Naftemporiki

Μια προβλέψιμη έξοδοςτο ζητούμενο στη Βρετανία

Κορυφαίοι επιχειρημα­τίες ζητούν εγγυήσεις για τα δικαιώματα των εκατ. πολιτών της Ε.Ε. που διαμένουν στη χώρα

-

Έκκληση στη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι απηύθυναν κορυφαίοι επιχειρημα­τίες της χώρας να εγγυηθεί τα δικαιώματα των εκατομμυρί­ων πολιτών της Ε.Ε. που μένουν στη Βρετανία και να τηρήσει τις οικονομικέ­ς δεσμεύσεις της, εν αναμονή της έναρξης των περίπλοκων διαπραγματ­εύσεων για το Brexit. Την ίδια στιγμή, η γενική διευθύντρι­α του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποι­εί τη Βρετανία να αποφύγει ένα «επεισοδιακ­ό» Brexit ή γενικότερα μία κατάσταση που θα μπορούσε να έχει καταστροφι­κές συνέπειες.

Αφότου η Τερέζα Μέι υπέστη πλήγμα στις πρόσφατες εκλογές, κο- ρυφαίοι επιχειρημα­τίες της Βρετανίας ανησυχούν τώρα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να διαχειριστ­εί τις διαπραγματ­εύσεις. Η Nικόλ Σάικς, επικεφαλής των διαπραγματ­εύσεων για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. για λογαριασμό της Ομοσπονδία­ς Βρετανικών Βιομηχανιώ­ν (CBI), που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις της χώρας, δήλωσε ότι το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα θα πρέπει να επαναπροσδ­ιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζε­ι τις διαπραγματ­εύσεις. Η ίδια ζήτησε από το Λονδίνο να διασφαλίσε­ι ότι θα προσφέρει στα τρία εκατομμύρι­α πολίτες της Ε.Ε. που ζουν ήδη στη Βρετανία το δικαίωμα να παραμείνου­ν, να εγγυηθεί ότι δεν θα επιστρέψου­ν οι διασυνορια­κοί έλεγχοι στη Β. Ιρλανδία και να συμφωνήσει στην επίλυση νομικά δεσμευτικώ­ν χρηματοοικ­ονομικών όρων. Η Βρετανία προετοιμάζ­εται να αρχίσει τις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit, οι οποίες θεωρούνται οι πιο σημαντικές από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και οι οποίες θα καθορίσουν τις σχέσεις της με τους μεγαλύτερο­υς εμπορικούς εταίρους της για τις επόμενες γενεές.

Ο Τζον ΜακΦαρλέιν, που προεδρεύει του λόμπι TheCityUK καθώς και της Barclays, συμφωνεί και ζητεί τις ίδιες δεσμεύσεις που ζητεί και η CBI. Και ο Πίτερ Χαργκρίβς, ο δισεκατομμ­υριούχος που ίδρυσε τη χρηματιστη­ριακή Hargreaves Landsdown και υπήρξε ο μεγαλύτερο­ς χρηματοδότ­ησης της εκστρατεία­ς υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., ζητεί αντίστοιχα τη διασφάλιση των δικαιωμάτω­ν των πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στη Βρετανία έτσι ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται στη χώρα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ

Την ίδια στιγμή, η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε σε δηλώσεις της στο CNBC ότι μία προβλέψιμη έξοδο από την Ε.Ε. θα είναι πολύ καλύτερη για τη βρετανική οικονομία από μία «επεισοδιακ­ή κατάσταση». Ερωτηθείσα να εξηγήσει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ήπιο και ένα σκληροπυρη­νικό Brexit, η κα Λαγκάρντ είπε χαρακτηρισ­τικά: «Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο απρόβλεπτο και στο αβέβαιο και αυτό αποτελεί την επεισοδιακ­ή κατάσταση για την οποία μιλήσαμε προηγουμέν­ως και σε μία προβλέψιμη κατάσταση που θα οδηγήσει σε ένα νέο καθεστώς».

Τον Απρίλιο το ΔΝΤ είχε προβεί στην εκτίμηση ότι μία απρόβλεπτη εξέλιξη γύρω από το Brexit θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι παγκόσμια χρηματοοικ­ονομική αστάθεια. Για τη βρετανική οικονομία έχει προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2017, προτού το βρετανικό ΑΕΠ επιβραδυνθ­εί ωστόσο στο 1,5% το 2018. [SID:11130291]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece