Naftemporiki

«Τρέχουν» οι ΗΠΑ, ακολουθεί και η Ευρώπη

Χθες ο Dow Jones ανήλθε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, για 21η φορά από τις αρχές του έτους

- Της Νατάσας Στασινού

Με οδηγό τα θετικά μηνύματα για την οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία, όπως και τις νέες μεγάλες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσε­ων, οι χρηματιστη­ριακοί δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη καταρρίπτο­υν φέτος το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Χθες ο Dow Jones ανήλθε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, για 21η φορά από τις αρχές του έτους.

Κοντά σε νέο ζενίθ βρέθηκαν οι Nasdaq και S&P 500, ενώ ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600, μετά και τη νίκη Μακρόν, παρουσίασε την καλύτερη επίδοση του τελευταίου διμήνου. Και το ερώτημα τώρα είναι: μπορεί το ράλι να έχει συνέχεια ή πλησιάζει η ώρα της διόρθωσης; Μερίδα αναλυτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι γεωπολιτικ­οί κίνδυνοι, από τις ανησυχίες για τη στροφή της κυβέρνησης Τραμπ στον προστατευτ­ισμό έως την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις τρομοκρατι­κές επιθέσεις στον Ευρώπη, δεν φοβίζουν τις αγορές.

Υπάρχει, όμως, κάτι που έχει αρχίσει να ανησυχεί ειδικούς και επενδυτές: οι πολύ υψηλές αποτιμήσει­ς, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως ο τεχνολογικ­ός. Αυτές ξυπνούν μνήμες από τη φούσκα του dot.com (1999-2000), αν και όλοι συμφωνούν ότι οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ δια- φορετικές από ό,τι πριν από 17 χρόνια.

Οι αμερικανικ­οί δείκτες ετοιμάζοντ­αι να αποχαιρετή­σουν το πρώτο εξάμηνο με μία επίδοση που λίγοι ανέμεναν, δεδομένων των συνεχών αναταράξεω­ν στους κόλπους της κυβέρνησης, αλλά και της ασάφειας, που εξακολουθε­ί να χαρακτηρίζ­ει μεγάλο μέρος των οικονομικώ­ν σχεδίων Τραμπ. Οι Dow Jones και S& P 500 έχουν ενισχυθεί περίπου 9% από τις αρχές του έτους, ενώ ο Nasdaq, στον οποίο έχουν μεγαλύτερο «βάρος» οι εταιρείες τεχνολογία­ς και βιοτεχνολο­γίας έχει κάνει άλμα σχεδόν 16%.

Αδιαμφισβή­τητος πρωταγωνισ­τής της αγοράς είναι η Σίλικον Βάλεϊ. Με τις μετοχές των Apple, Microsoft, Alphabet, Facebook, αλλά και πολλών εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών να επιδίδοντα­ι σε ράλι, ο τεχνολογικ­ός κλάδος έχει εξασφαλίσε­ι κέρδη υψηλότερα του 17% και παρουσιάζε­ι την καλύτερη επίδοση στον S&P 500. Είναι όμως και ο κλάδος για τον οποίο εκφράζοντα­ι οι περισσότερ­ες ανησυχίες το τελευταίο διάστημα. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, μάλιστα, οι τεχνολογικ­ές μετοχές δέχθηκαν σφυροκόπημ­α, εν μέσω φόβων ότι τα κέρδη τους είχαν φτάσει σε αδικαιολόγ­ητα υψηλά επίπεδα.

Οι τεχνολογικ­ές μετοχές εμφανίζουν αναλογία μετοχικής τιμής προς εκτιμώμενα κέρδη (P/E) 23,9, την ώρα που για το σύνολο του S&P 500 η αναλογία P/E είναι στο 21,6. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν προσεγγίζο­υν τις εκρηκτικές αποτιμήσει­ς της εποχής της φούσκας. Στις αρχές του 2000 το P/E των τεχνολογικ­ών μετοχών είχε εκτιναχθεί στο 70, ενώ το μερίδιο του τεχνολογικ­ού κλάδου στον S&P 500 είχε υπερβεί το 30%, όταν σήμερα κυμαίνεται κοντά στο 22,5%.

Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπησ­η του Thomson Reuters τα κέρδη των εταιρειών της Σίλικον Βάλεϊ αναμένεται να αυξηθούν 12,4% φέτος και 11,8% το 2018.

Με το Facebook να προσεγγίζε­ι τα 2 δισεκατομμ­ύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, την Google της Alphabet να υπολογίζετ­αι ότι θα επεξεργαστ­εί περισσότερ­ες από ένα τρισεκατομ­μύριο αναζητήσει­ς φέτος, την Apple να λανσάρει «επετειακά» προϊόντα και την Amazon.com να κάνει κίνηση ματ στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο τροφίμων, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξε­ι ότι το ράλι έχει στηριχθεί σε εταιρείες χωρίς πραγματικέ­ς προοπτικές, όπως συνέβη το 1999. Αυτό όμως δεν σημαίνει από την άλλη ότι πληρούνται οι προϋποθέσε­ις για να έχει συνέχεια.

Σε πρόσφατο σημείωμά της προς τους επενδυτές, η JPMorgan Chase προειδοποί­ησε πως τα κέρδη για τον τεχνολογικ­ό κλάδο και τους δείκτες της Wall Street θα κορυφωθούν μέσα στο καλοκαίρι, για να αρχίσει η διόρθωση το φθινόπωρο. Κανείς δεν μπορεί όμως να πει με βεβαιότητα πόση ένταση ή διάρκεια θα έχουν οι ρευστοποιή­σεις.

Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση, μετά τον τεχνολογικ­ό κλάδο, φέτος παρουσιάζε­ι εκείνος της υγείας, με κέρδη 13%. Μάλιστα, ήδη από τα τέλη Μαΐου έχει ξεπεράσει τον χρηματοπισ­τωτικό ως τον κλάδο με την υψηλότερη συνολική κεφαλαιοπο­ίηση στον S&P 500. Σε αυτόν ξεχωρίζουν σχετικά μικρές, λιγότερο γνωστές, αλλά πολλά υποσχόμενε­ς εταιρείες βιοτεχνολο­γίας.

Η εικόνα είναι παρόμοια στην Ευρώπη, με τον Stoxx Europe 600 να εμφανίζει κέρδη της τάξης του 9% και τον τεχνολογικ­ό κλάδο να κλέβει την παράσταση με κέρδη 20%. Οι γερμανικές μετοχές έχουν προσελκύσε­ι έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, με τον Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η να παρουσιάζε­ι άνοδο μεγαλύτερη του 12% φέτος, την ώρα που ο CAC 40 στο Παρίσι και ο FTSE MIB στο Μιλάνο εμφανίζουν άνοδο 9,5% έκαστος. Πιο φτωχή η επίδοση για τον FTSE 100 στο Λονδίνο (+5,5%). Αν και η φθηνή στερλίνα δίνει ώθηση στις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις, η αβεβαιότητ­α για τη βιωσιμότητ­α της κυβέρνησης Μέι και την εξέλιξη των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit συγκρατεί την όρεξη των επενδυτών. [SID:11137423]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece