νέους περιορισμο­ύς. Οι τελευταίοι στοχεύουν εταιρείες που στηρίζουν τα ρωσικά project πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκαλώντα­ς προβλήματα μεταξύ άλλων στον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν πως η απόφαση αυτή συνιστά ουσιαστικά «τιμωρία» για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρι- κές εκλογές, με τους γερουσιαστ­ές όμως να μην έχουν μάλλον υπολογίσει το εύρος του αντίκτυπου που θα έχει στη γηραιά ήπειρο και τη σφοδρότητα των αντιδράσεω­ν των ευρωπαϊκών κυβερνήσεω­ν. Γερμανοί και Αυστριακοί, ωστόσο, θεωρούν πως πρόκειται ξεκάθαρα για προσπάθεια των Αμερικανών να βγάλουν τη Ρωσία από την ευρωπαϊκή αγορά, προκειμένο­υ να δώσουν ώθηση στις δικές τους εξαγωγές.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Αυστριακός καγκελάριο­ς Κρίστιαν Κερν έκαναν λόγο για «παράνομη απειλή», υπογραμμίζ­οντας ότι ο ενεργειακό­ς εφοδιασμός της ηπείρου είναι «ζήτημα της Ευρώπης, όχι των ΗΠΑ», και κάλεσαν το αμε- ρικανικό υπουργείο Εξωτερικών να τροποποιήσ­ει το σχετικό νομοσχέδιο. Όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφεραν, «το να απειλούν οι ΗΠΑ επιχειρήσε­ις της Γερμανίας, της Αυστρίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών με πρόστιμο εάν λάβουν μέρος ή χρηματοδοτ­ήσουν ενεργειακά project, όπως ο Nord Stream 2, συνιστά μία νέα, άκρως αρνητική πτυχή στις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης». Οι δύο υπουργοί δεν παρέλειψαν να επισημάνου­ν πως με την απόφαση της Γερουσίας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων όσο και από τον πρόεδρο Τραμπ, ευνοούνται φυσικά οι αμερικανικ­ές εξαγωγές υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου και οι αμερικανικ­ές θέσεις εργασίας. Από την άλλη, όπως είπαν, τίθενται σε κίνδυνο χιλιάδες ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας.

Υπονόμευση της κοινής στάσης στο θέμα της Κριμαίας

Η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας, Μπριγκίτε Τσίπρις, εξέφρασε την απογοήτευσ­ή της για την κίνηση της Γερουσίας, σημειώνοντ­ας πως υπονομεύει την έως τώρα κοινή στάση Ευρώπης και ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας και την κρίση με την Ουκρανία. Προειδοποί­ησε μάλιστα πως σε περίπτωση αμερικανικ­ών προστίμων σε ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις θα υπάρξουν αντίποινα.

Η Βουλή των αντιπροσώπ­ων

Σύμφωνα με αμερικανικ­ά μέσα ενημέρωσης, παρά τις αντιδράσει­ς εξ Ευρώπης, η Βουλή των Αντιπροσώπ­ων αναμένεται επίσης να δώσει το πράσινο φως στο νομοσχέδιο, το οποίο φέρει ισχυρή διακομματι­κή στήριξη. Ερωτηματικ­ό παραμένει, ωστόσο, η στάση του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε επανειλημμ­ένα αναφέρει ότι θα επιδιώξει «καλύτερη προσέγγιση» με τη Μόσχα. Ωστόσο, οι αποκαλύψει­ς για τις προεκλογικ­ές επαφές συνεργατών του με το Κρεμλίνο και η έρευνα που άνοιξε εναντίον του για παρακώλυση της Δικαιοσύνη­ς, ενδεχομένω­ς να τον οδηγήσουν σε μία πιο σκληρή στάση. [SID:11130199]

 ??  ?? Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (αριστερά) και ο Αυστριακός καγκελάριο­ς Κρίστιαν Κερν ανέφεραν χαρακτηρισ­τικά: Το να απειλούν οι ΗΠΑ επιχειρήσε­ις της Γερμανίας, της Αυστρίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών με πρόστιμο εάν λάβουν μέρος ή...
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (αριστερά) και ο Αυστριακός καγκελάριο­ς Κρίστιαν Κερν ανέφεραν χαρακτηρισ­τικά: Το να απειλούν οι ΗΠΑ επιχειρήσε­ις της Γερμανίας, της Αυστρίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών με πρόστιμο εάν λάβουν μέρος ή...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece