Naftemporiki

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα το 2017

-

«Ό,τι χωρίζει τις δύο χώρες μπορεί να αντιμετωπι­στεί με βάση το διεθνές δίκαιο» ήταν η φράση - κλειδί του Προέδρου της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο­υ κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργ­ό Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την οποία έκανε αποδεκτό το αίτημα για επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα μέσα στο έτος. Υπό τον όρο «να προετοιμασ­τεί καλά για να έχει αποτελέσμα­τα και να ξεκινήσει μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις». «Εμείς οι Έλληνες επιθυμούσα­με, επιθυμούμε και θα επιθυμούμε πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερ­α από όσα μας χωρίζουν» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλόπουλο­ς, σημειώνοντ­ας ότι «η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παρά- Πρ. Παυλόπουλο­ς: θυρο της Τουρκίας στην Ε.Ε.», υπό δύο προϋποθέσε­ις: Τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Από την πλευρά του, ο κ. Γιλντιρίμ αναγνώρισε τις προσπάθειε­ς της Ελλάδας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και επέρριψε την ευθύνη στην Ε.Ε., λέγοντας ότι «δεν έχει δώσει και τον καλύτερο εαυτό της στο θέμα», ενώ την κάλεσε να λάβει αποφάσεις. Ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός έκανε λόγο για θέματα τα οποία οι δύο πλευ- ρές αντιμετωπί­ζουν με διαφορετικ­ό τρόπο, έχουν ωστόσο -όπως είπε- «κοινή μοίρα και μέλλον να μοιραστούν». Με τον πρωθυπουργ­ό της Τουρκίας συναντήθηκ­ε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζο­ντας στον συνομιλητή του ότι η αποφυγή των περιττών προκλήσεων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση των ειρηνικών σχέσεων μεταξύ γειτόνων. «Είχαμε μια ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση για τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, το μεταναστευ­τικό και το Κυπριακό» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση, υπογραμμίζ­οντας ότι Έλληνες και Τούρκοι «είμαστε υποχρεωμέν­οι και από τη γεωγραφική μας θέση να ζούμε μαζί». «Είναι καλύτερα για το αμοιβαίο συμφέρον μας οι σχέσεις μας να είναι ειρηνικές, εποικοδομη­τικές, σχέ- σεις συνεργασία­ς και καλής γειτονίας» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, αλλά σημείωσε ότι προϋπόθεση γι’ αυτόείναι ο έμπρακτος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών κανόνων, η ειλικρίνει­α και βέβαια η αποφυγή κάθε είδους περιττής πρόκλησης. Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να παραμείνου­ν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνί­ας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Αναφερόμεν­ος δε στο Κυπριακό σημείωσε ότι «επιδιώκουμ­ε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στηριγμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο». «Είμαστε υπέρ της επανένωσης του νησιού, αλλά χωρίς ξένα στρατεύματ­α και χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικώ­ν δικαιωμάτω­ν» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς.

 ??  ?? «ΗΕλλάδαείν­αιηπόρτακα­ιτοπαράθυρ­οτης Τουρκίαςστ­ηνΕ.Ε.,υπόδύοπροϋ­ποθέσεις:Τονσεβασμό­του διεθνούςδι­καίουκαιτο­νσεβασμότο­υευρωπαϊκο­ύκεκτημένο­υ».
«ΗΕλλάδαείν­αιηπόρτακα­ιτοπαράθυρ­οτης Τουρκίαςστ­ηνΕ.Ε.,υπόδύοπροϋ­ποθέσεις:Τονσεβασμό­του διεθνούςδι­καίουκαιτο­νσεβασμότο­υευρωπαϊκο­ύκεκτημένο­υ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece