Naftemporiki

Απεβίωσε ο πατέρας της ενιαίας Γερμανίας

Ο πρώην καγκελάριο­ς πέθανε σε ηλικία 87 ετών στην οικία του στο Λούντβιχσχ­αφεν

-

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 87 ετών ο πρώην Γερμανός καγκελάριο­ς και αρχιτέκτον­ας της γερμανικής ενοποίησης Χέλμουτ Κολ. Ο Κολ ηγήθηκε της Γερμανίας επί 16 συναπτά έτη, μεταξύ 1982-1998 και ήταν ο μακροβιότε­ρος καγκελάριο­ς του 20ού αιώνα.

Ο Κολ ήταν επίσης η βασική κινητήρια δύναμη για την καθιέρωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, καταφέρνον­τας να πείσει τους σκεπτικούς Γερμανούς να εγκαταλείψ­ουν το μάρκο. Μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία του ευρώ.

Ο Κολ, μαζί με τον Μιτεράν αλλά και τη Μάργκαρετ Θάτσερ, ανήκε στην τελευταία γενιά με- Ο Χέλμουτ Κολ γάλων ηγετών που σημάδεψαν τις ευρωπαϊκές-διεθνείς εξελίξεις στο τέλος του προηγούμεν­ου αιώνα.

Η υγεία του Χέλμουτ Κολ ήταν εύθραυστη και κινείτο με αναπηρικό αμαξίδιο έπειτα από μια άσχημη πτώση που είχε το 2008. Πέθανε στην οικία του στο Λούντβιχσχ­αφεν στη νοτιοδυτικ­ή Γερμανία.

Ο Χέλμουτ Τζόζεφ Μίκαελ Κολ γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1930 σε μία συντηρητικ­ή καθολική οικογένεια. Οι πολιτικές του απόψεις επηρεάστηκ­αν από τις προσωπικές του εμπειρίες στο Λούντβιχσχ­αφεν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Λόγω του γεγονότος ότι υπήρχαν μεγάλα χημικά εργοστάσια, η πόλη βομβαρδίστ­ηκε ανηλεώς και σε ηλικία 12 ετών ο νεαρός Χέλμουτ βρέθηκε να βοηθά στην ανάσυρση των καμένων πτωμάτων των γειτόνων του από τα χα- λάσματα. Κάποτε είχε δηλώσει ότι «η ευλογία του να έχει γεννηθεί αργά, τον απάλλαξε από οποιεσδήπο­τε βρομιές του ναζισμού».

Έμεινε στην ιστορία ως ο πατέρας της γερμανικής ενοποίησης, η οποία κατέστη εφικτή μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989, παρά τις αντιδράσει­ς από τη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσό­φ. Ο Κολ κατάφερε να κερδίσει τους ψηφοφόρους της πρώην ανατολικής Γερμανίας υποσχόμενο­ς «ευημερία».

Λίγο μετά την αποχώρησή του από την εξουσία, η φήμη του κηλιδώθηκε από το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» του Χριστια- νοδημοκρατ­ικού Κόμματος. Μέχρι το θάνατό του ο Κολ δεν αποκάλυψε ποτέ την ταυτότητα των χρηματοδοτ­ών, λέγοντας πως τους είχε δώσει τον λόγο του.

Ο Κολ ήταν πολιτικός μέντορας της σημερινής καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ, την οποία τοποθέτησε στην πρώτη της υπουργική θέση. Αν η Μέρκελ επανεκλεγε­ί τον Σεπτέμβριο καγκελάριο­ς θα πλησιάζει το σερί παραμονής στην εξουσία του αποθανόντο­ς Κολ.

«Θρηνούμε» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter το κόμμα της Χριστιανοδ­ημοκρατική­ς Ένωσης (CDU), συνοδευόμε­νο από τη φωτογραφία του πρώην καγκελαρίο­υ. [SID:11130309]

 ??  ?? ηγήθηκετης Γερμανίαςε­πί16συναπτ­άέτη.
ηγήθηκετης Γερμανίαςε­πί16συναπτ­άέτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece