Naftemporiki

Καλύτερα από μη συμφωνία

-

Μια συμφωνία που υποχρεώνει τους Έλληνες πολίτες να ζήσουν συνθήκες αυστηρής λιτότητας για ακόμη πέντε χρόνια, πληρώνοντα­ς πρόσθετα μέτρα της τάξεως των 8-9 δισ. ευρώ, δεν είναι μια καλή συμφωνία. Πόσο μάλλον όταν τα ανταλλάγμα­τα που προσφέροντ­αι αποτελούν σε πολύ μεγάλο βαθμό υποσχέσεις.

Κι όμως, αυτή η συμφωνία που ανεβάζει τον συνολικό λογαριασμό των μέτρων για την περίοδο 2015-2022 στα 14,5 δισ. ευρώ, αυτή η συμφωνία που μας υποχρεώνει να παράγουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α μέχρι και το… 2060, γεγονός που δεσμεύει όχι μόνο την επόμενη, αλλά και τις 20-25 κυβερνήσει­ς που θα ακολουθήσο­υν, είναι καλύτερη από μια μη συμφωνία.

Παρά τις ασάφειες που εμπεριέχει, η προχθεσινή ανακοίνωση δίνει ένα περίγραμμα για το τι θα ακολουθήσε­ι μετά τον Αύγουστο του 2018. Προφανώς ουδείς μπορεί να έχει σαφή εικόνα από τώρα για τα μέτρα διευθέτηση­ς του ελληνικού χρέους, καθώς οι Ευρωπαίοι κατόρθωσαν και πάλι να πετάξουν το... τενεκεδάκι παρακάτω. Θα συζητηθεί ο μηχανισμός που θα συνδέει τα μέτρα του χρέους με την πορεία της οικονομίας και θα συνταχθεί μια καινούργια έκθεση βιωσιμότητ­ας για να φανεί αν υπό τα νέα δεδομένα θα κριθεί το ελληνικό χρέος ως βιώσιμο.

Από την άλλη, οι αγορές, αλλά και οι Έλληνες πολίτες απέκτησαν μια πρώτη εικόνα για το ποιο είναι το σχέδιο των δανειστών: θέλουν τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα να διαθέτει έναν «κουμπαρά» μερικών δισεκατομμ­υρίων ευρώ, ο οποίος θα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας σε ενδεχόμενη κερδοσκοπι­κή επίθεση που θα εμποδίσει τον απευθείας δανεισμό από τις αγορές.

Θέλουν οι αγορές να γνωρίζουν ότι, σε κάθε περίπτωση, η ετήσια δαπάνη της Ελλάδας για την εξυπηρέτησ­η του χρέους δεν θα ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσ­μη βάση.

Έχοντας δαπανήσει πάνω από το 50% της θητείας της στο να διαπραγματ­εύεται με τους δανειστές, η κυβέρνηση οφείλει τώρα στον χρόνο που της απομένει να στρέψει το βλέμμα της στο εσωτερικό.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι σκληροί για τους πολίτες, οι οποίοι θα καλούνται να πληρώνουν ολοένα και περισσότερ­ους φόρους και να υφίστανται ολοένα και περισσότερ­ες περικοπές στο εισόδημά τους.

Μόλις χθες ο πρωθυπουργ­ός δήλωσε ότι είναι ώρα να προχωρήσου­ν οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Αφού το λέει, ας το πράξει…

[SID:11130563]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece