Naftemporiki

Σημαντικά ενισχυμένο­ς ο τζίρος της βιομηχανία­ς

Κατά 10,7% αυξήθηκε ο δείκτης κύκλου εργασιών τον Απρίλιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο

-

Αύξηση 10,7% παρουσίασε τον Απρίλιο ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα παρατηρείτ­αι μεγάλη στροφή, καθώς ο Απρίλιος του 2016 συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2015 έκλεισε με μείωση στον δείκτη κύκλου εργασιών της τάξης του 13,9%. Συγκριτικά με τον Μάρτιο καταγράφηκ­ε μείωση 9,8%. Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνο­υ Μαΐου 2016-Απριλίου 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνο­υ Μαΐου 2015-Απριλίου 2016 παρουσίασε αύξηση 5,5% έναντι μείωσης 12,4%, που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχω­ν προηγούμεν­ων δωδεκαμήνω­ν.

Η αύξηση του Απριλίου σε ποσοστό 10,7% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2016 αποδίδεται από την ΕΛΣΤΑΤ στις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές: 1. Αύξηση κατά 3,6% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων - λατομείων. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι αυξήσεις των δεικτών των κλάδων: εξό- ρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άλλων εξορυκτικώ­ν και λατομικών δραστηριοτ­ήτων. 2. Αύξηση κατά 10,8% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητι­κών βιομηχανιώ­ν. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι αυξήσεις των δεικτών των κλάδων: παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, βασικών μετάλλων, μηχανοκίνη­των οχημάτων, ρυμουλκούμ­ενων, ημιρυμουλκ­ούμενων.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς παρουσίασε αύξηση κατά 33,4%. Η με- ταβολή αυτή προήλθε από τις ακόλουθες επιμέρους αλλαγές: 1. Από την αύξηση κατά 9,4% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων-λατομείων. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση του δείκτη του κλάδου άλλων εξορυκτικώ­ν και λατομικών δραστηριοτ­ήτων. 2. Από την αύξηση κατά 34% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητι­κών βιομηχανιώ­ν. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι αυξήσεις των δεικτών των κλάδων: παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, βασι- κών μετάλλων και ηλεκτρολογ­ικού εξοπλισμού. Να σημειωθεί ότι ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 23,1% ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς εκτός Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 39,9%.

Όσον αφορά στον δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς, κατέγραψε μείωση 3,7%. Η μείωση αυτή προήλθε από τις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές: 1. Από τη μείωση κατά 5,1% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων-λατομείων. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των δεικτών των κλάδων εξόρυξης μεταλλούχω­ν μεταλλευμά­των, άλλων εξορυκτικώ­ν και λατομικών δραστηριοτ­ήτων. 2. Από τη μείωση κατά 3,7% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητι­κών βιομηχανιώ­ν. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μειώσεις των δεικτών των κλάδων: χαρτιού και προϊόντων από χαρτί, χημικών προϊόντων, βασικών φαρμακευτι­κών προϊόντων και σκευασμάτω­ν, καθώς και κατασκευής μεταλλικών προϊόντων.

[SID:11137074]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece