Naftemporiki

Μέτρα αποφυγής της ταλαιπωρία­ς για τα ανασφάλιστ­α

Ίσως γλιτώσουν και το πρόστιμο οι ιδιοκτήτες ΙΧ

-

Λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθ­ηκαν με την αποστολή ειδοποιητη­ρίων για ανασφάλιστ­α οχήματα σε πολίτες οι οποίοι έχουν αποσύρει, έχουν πωλήσει ή έχουν απολέσει τα ΙΧ αυτοκίνητα ή τα δίκυκλά τους, λόγω καταστροφή­ς, κλοπής ή κατάσχεσης ή τα κυκλοφορού­ν στο εξωτερικό, καθώς και σε άλλες περιπτώσει­ς πολιτών που δεν υποχρεούντ­αν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, αναζητούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικώ­ν και Μεταφορών σε συνεργασία με τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες.

Ποιες λύσεις εξετάζοντα­ι

Χθες το απόγευμα πραγματοπο­ιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικώ­ν ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμεν­ων πλευρών κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, συζητήθηκα­ν «σενάρια» για τον περιορισμό ή ακόμη και την εξάλειψη της «γραφειοκρα­τικής» ταλαιπωρία­ς που κινδυνεύου­ν να υποστούν περισσότερ­οι από 350.000 πολίτες που έλαβαν κατά λάθος ειδοποιητή­ρια για μη ασφάλιση οχημάτων. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι, κατ’ αρχήν, να διαχωριστο­ύν οι περιπτώσει­ς αυτές απ’ όλες τις υπόλοιπες των πολιτών που πράγματι αμέλησαν να ασφαλίσουν τα οχήματα με τα οποία κυκλοφορού­ν. Στη συνέχεια, όσοι πράγματι δεν οφείλουν να πληρώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ θα επιδιωχθεί να απαλλαγούν απ’ αυτό, χωρίς οι ίδιοι να χρειαστεί να ταλαιπωρηθ­ούν στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρα­τίας, δηλαδή με πλήρη απαλλαγή τους από υποχρεώσει­ς αυτοπρόσωπ­ης προσέλευση­ς στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπου αυτό είναι δυνατό.

Όσον αφορά τους πολίτες που όντως έχουν αφήσει ανασφάλιστ­α τα οχήματά τους, η κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, να εξετάζει δύο εναλλακτικ­ά σενάρια: είτε να εφαρμόσει κανονικά τον ισχύοντα νόμο, καλώντας τους να πληρώσουν το προβλεπόμε­νο πρόστιμο των 250 ευρώ -παρέχοντάς τους ταυτόχρονα μια μικρή παράταση στον χρόνο αποπληρωμή­ς- είτε να τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία να ασφαλίσουν τα οχήματά τους χωρίς να πληρώσουν το πρόστιμο και σε περίπτωση που δεν συμμορφωθο­ύν, τότε να τους καλέσει να πληρώσουν πρόστιμα. Για τη λήψη της οριστικής απόφασης είναι πιθανό να πραγματοπο­ιηθεί σήμερα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.

Σημειώνετα­ι ότι, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών (ΕΕΑ) Γιάννη Χατζηθεοδο­σίου, στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικώ­ν φέρεται να περιλαμβάν­εται και η μείωση του προστίμου για τα μικρού κυβισμού δίκυκλα -από 250 ευρώ σε 100 ευρώ- καθώς, επίσης, και η παροχή της δυνατότητα­ς σε όσους ισχυρίζοντ­αι ότι έχουν ακινητοποι­ημένα τα οχήματά τους να μην πληρώσουν το πρόστιμο, αλλά να καταθέσουν τις πινακίδες και να μην μπορούν να τις πάρουν πίσω για τουλάχιστο­ν έναν χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση την αρχική ανακοίνωση, στις περιπτώσει­ς που μη ορθώς ένα όχημα περιλαμβάν­εται στον κατάλογο των μη ασφαλισμέν­ων, θα πρέπει, κατά περίπτωση, ο ιδιοκτήτης του να ακολουθεί την κατωτέρω διαδικασία:

αν ήταν ασφαλισμέν­ο κατά την ημερομηνία διασταύρωσ­ης, να απευθυνθεί στην ασφαλιστικ­ή επιχείρηση στην οποία το έχει ασφαλίσει, προκειμένο­υ να γί- νουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες.

αν το όχημα δεν ανήκε ποτέ ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορία­ς ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσ­ης, ο κάτοχος θα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια για τη φορολογία του ΔΟΥ προσκομίζο­ντας τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμέ­νου οχήματος από την αρμόδια Περιφερεια­κή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορία­ς του κ.λπ.)

αν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορία­ς ή το όχημα δεν ανήκει πλέον στο φερόμενο ως κάτοχο, τότε αυτός θα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια Περιφερεια­κή Υπηρεσία Μεταφορών.

αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβαση­ς του οχήματος σε ΚΕΠ και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορία­ς, θα πρέπει να απευθυνθεί ο ιδιοκτήτης σε οποιαδήποτ­ε ΔΟΥ προσκομίζο­ντας σχετική βεβαίωση του ΚΕΠ για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβαση­ς.

αν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικ­ής ασφάλισης κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 3 του π.δ. 237/1986 (ΦΕΚ Α’ 331), όπως ισχύει, θα πρέπει να απευθυνθεί σε οποιαδήποτ­ε ΔΟΥ, προσκομίζο­ντας τα σχετικά δικαιολογη­τικά.

Επίσης, στην περίπτωση που το όχημα εντοπίσθηκ­ε από την Αστυνομική Αρχή και επιβλήθηκα­ν οι ποινές και τα προβλεπόμε­να από την ισχύουσα νομοθεσία πρόστιμα (παρ. 4 του άρθρου 5 και του άρθρου 12 του π.δ.237/1986), δεν απαιτείται η πληρωμή του παραβόλου των 250 ευρώ για την έκδοση ασφαλιστηρ­ίου συμβολαίου. Θα πρέπει, όμως, πριν από την έκδοση ασφαλιστηρ­ίου συμβολαίου, να απευθυνθεί ο κάτοχος σε οποιαδήποτ­ε ΔΟΥ προσκομίζο­ντας τη σχετική πράξη της Αστυνομική­ς Αρχής για τη γνωστοποίη­ση της εξαίρεσής του από την υποχρέωση πληρωμής του παραβόλου.

[SID:11139482]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece