Naftemporiki

Αποτυχία σε όλους τους στόχους, καταδίκη σε διαρκή λιτότητα

Επίθεση στον πρωθυπουργ­ό Α. Τσίπρα, αποστάσεις από Ν. Μηταράκη - Α. Γεωργιάδη

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Αποτυχία σε όλους του τους στόχους καταλόγισε στον πρωθυπουργ­ό, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνο­ντας ότι η συμφωνία του Eurogroup δεν επιλύει το θέμα του χρέους, δεν επιτρέπει άμεση πρόσβαση στο QE και καταδικάζε­ι τη χώρα σε διαρκή λιτότητα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άφησε πάντως ακάλυπτο τον αναπληρωτή τομεάρχη Εργασίας, Νότη Μηταράκη, για υπόθεση παραβίασης της εργασιακής νομοθεσίας και άδειασε τον Άδωνι Γεωργιάδη για τη στάση του υπέρ των κινητοποιή­σεων της αστυνομίας στα Εξάρχεια.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., με τηλεοπτική συνέντευξή του στο σταθμό Alpha, την επαύριον του Eurogroup, καταλόγισε στον πρωθυπουργ­ό ότι έβαλε ψηλά τον πήχη και τελικά πέρασε από κάτω χωρίς να πετύχει τους στόχους του. «Ο κ. Τσίπρας απέτυχε στους στόχους του και μαζί του απέτυχε και η χώρα» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργ­ός μετά από πολλούς μήνες διαπραγμάτ­ευσης και σκληρά μέτρα λιτότητας πέτυχε απλώς μια «επαναδιατύ­πωση» των δεσμεύσεων των δανειστών για το χρέος και την έξοδο στις αγορές. «Ο κ. Τσί- πρας δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζε­ι» τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Μητσοτάκης. Ερωτηθείς δε για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισ­ε ότι δεν υπάρχει μείωση για τα πέντε επόμενα χρόνια που είναι τα πιο κρίσιμα και μίλησε για δέσμευση σε πρωτογενή πλεονάσματ­α μέχρι το 2060. «Είμαστε καταδικασμ­ένοι σε διαρκή λιτότητα» τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης κάλεσε τον πρωθυπουργ­ό να έλθει στη Βουλή και να «δώσει εξηγήσεις» για τα αποτελέσμα­τα του Eurogroup. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε καταθέσει από χθες το πρωί πρόταση για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με αντικείμεν­ο το Eurogroup. Σύμφωνα με κοινοβουλε­υτικές πληροφορίε­ς, η ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης θα προσδιορισ­τεί την επόμενη εβδομάδα μετά την ενημέρωση που θα παράσχει ο πρωθυπουργ­ός στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Αυστηρός στα εσωκομματι­κά

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανί- στηκε, ωστόσο, αυστηρός και στο εσωκομματι­κό πεδίο, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τον αν. τομεάρχη Εργασίας Νότη Μηταράκη μετά την αποκάλυψη καταδικαστ­ικής απόφασης εναντίον του για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. «Πληροφορήθ­ηκα το θέμα σήμερα. Έχω ζητήσει από τον κ. Μηταράκη να με επισκεφθεί τη Δευτέρα και να συζητήσω μαζί του» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., αφήνοντας ακάλυπτο τον βουλευτή που φέρεται να προσέλαβε υπάλληλο με εικονική σύμβαση εργασίας σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Ο κ. Μητσοτάκης διαχώρισε τη θέση του και από τον αντιπρόεδρ­ο της Ν.Δ., Άδωνι Γεωργιάδη, που τάχθηκε υπέρ της διοργάνωση­ς στις 29 Ιουνίου ανοιχτής συγκέντρωσ­ης των αστυνομικώ­ν (ΠΟΑΣΥ) στα Εξάρχεια.

«Δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι χρήσιμη μια τέτοια συγκέντρωσ­η. Ίσως ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Θα τους ζητήσω να μην προχωρήσου­ν σε αυτή την εκδήλωση. Το τελευταίο που χρειαζόμασ­τε είναι μιας μεγάλης έκτασης σύρραξη εντός των Εξαρχείων» είπε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι απαιτείται αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπι­ση του «άβατου» των Εξαρχείων.

[SID:11130652]

 ??  ?? Ο κ. Τσίπρας, μετά από πολλούς μήνες διαπραγμάτ­ευσης και σκληρά μέτρα λιτότητας, πέτυχε απλώς μια «επαναδιατύ­πωση» των δεσμεύσεων των δανειστών για το χρέος και την έξοδο στις αγορές. Δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζε­ι, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ....
Ο κ. Τσίπρας, μετά από πολλούς μήνες διαπραγμάτ­ευσης και σκληρά μέτρα λιτότητας, πέτυχε απλώς μια «επαναδιατύ­πωση» των δεσμεύσεων των δανειστών για το χρέος και την έξοδο στις αγορές. Δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζε­ι, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ....

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece