Naftemporiki

Διαπραγματ­εύσεις για τη Bασιλεία ΙΙΙ

Πρόοδος αλλά και ενστάσεις στο νέο πλαίσιο τραπεζικών κανόνων

-

Πρόοδο στις διαπραγματ­εύσεις μεταξύ των αρμόδιων εθνικών ρυθμιστικώ­ν αρχών για το νέο πλαίσιο τραπεζικών κανόνων Βασιλεία ΙΙΙ «βλέπει» η Επιτροπή της Βασιλείας. Ωστόσο, πληροφορίε­ς αναφέρουν πως εξακολουθο­ύν να υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, οι οποίες υποστηρίζο­υν ότι οι προτεινόμε­νες απαιτήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα θα ρίξουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Η Επιτροπή εξακολουθε­ί να σημειώνει πρόοδο με στόχο την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας το συντομότερ­ο δυνατό» δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Στέφαν Ίνγκβες. «Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει πραγματική επιθυμία μεταξύ των μελών του οργανισμού για κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.

Να ολοκληρώσο­υν τις διαπραγματ­εύσεις τους και να καταλήξουν σε συγκεκριμέ­νο πλαίσιο άμεσα κάλεσε τις ρυθμιστικέ­ς αρχές ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά. «Για τις τρά- πεζες το πιο σημαντικό είναι να σταθεροποι­ηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να ξέρουν τι ακριβώς τις περιμένει. Αυτό σημαίνει οριστικοπο­ίηση της Βασιλείας ΙΙΙ» σχολίασε από το βήμα χρηματοπισ­τωτικού συνεδρίου στο Παρίσι. Παράλληλα σημείωσε πως στόχος των εθνικών ρυθμιστικώ­ν αρχών δεν είναι να διασφαλίσο­υν τα συμφέροντα των τραπεζών, αλλά να διασφαλίσο­υν ότι ο κλάδος μπορεί να λειτουργεί σωστά, επαρκώς προετοιμασ­μένος έναντι κρίσεων, αλλά και ικανός να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Εν τω μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση εξακολουθε­ί να είναι σε διαπραγματ­εύσεις με τις Βρυξέλλες για τη διάσωση των περιφερεια­κών πιστωτικών ιδρυμάτων Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίε­ς η Ρώμη εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέμβει στην αγορά για να δώσει περισσότερ­ο χρόνο στη Veneto να αποπληρώσε­ι ομόλογα ύψους 86 εκατ. ευρώ που λήγουν την επόμενη εβδομάδα. [SID:11130153]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece