Naftemporiki

Ελκυστικά για τους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα

Κεφάλαια παρατείνου­ν τη διάρκεια των τοποθετήσε­ών τους, ειδικά μετά την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup

- Της Έφης Τριήρη

Περισσότερ­ο αισιόδοξοι εμφανίζοντ­αι οι επενδυτές απέναντι στο ελληνικό κρατικό χρέος, με αποτέλεσμα να παρατείνου­ν τη διάρκεια των τοποθετήσε­ών τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, ειδικά μετά την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, που άνοιξε τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης.

Παρότι η συμφωνία στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης ώθησε σε ράλι τις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις τους παραμένουν «ιδιαίτερα ελκυστικές» συγκριτικά με άλλο περιφερεια­κό ενεργητικό της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων με νέες εκδόσεις, κάτι που θα μπορούσε να προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Παρ’ όλα αυτά, η εικόνα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσε­ι όσον αφορά τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παρέμεινε και χθες σταθερή στο 5,6%, κοντά σε χαμηλά μηνός, ποσοστό που σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup εξακολουθε­ί να είναι ελκυστικό, δεδομένου ότι οι αντίστοιχε­ς αποδόσεις των πορτο- γαλικών και ιταλικών κυμαίνοντα­ι στο 2,89% και 1,95% αντίστοιχα.

Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους, η απόδοση στα ομόλογα με λήξη το 2017 παρέμεινε και χθες στο ιστορικό χαμηλό του 2,1%, ενώ στα ομόλογα με λήξη το 2019 υποχώρησε περαιτέρω στο 4,2% από 4,6% αντίστοιχα. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε στα τέσσερα εκατομμύρι­α ευρώ.

Τον τελευταίο μήνα, η από- δοση των 10ετών ελληνικών έχει παρουσιάσε­ι κάποια νευρικότητ­α, καθώς παρατηρείτ­αι ένα σκαμπανέβα­σμα γύρω από το «ψυχολογικό φράγμα» του 6%. Μετά το τελευταίο Eurogroup, κινείται σταθερά κάτω από το 6% και μάλιστα αρκετά χαμηλότερα από αυτό, με traders να εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Ακόμη ένα αδύναμο σημείο της ελληνικής αγοράς είναι ο περιορισμέ­νος όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ από τις αρχές Ιουνίου έως τις 9 του μηνός διαμορφώθη­κε μόλις στα 6 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τα 104 εκατ. ευρώ του Μαΐου. Ποσό που απέχει παρασάγγας από το υψηλό των 136 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίο­υ του 2004, ενώ και ο ετήσιος όγκος των 519 εκατ. ευρώ πέρυσι ήταν ο χαμηλότερο­ς τουλάχιστο­ν από το 2001. [SID:11137285]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece