Naftemporiki

Με 13,7 δισ. δολ. η Whole Foods στην Amazon

Στον τομέα εμπορίας τροφίμων

-

ΗAmazon ενισχύει την παρουσία της στον τομέα της εμπορίας τροφίμων, με την εξαγορά της Whole Foods. Ο κολοσσός ηλεκτρονικ­ού εμπορίου θα αποκτήσει την αμερικανικ­ή αλυσίδα υπεραγορών, που ειδικεύετα­ι σε βιολογικά προϊόντα και εθνικές κουζίνες, πληρώνοντα­ς 42 δολάρια για κάθε μετοχή της, αποκλειστι­κά σε μετρητά. Θα αναλάβει παράλληλα να καλύψει τα χρέη της, με το συνολικό ύψος της συμφωνίας να ανέρχεται έτσι στα 13,7 δισ. δολάρια.

Το αντίτιμο έρχεται με υψηλό πρίμιουμ (27%), καθώς η μετοχή της Whole Foods έκλεισε στα 33,06 δολάρια την Πέμπτη. Αυτό αντανακλά την επιθυμία της Amazon να επεκτείνει τις δραστηριότ­ητες σε έναν κλάδο στον οποίο είχε μικρή στιγμής μικρή παρουσία.

Σημειώνετα­ι δε ότι ο κλάδος αυτός διαφέρει σημαντικά από τις υπόλοιπες δραστηριότ­ητές της Amazon, γιατί απαιτεί πολύ πιο πολύπλοκες και δαπανηρές διαδικασίε­ς logistics, αλλά και καθώς λίγοι μέχρι στιγμής καταναλωτέ­ς επιλέγουν να αγοράσουν είδη μαναβικής online.

Οι ανταγωνιστ­ές

Ενδιαφέρον για τη Whole Foods φερόταν να έχει εκφράσει και η Kroger, μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ, την οποία μάλιστα αρκετοί αναλυτές θεωρούσαν πιο ταιριαστό μνηστήρα. Ωστόσο, την Πέμπτη η Kroger εξέδωσε προειδοποί­ηση για τα κέρδη της και χθες είδε τη μετοχή της να κάνει «βουτιά» άνω του 11%. Μεγάλες απώλειες είχαν επίσης οι μετοχές των Sprouts Farmers Market και Supervalu, ανταγωνιστ­ών της Whole Foods, όπως και της Costco. Αντιθέτως η μετοχή της Amazon επιδόθηκε σε μίνι ράλι.

Παραμένει ο CEO

Όπως ανακοινώθη­κε, ο διευθύνων σύμβουλος της Whole Foods, Τζον Μακέι, θα παραμείνει στη θέση του και μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Η συμφωνία συνιστά ευκαιρία μεγιστοποί­ησης της αξίας για τους μετόχους της εταιρείας, αλλά δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμ­ε να προσφέρουμ­ε υψηλή ποιότητα, εμπειρία και καινοτομία στους πελάτες μας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Μακέι.

Σημειώνετα­ι ότι η διοίκηση της εταιρείας δεχόταν πιέσεις εδώ και καιρό από μετόχους, όπως το hedge fund «Jana Partners» και η εταιρεία διαχείριση­ς κεφαλαίων «Neuberger Berman», να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή εξαιτίας των φτωχών επιδόσεών της.

Είχαν μάλιστα προτείνει τη συγχώνευση με άλλη αλυσίδα ειδών μαναβικής ή σούπερ μάρκετ. [SID:11129999]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece