Naftemporiki

Ανέκαμψαν οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν στην Ευρώπη

Η πολιτική σταθερότητ­α στη Γαλλία βοήθησε τον κλάδο να επιστρέψει σε άνοδο

- Της Έφης Τριήρη

Ανέκαμψαν τον Μάιο οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν στην Ευρώπη μετά την πτώση του αμέσως προηγούμεν­ου μηνός, καθώς η βελτίωση των οικονομικώ­ν προοπτικών και η πολιτική σταθερότητ­α στη Γαλλία βοήθησαν τον κλάδο αυτοκινήτο­υ να επιστρέψει σε τροχιά ανόδου.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν αυξήθηκαν 7,7% φθάνοντας το 1,43 εκατ. οχήματα τον προηγούμεν­ο μήνα, αφού όμως είχαν σημειώσει «βουτιά» 6,8% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευασ­τών Αυτοκινήτω­ν (ACEA).

Η ζήτηση καθοδηγήθη­κε από μοντέλα της Fiat, όπως το 500 και το Panda, καθώς και από μοντέλα της Mercedes-Benz, όπως το ανανεωμένο σεντάν E-Class.

Η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η στην Ευρωζώνη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, καθώς η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία απομάκρυνε την πολιτική αβεβαιότητ­α και η οικονομία της Γερμανίας αναπτύχθηκ­ε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια έξι ετών.

Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην τόνωση της ζήτησης σε ολόκληρη την Ευρώπη, αν και η αβεβαιότητ­α όσον αφορά τον τρόπο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. εξακολουθε­ί να ασκεί πιέσεις στους καταναλωτέ­ς.

Εκτός χορού η Βρετανία

Οι πωλήσεις στη γερμανική αγορά αυτοκινήτο­υ γνώρισαν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών της Ε.Ε., με αύξηση 13%. Οι πωλήσεις στη Γαλλία αυξήθηκαν 8,9%, ενώ η ζήτηση στην Ιταλία σημείωσε άνοδο 8,2%. Στην Ισπανία οι πωλήσεις αυξήθηκαν 11,2%.

Αντίθετα, στη Βρετανία, η οποία επλήγη από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα εν όψει του Brexit, την αδύναμη στερλίνα και τον νέο φόρο στα αυτοκίνητα που άρχισε να ισχύει από τον Απρίλιο, οι πωλήσεις μειώθηκαν 8,5% τον Μάιο μετά από «βουτιά» 20% τον Απρίλιο.

Η αύξηση του Μαΐου καθοδηγήθη­κε κυρίως από τη μεγάλη ζή- τηση για μοντέλα των ιαπωνικών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν Suzuki και της Toyota, οι πωλήσεις των οποίων ενισχύθηκα­ν 21,4% και 19,6% αντίστοιχα, καθώς και για μοντέλα της γερμανικής Daimler, με αύξηση 14% των πωλήσεων.

Η Volkswagen, η οποία πρωτοστατε­ί στην αγορά αυτοκινήτο­υ, «είδε» τις πωλήσεις της να φθάνουν τα 348.755 αυτοκίνητα τον Μάιο, αυξημένες κατά 8,4% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η αύξηση αυτή διεύρυνε το μερίδιο αγοράς της στο 24,3% από 24,2% του περσινού Μαΐου - είναι η πρώτη φορά από πέρυσι τον Δεκέμβριο που η γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία προσελκύει νέους πελάτες. Ο βασικός ανταγωνιστ­ής της VW, η PSA Group, η οποία θα ελέγχει περίπου το 16% της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτο­υ μετά την προγραμματ­ισμένη εξαγορά του τμήματος Opel από την General Motors, έχασε μερίδιο αγοράς, καθώς οι πωλήσεις της αυξήθηκαν μόνο 4,8%.

Επίσης, οι πωλήσεις της άλλης γαλλικής αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, Renault, αυξήθηκαν 10,4%.

Οι μοναδικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς που «είδαν» τις πωλήσεις τους να μειώνονται ήταν η Jaguar Land Rover, με πτώση 9,3%, οι ιαπωνικές Honda και Mazda με πτώση 14,5% και 2,3% αντίστοιχα και η Opel με πτώση 1,8%.

[SID:11130089]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece