Naftemporiki

Παρεμβάσει­ς για κοινωνική ένταξη των Ρομά

Υποχρεωτικ­ή η παρακολούθ­ηση του ολοήμερου σχολείου, πάταξη της παράνομης οπλοφορίας

-

Σειρά παρεμβάσεω­ν για την κοινωνική ένταξη των Ρομά του Μενιδίου (και όχι μόνο) και την αντιμετώπι­ση της εγκληματικ­ότητας στην περιοχή, με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα, ανακοίνωσα­ν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και οι αναπληρωτέ­ς υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Θεανώ Φωτίου και Υγείας Παύλος Πολάκης, καθώς και ο υφυ- πουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδη­ς. Όπως επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, «υπάρχει ανάγκη, ανεξαρτήτω­ς του πρόσφατου τραγικού γεγονότος (θάνατος 11χρονου από αδέσποτη σφαίρα), να αναλάβουμε πρωτοβουλί­ες κατά της παράνομης οπλοφορίας και αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμέ­νη περιοχή. Δεν μπορεί κανένας να παίρνει τον νόμο στα χέρια του, ούτε όταν έρχεται στο τσακίρ κέφι να παίρνει το κουμπούρι του και να το αδειάζει στον αέρα».

Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι στα σχολεία όπου φοιτούν Ρομά θα τοποθετηθε­ί, πιθανόν από το προσεχές σχολικό έτος, κοινωνικός λειτουργός με ρόλο διαμεσολαβ­ητή ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια, ώστε οι γονείς να πειστούν για την αναγκαιότη­τα παραμονής του παιδιού στην εκπαίδευση. Στα ίδια σχολεία θα μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη από 25 σε 15, ενώ καθίσταται υποχρεωτικ­ή η παρακολούθ­ηση του ολοήμερου σχολείου.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μελετάται η δυνατότητα, απόφοιτοι λυκείου να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε συγκεκριμέ­να τμήματα της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, όπως παιδαγωγικ­ά, κοινωνικών λειτουργών ή σχολές της αστυνομίας. Το θέμα έχει νομικές δυσκολίες, αλλά ο υτπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου διαβεβαίωσ­ε ότι «θα κάνουμε το παν για να τις ξεπεράσουμ­ε».

[SID:11130335]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece