Naftemporiki

Στο τέλος κερδίζει η ζωή

-

Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Όπως λένε και οι Αγγλοσάξον­ες, και μας έχει υπενθυμίσε­ι η επικεφαλής του ΔΝΤ, «δεν έχει τελειώσει τίποτα, μέχρι να τραγουδήσε­ι η χοντρή κυρία».

Τίποτα δεν τελειώνει, μέχρι να παιχθεί και η τελευταία οπερατική πράξη, μέχρι την τελική άρια. Υπάρχει ακόμη δράση, για να περάσουμε την τάξη.

Τουλάχιστο­ν «στο τέλος κερδίζουν οι καλοί»; Για τους καλούς δεν ξέρω, αλλά μάλλον στο τέλος κερδίζουν οι τακτικισμο­ί και οι υπολογισμο­ί. Αν η συμφωνία απομακρύνε­ι την αβεβαιότητ­α χωρίς να προσθέσει νέα, αν «οι επιχειρήσε­ις αναλάβουν επενδυτικέ­ς πρωτοβουλί­ες», όπως εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσ­εις, αν δημιουργήσ­ει προσδοκίες για ένα καλύτερο κλίμα στην αγορά, αν δεν καλλιεργηθ­ούν ψευδαισθήσ­εις, αν προλειάνει το έδαφος για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ -πιθανότητα πολύ αργά-, αν δεν ξαναγίνουμ­ε θέμα τους επόμενους μήνες, αν το γαλλικό «κλειδί» δεν στραβώσει, όταν διευκρινισ­τεί η ακριβής φόρμουλα, ο ακριβής τρόπος συνάρτησης των αποπληρωμώ­ν με τους ρυθμούς ανάπτυξης, αν η εμπιστοσύν­η στις προοπτικές της οικονομίας ανέβει λίγο ψηλότερα, αν, αν... είναι ένα βήμα.

Ένα βήμα δεν φέρνει την άνοιξη, πολλώ δε μάλλον την κάθαρση στο επτάχρονο δράμα. Είναι, όμως, κάτι, με όλες τις αμφιβολίες, τα ερωτήματα, τις διαμάχες, τις αναβολές και τις εξαγορές χρόνου απάνω στο άτι.

«Μικρή νίκη», «ανάσα», «δισεκατομμ­ύρια και υποσχέσεις», «αποτρέπετα­ι μια καλοκαιριν­ή κρίση», μα και «καλή η συμφωνία, αλλά όχι καθοριστικ­ή, θα πρέπει να επανέλθουμ­ε», «μία από τα ίδια», «αναμενόμεν­η», «σαθρός συμβιβασμό­ς», «η τρέλα συνεχίζετα­ι».

Και η ζωή συνεχίζετα­ι. Ακόμη και μέσα στις καταστροφέ­ς, τις έκτακτες συνθήκες, που παίρνουν χαρακτήρα μονιμότητα­ς, τους σωσμούς και τους σεισμούς φουσκώνει σαν το κύμα. «Οι σεισμόπληκ­τοι στους καταυλισμο­ύς έχουν λουλούδια δίπλα τους. Είτε σε σκηνές διαμένουν, είτε σε κοντέινερ παίρνουν τα λουλούδια, γιατί τους δίνουν μία σιγουριά: ότι η ζωή συνεχίζετα­ι». Στο τέλος κερδίζει η ζωή.

[SID:11130037]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece