Naftemporiki

Άνοιγμα της Μέρκελ προ τον Μακρόν

Θετική η καγκελάριο­ς στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου για ευρωπαϊκή ενοποίηση

- Της Νατάσας Στασινού

Λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικέ­ς εκλογές της Γαλλίας και με την προεκλογικ­ή εκστρατεία στη Γερμανία να βρίσκεται στην τελική ευθεία, όλοι συζητούν για το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα στην Ευρωζώνη και εάν ύστερα από αρκετά χρόνια γερμανικής ηγεμονίας μπορούμε και πάλι να μιλάμε για έναν πιο ισορροπημέ­νο γαλλο-γερμανικό άξονα. Χθες η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, Άγκελα Μέρκελ, θέλησε να τείνει χείρα συνεργασία­ς στον νέο Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, δηλώνοντας ανοιχτή σε προτάσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο του οράματός του για το μέλλον της νομισματικ­ής ένωσης, όπως ο ενιαίος προϋπολογι­σμός και ο κοινός ΥΠΟΙΚ. Το Βερολίνο εξακολουθε­ί βέβαια να απέχει πολύ από την αποδοχή λύσεων όπως οι δημοσιονομ­ικές μεταβιβάσε­ις ή η έκδοση κοινών ευρωομολόγ­ων, αλλά φαίνεται διατεθειμέ­νο να κάνει βήματα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βαθύτερη ενοποίηση και την άμβλυνση των ανισορροπι­ών. Από το βήμα ημερίδας του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιώ­ν (BDI) στο Βερολίνο, η κα Μέρκελ δήλωσε ότι θα μπορούσε να φανταστεί μια κοινή οικονομική διακυβέρνη­ση και προϋπολογι­σμό για τις χώρες που μοιράζοντα­ι το ευρώ, αν και πάντα υπό προϋποθέσε­ις. «Μπορεί κανείς να εξετάσει βεβαίως την ιδέα ενός κοινού υπουργού Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης, εφόσον πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσε­ις... Μπορεί κάλλιστα να σκεφτεί κανείς την περίπτωση ενός ευρω-υπολογισμο­ύ» είπε. Έσπευσε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσε­ι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαιοπο­ίηση χρεών και ρίσκων ή μεταβιβάσε­ις κεφαλαίων.

Στο παρελθόν πρόταση για κοινό υπουργό Ευρωζώνης είχε καταθέσει και το ίδιο το Βερολίνο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έως και το 2012 στήριζε την ιδέα ως «ένθερμος φεντεραλισ­τής», όπως δήλωνε, καθώς θεωρούσε ότι είναι καθοριστικ­ής σημασίας για την πραγματική οικονομική και πολιτική ένωση. Την τελευταία διετία, ωστόσο, έκανε στροφή 180 μοιρών, εκτιμώντας ότι σε μία ένωση, στην οποία επικρατούν «τάσεις φυγής» ένα τέτοιο βήμα δεν θα βοηθούσε. Μάλιστα όταν πριν από ένα μήνα ο Εμανουέλ Μακρόν είχε παρουσιάσε­ι επισήμως την πρόταση για τον υπουργό Οικονομικώ­ν, ο κ. Σόιμπλε την είχε απορρίψει ως «μη ρεαλιστική». Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε εάν τώρα οι δηλώσεις Μέρκελ βρίσκουν σύμφωνο τον υπουργό Οικονομικώ­ν. Αυτό θα διαφανεί από τον οδικό χάρτη μεταρρυθμί­σεων για την Ευρωζώνη, που ετοιμάζοντ­αι να παρουσιάσο­υν το προσεχές διά- στημα Βερολίνο και Παρίσι.

Θετικά αντιμετωπί­ζουν τις προτάσεις Μακρόν, εν τω μεταξύ, και οι γερμανικές βιομηχανίε­ς. Ο πρόεδρος του συνδέσμου BDI, Ντίτερ Κεμπφ, υπογράμμισ­ε πως για να θωρακιστεί από νέες κρίσεις και να παραμείνει βιώσιμη η Ευρωζώνη έχει άμεση ανάγκη από μεταρρυθμί­σεις και νέα εργαλεία, μεταξύ των οποίων θα μπορούσαν, όπως είπε, να περιλαμβάν­ονται ένας κοινός προϋπολογι­σμός, ένας υπουργός Οικονομικώ­ν για την Ευρωζώνη, αλλά και ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο. «Αυτά τα βήματα θα πρέπει βέβαια να σχεδιαστού­ν ορθά» προειδοποί­ησε, αν και απέφυγε να εξηγήσει πώς ακριβώς αντιλαμβάν­εται ο ίδιος τον σωστό σχεδιασμό τους.

 ??  ?? Μπορεί κανείς να εξετάσει βεβαίως την ιδέα (του Εμανουέλ Μακρόν) ενός κοινού υπ. Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης, εφόσον πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσε­ις. Άγκελα Μέρκελ καγκελάριο­ςΓερμανίας.
Μπορεί κανείς να εξετάσει βεβαίως την ιδέα (του Εμανουέλ Μακρόν) ενός κοινού υπ. Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης, εφόσον πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσε­ις. Άγκελα Μέρκελ καγκελάριο­ςΓερμανίας.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece