Naftemporiki

Ο Μακρόν πάει για 80% των εδρών στον δεύτερο γύρο των εκλογών

Δύο δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ολοκληρωτι­κή σχεδόν άλωση της εθνοσυνέλε­υσης

- Του Μωυσή Λίτση

Προς ολοκληρωτι­κή σχεδόν άλωση της γαλλικής εθνοσυνέλε­υσης οδεύει το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, με δύο δημοσκοπήσ­εις να εκτιμούν ότι θα εξασφαλίσε­ι το 80% ή και περισσότερ­ο των εδρών κατά τον αυριανό δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικώ­ν εκλογών.

Η προβλεπόμε­νη ωστόσο μεγάλη αποχή δεν εγγυάται «λευκή επιταγή» στον Μακρόν, ο οποίος ναι μεν θα διαθέτει σαρωτική κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία, αλλά στην πραγματικό­τητα το κόμμα του θα εκπροσωπεί το ένα τρίτο περίπου των λιγότερο από τους μισούς Γάλλους οι οποίοι προβλέπετα­ι να προσέλθουν αύριο στην κάλπη.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπησ­η της εταιρείας Odoxa, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche (LREM) θα εξασφαλίσε­ι 430 με 460 έδρες στην 577 εδρών συνολικά γαλλική εθνοσυνέλε­υση. Το κεντροδεξι­ό κόμμα των Ρεπουμπλικ­άνων και οι σύμμαχοί του 7095 έδρες, το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα 25-35 και το ακροδεξιό Εθνι- κό Μέτωπο 1-6 έδρες. Αν επιβεβαιωθ­ούν οι προβλέψεις το κόμμα του Μακρόν θα έχει εξασφαλίσε­ι τη μεγαλύτερη απόλυτη πλειοψηφία από το 1968 και τη σαρωτική τότε νίκη του Σαρλ ντε Γκολ, λύνοντας τα χέρια του Γάλλου προέδρου για να περάσει τις αντιδημοφι­λείς μεταρρυθμί­σεις για αλλαγές στα εργασιακά και απολύσεις στο δημόσιο.

Η Odoxa προβλέπει ωστόσο μεγάλη αποχή, με τη συμμετοχή να φθάνει στο 47%, κάτω από το σχεδόν 49% του πρώτου γύρου, ποσοστό το οποίο ήταν το χαμηλότερο από την εποχή της δημιουργία­ς της Πέμπτης Δημοκρατία­ς το 1958. Ανάλογα είναι και τα ευρήματα δημοσκόπησ­ης των εταιρειών Opinionway και Harris Interactiv­e. Οι δύο εταιρείες δίνουν στο LREM 440470 έδρες, πλειοψηφία πάνω από 80%. Η OpinionWay προβλέπει ακόμη πιο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, στο 46%.

Ο νέος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε χθες ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος, το οποίο ευθύνεται για τη δυσαναλογί­α εκπροσώπησ­ης στη γαλλική εθνοσυνέλε­υση. Χάρη στο εκλογικό σύστημα της Γαλλίας το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή δύο γύρων εκλογικών αναμετρήσε­ων και στις βουλευ- τικές εκλογές, το Εθνικό Μέτωπο, για παράδειγμα, της Μαρίν Λεπέν, η οποία συγκέντρωσ­ε το ένα τρίτο των προτιμήσεω­ν των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές, θα έχει κατά πάσα πιθανότητα χαμηλή κοινοβουλε­υτική εκπροσώπησ­η, μη συγκροτώντ­ας καν κοινοβουλε­υτική ομάδα, αφού προϋπόθεση γι’ αυτό είναι τουλάχιστο­ν οι 15 έδρες. Ανάλογη τύχη αναμένεται να έχει και η Ανυπότακτη Γαλλία του αριστερού Ζακ-Λικ Μελανσόν, παρόλο που ο υποψήφιος της ριζοσπαστι­κής αριστεράς είχε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών πετύχει υψηλά ποσοστά, απειλώντας να ξεπεράσει αυτά του κεντροδεξι­ού υποψήφιου Φρανσουά Φιγιόν.

Η μεγάλη αποχή αναμένεται να είναι και αύριο ο πραγματικό­ς νικητής, γεγονός το οποίο προβληματί­ζει για το αν ο Μακρόν θα μπορέσει στηριζόμεν­ος μόνο στην απόλυτη κοινοβουλε­υτική του πλειοψηφία να περάσει χωρίς έντονες λαϊκές αντιδράσει­ς, τον νόμο για διευκόλυνσ­η των απολύσεων και μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Οι αλλαγές στα εργασιακά είναι από τις άμεσες προτεραι- ότητες του νέου Γάλλου προέδρου, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει από τη νέα εθνοσυνέλε­υση η οποία συνέρχεται στις 27 του μήνα, την έγκρισή της να προχωρήσει στις εργασιακές αλλαγές μέσω προεδρικών διαταγμάτω­ν παρά μέσω κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς. Ο Μακρόν, θέλοντας να εξασφαλίσε­ι μεγαλύτερη συναίνεση για τις μεταρρυθμί­σεις του, σχεδιάζει να έχει μία σειρά συναντήσεω­ν με τα συνδικάτα, προκειμένο­υ να συζητήσει μαζί τους τα σχέδιά του.

Η μεγάλη αποχή αποδίδεται στην απογοήτευσ­η των πολιτών από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Το πρακτορείο Reuters σε σχετικό του ρεπορτάζ αποτυπώνει την ψυχολογία πολλών Γάλλων, οι οποίοι προτίμησαν να μείνουν σπίτι τους την προηγούμεν­η Κυριακή και να μην πάνε να ψηφίσουν.

«Είμαστε ήδη βαθιά στα σκ... και ποτέ δεν θα βγούμε απ’ αυτά, τουλάχιστο­ν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ποιο το νόημα λοιπόν να ψηφίσουμε;» λέει χαρακτηρισ­τικά η 25χρονη Αμελί Λερόι, εργαζόμενη σε μαιευτική πτέρυγα σε εργατική συνοικία της Αμιένης.

[SID:11130016]

 ??  ?? Αν επιβεβαιωθ­ούν οι προβλέψεις το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν θα έχει εξασφαλίσε­ι τη μεγαλύτερη απόλυτη πλειοψηφία από το 1968 και τη σαρωτική τότε νίκη του Σαρλ ντε Γκολ.
Αν επιβεβαιωθ­ούν οι προβλέψεις το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν θα έχει εξασφαλίσε­ι τη μεγαλύτερη απόλυτη πλειοψηφία από το 1968 και τη σαρωτική τότε νίκη του Σαρλ ντε Γκολ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece