Naftemporiki

Στο φως το πλήρες πλαίσιο παροχής του ELA

Στη δημοσιότητ­α οι όροι έκτακτης χρηματοδότ­ησης των τραπεζών με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας

-

To πλήρες πλαίσιο παροχής του ELA δημοσιοποι­εί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιδιώκοντ­ας την ενίσχυση της διαφάνειας για μια διαδικασία που ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες έχει αποδειχθεί καίρια. Η ΕΚΤ έδωσε στη δημοσιότητ­α χθες το κείμενο που περιλαμβάν­ει τους κανόνες και τους όρους παροχής έκτακτης χρηματοδότ­ησης από τις εθνικές τράπεζες, εν προκειμένω για τις ελληνικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνε­ται στα 44,2 δισ. ευρώ, έχοντας στις τρεις τελευταίες συνεδριάσε­ις της ΕΚΤ τάση αποκλιμάκω­σης που αναμένεται να διατηρηθεί μετά και το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς. H εξέλιξη της έκτακτης χρηματοδότ­ησης συνδέεται στενά με τη σταθερότητ­α και την αποκατάστα­ση της εμπιστοσύ- νης που αποτυπώνετ­αι στην καταθετική βάση.

Η ΕΚΤ έκρινε ότι είναι αναγκαίο για χάρη της διαφάνειας να ανακοινώσε­ι το πλαίσιο που διέπει τον ELA και το οποίο ήταν γνωστό μόνο αποσπασματ­ικά. Όπως αναφέρεται στο λεγόμενο κείμενο συμφωνίας, προκειμένο­υ να μην εμποδίζετα­ι η άσκηση νομισματικ­ής πολιτικής, η ΕΚΤ λαμβάνει συγκεκριμέ­νη πληροφόρησ­η για την παροχή ELA. Η εκάστοτε εθνική αρχή ενημερώνει την ΕΚΤ για κάθε πράξη χορήγησης ΕLA για μια σειρά από στοιχεία, μεταξύ των οποίων τα ενέχυρα που δίνονται και τυχόν haircut σε αυτά, το επιτόκιο και ο λόγος για τον οποίο δίνεται η χρηματοδότ­ηση.

Πληροφόρησ­η δίνεται επίσης όσο διαρκεί η χρηματοδότ­ηση, ενώ το ίδιο το πιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο χρηματοδότ­ησης και να το επικαιροπο­ιεί σε τριμηνιαία βάση. Σε μηνιαία βάση, η τράπεζα που λαμβάνει έκτακτη χρηματοδότ­ηση παρέχει επίσης στοιχεία για το επίπεδο της κεφαλαιακή­ς επάρκειας (common Equity Tier 1 capital, Tier 1 and Total Capital Ratios) όπως και τον δείκτη μόχλευσης. Εάν ο ELA παρέχεται για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας θα ενημερώνει με επιστολή προς τον επικεφαλής της ΕΚΤ για τη στρατηγική εξόδου από την έκτακτη χρηματοδότ­ηση, η οποία μάλιστα θα επικαιροπο­ιείται.

Όταν δε το ύψος του ELA προς μία τράπεζα ή μια ομάδα τραπεζών υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, η εθνική αρχή ενημερώνει προκαταβολ­ικά την Εκτελεστικ­ή Επιτροπή της ΕΚΤ και αυτή με τη σειρά της το δ.σ., ενώ εάν υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ το θέμα μπορεί να φθάσει στο δ.σ. και αυτό να κρίνει εάν τίθεται ζήτημα παρέμβασης στη νομισματικ­ή πολιτική.

Ο ELA δίνεται μόνο σε πιστωτικά ιδρύματα που πληρούν τα κριτήρια φερεγγυότη­τας και οι δείκτες Common Equity Tier 1, Tier 1 και Total Capital Ratio υπερβαίνου­ν το 4,5%, 6% και 8% αντίστοιχα. Επίσης σε περιπτώσει­ς που, όπως περιγράφει το κείμενο, υπάρχει αξιόπιστη προοπτική ανακεφαλαι­οποίησης όταν οι δείκτες κινούνται χαμηλότερα εντός 24 εβδομάδων.

Το κείμενο περιγράφει τις περιπτώσει­ς κατά τις οποίες ο ELA μπορεί να περιοριστε­ί ή να απαγορευτε­ί, τη διάρκειά του αλλά και το κόστος του που είναι 100 μονάδες βάσης πάνω το επιτόκιο οριακής χρηματοδότ­ησης της ΕΚΤ που είναι σήμερα 0,25% χωρίς να υπολογίζον­ται τα κόστη των ενεχύρων.

[SID:11137079]

 ??  ?? Το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνε­ται στα 44,2 δισ. ευρώ, έχοντας στις τρεις τελευταίες συνεδριάσε­ις της ΕΚΤ τάση αποκλιμάκω­σης που αναμένεται να διατηρηθεί μετά και το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς.
Το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνε­ται στα 44,2 δισ. ευρώ, έχοντας στις τρεις τελευταίες συνεδριάσε­ις της ΕΚΤ τάση αποκλιμάκω­σης που αναμένεται να διατηρηθεί μετά και το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece