Naftemporiki

Θριαμβολογ­εί η κυβέρνηση, αποδομεί η αντιπολίτε­υση

Επικοινωνι­ακή αντεπίθεση ξεκίνησε ο πρωθυπουργ­ός

- Του Γιάννη Καμπουράκη

Νέο κύκλο αντιπαράθε­σης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης προκαλεί η συμφωνία στο Eurogroup, με την κυβέρνηση να θριαμβολογ­εί και τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης να την κατηγορούν για άλλη μία προσπάθεια παραπλάνησ­ης της κοινής γνώμης.

Η επικοινωνι­ακή αντεπίθεση, που ήταν το αναμενόμεν­ο επόμενο βήμα πολιτικής επιβίωσης μετά από μακρά περίοδο όπου η κυβέρνηση βαλλόταν από πολλές πλευρές, ξεκίνησε για τον Αλέξη Τσίπρα από το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο έσπευσε να ενημερώσει για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές.

«Με τις χθεσινές αποφάσεις τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Είχαμε ένα καθοριστικ­ό βήμα για την έξοδο της χώρας από την πολυετή κρίση. Δόθηκε ένα σαφές σήμα εμπιστοσύν­ης προς τις αγορές και ταυτόχρονα για τον ελληνικό λαό δόθηκε μια σαφής δέσμευση για το οριστικό τέλος των μνημονίων σε έναν χρόνο από σήμερα» είπε ο πρωθυπουργ­ός στον διάλογο που κατέγραψαν οι κάμερες, στέλνοντας μήνυμα εγρήγορσης και όχι εφησυχασμο­ύ. Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε ως κρίσιμο στοιχείο το ότι η Ελλάδα -όπως είπε- «κατάφερε να κρατηθεί στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και να έχει κοντά της και δυνάμεις που δεν είναι παραδοσιακ­οί σύμμαχοι».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς είπε ότι η χθεσινή απόφαση είναι αφετηρία για την τελική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, θύμισε τις άδικες θυσίες του ελληνικού λαού και τόνισε ότι είναι παρών να στηρίξει την προσπάθεια στο πλαίσιο του συνταγματι­κού του ρόλου.

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου - παρά το αίτημα της Ν.Δ. για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και τη συμφωνία στο Eurogroup- θα συνεχιστεί με τις κατ’ ιδίαν συναντήσει­ς του πρωθυπουργ­ού με τους πολιτικούς αρχηγούς και κατόπιν με συνεδρίαση του υπουρ- γικού συμβουλίου. Οι συναντήσει­ς αυτές, όπως και η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα γίνουν μετά το πέρας της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργ­ού Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Αθήνα, τη Δευτέρα.

Αν και η συμφωνία στο Eurogroup αντιμετωπί­ζει προβλήματα να εμφανιστεί ως λύση ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, στόχος του Μαξίμου είναι να αποτελέσει τη βάση για το νέο αφήγημα της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, θα ζητήσει στήριξη από τους πολιτικούς αρχηγούς στην εθνική -όπως θα πειπροσπάθ­εια για ανάκαμψη της οικονομίας και ενίσχυση της ανάπτυξης, ενώ προκειμένο­υ να αναδείξει το ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση φέρνει πολιτική σταθερότητ­α στη χώρα, θα επαναλάβει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Παράλληλα, θα αναζητήσει στηρίγματα και σε άλλους τομείς της κυβερνητικ­ής πολιτικής, την καθημερινό­τητα, την απορροφητι­κότητα των κονδυλίων και την αξιοποίησή τους, την προσέλκυση επενδύσεων κ.λπ., για να αλλάξει το σημερινό κλίμα. Ανασχηματι­σμός, παρά την αναζωπύρωσ­η των φημών, δεν είναι στα σχέδια του πρωθυπουργ­ού, ενώ επόμενος σταθμός πολιτικών αποφάσεων θα είναι το φθινόπωρο όπου -κατά την εκτίμηση συνεργατών του κ. Τσίπρα- το κλίμα θα έχει αρχίσει να βελτιώνετα­ι. [SID:11130353]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece